Trotse vaders genieten in stilte en slaan er niet op los

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op oudejaarsdag viel de nieuwe Voetbal International op de deurmat en bij het doorbladeren bleef ik direct hangen bij de column van Johan Derksen. De oud-hoofdredacteur schreef deze keer een prachtig artikel over het plotselinge overleden van clubicoon Martin Koeman.

johan
Een mooie column geschreven met een beetje humor maar ook een met een typering hoe dhr. Koeman was. Hij was geen vader die van de daken schreeuwde hoe goed Erwin en Ronald konden voetballen en hoe ze later als trainer presteerden. Dat stond in schril contrast met het bericht dat ik via een link toegestuurd kreeg over een zaaltoernooi voor kinderen van zes en zeven jaar waar ouders met elkaar op de vuist gingen. Een vechtpartij die er vervolgens voor zorgde dat het tweedaagse toernooi vroegtijdig werd afgeblazen. Wat een schande en wat een traumatische ervaring voor kinderen die hun vaders op de vuist zien gaan tijdens een vriendschappelijk toernooi.

Enkele dagen geleden schreef ik nog over zaaltoernooien die met grote regelmaat voor excessen zorgen en natuurlijk kwam daar commentaar op. Dat vond ik niet vreemd want vier jaar Puurvoetbalonline heeft mij wel geleerd dat een eigen mening, of een mening bijstellen, reacties uitlokt. Maar op het gebied van de kerstzaalvoetbaltoernooien blijf ik bij mijn mening, te vaak zijn het brandhaarden van excessen. Te vaak ook laten ook organisaties zich meeslepen door emotie en ook daar moet je mee uitkijken. Als organisatie moet je te allen tijde neutraal zijn.

Daar moest ik allemaal aan denken nadat ik de column van Johan Derksen had gelezen en waar hij schreef dat Martin Koeman niets van de daken schreeuwde. Ik had ook een vader die zo dacht en waarvan ik zeker weet dat die niet iemand op zijn bek zou slaan tijdens het bekijken van een voetbalwedstrijd. Gelukkig zijn er nog voldoende van dit soort type vaders die dat niet doen en dat is alleen maar goed. Als je echter dan vervolgens leest dat er zich in 2013 duizend zware excessen, en geen 412 zoals de KNVB wil laten geloven, op de voetbalvelden hebben voorgedaan dan weet iedereen dat er nog een lange weg te gaan is. Het bizarre is namelijk dat er heel veel bij jeugdwedstrijden gebeurt waar ouders zich niet weten te gedragen. Te triest voor woorden maar wel de realiteit.

Daarom was de column van Johan Derksen ook zo mooi want dat betekende dat Martin Koeman die vader was zoals Erwin en Ronald het zich konden wensen, een vader die in stilte genoot van de prestaties van zijn kinderen en waar veel ouders een voorbeeld aan kunnen nemen.