Mijn mening: Serious Request kan Nederland wakker schudden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

We hebben weer ruimschoots gegeven voor Serious Request want het record is weer gebroken. Een mooi resultaat maar waar ik van zeg, wordt het niet eens tijd dat we eens een beetje in eigen land om ons heen gaan kijken.
johan

De tekst in het DvhN was redelijk alarmerend, de komende bezuinigingen richting de sportverenigingen zullen voor veel verenigingen, levensbedreigend’ zijn. Hogere huurprijzen voor de velden, minder subsidies en meer belasting over de kantineopbrengsten zal er voor zorgen dat er sportverenigingen gaan, omvallen’ omdat ze de touwtjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Sportverenigingen hebben namelijk de nodige kosten en zijn daar steeds meer op sponsoren en leden aangewezen om de club financieel draaiende te houden omdat de subsidies minder en minder worden..

In de betaalde sport is dat anders want daar springen gemeenten massaal bij als een club dreigt om te vallen door een stuk mismanagement waar de honden geen brood van lusten. Dat zoiets frustrerend is voor welke amateurvereniging dan ook kan ik mij goed voorstellen. Richting jouw club wordt de subsidiekraan dichtgedraaid en aan de andere kant wordt het geld in een bodemloze put gegooid. Want daar zijn steeds meer BVO's een voorbeeld van en waar er nog voldoende van gaan volgen.

Je leest steeds vaker, de jeugd in Nederland moet wel kunnen sporten want met het overgewicht van de jeugd gaat het niet geweldig. Een opmerking die niet te rijmen valt met de maatregelen die er vanuit Den Haag richting de gemeenten, en waar sportverenigingen de dupe van zijn, in Nederland gaan.

Maandagavond sprak ik de voorzitter van Hoogkerk, Ronny Melessen. Hoogkerk is samen met CSVH de moedervereniging van de jeugdafdeling De Held wat een schrijnend tekort aan velden en kleedkamers heeft. Maar steun vanuit de gemeente is nog ver weg zo begreep ik uit de woorden van Melessen. Dat zal de komende jaren op veel meer plaatsen gebeuren en dat is niet alleen triest maar er schuilt ook een groot gevaar in. Je moet er niet aan denken dat sportclubs in een dorp of stap gaan omvallen door een stuk wanbeleid bij regering en gemeenten want dan is de, ramp’ niet te overzien. Het sociale leven in een dorp zal een optater van jewelste krijgen als bijvoorbeeld een voetbalclub noodgedwongen moet verdwijnen.

Vaak worden door de gemeenten fusies voorgesteld maar is dat wel de oplossing. In het bedrijfsleven draaien 70% van fusies uit op een fiasco en waarom zou dat binnen de sportwereld anders zijn. Twee verschillende stromingen betekent in eerste instantie wat ruis op de lijn wat soms jaren duurt dat die ruis verdwenen is of nog vaker nooit gebeurd.

De sport is een hoeksteen van onze maatschappij las ik vanmorgen ergens in een commentaar en dat is absoluut waar. Zonder sport kan Nederland wel van de wereldkaart verwijderd worden want er is geen land die zonder sportverenigingen kan. Over enkele weken hebben we de winterspelen in Sotsji en een paar maanden later het WK in Brazilië. Dan zitten alle, zoals ik ze zie, opvreters weer eerste rij met hun oranje stropdas of sjaaltje. Dan loopt onze Koning de medaillewinnaars weer af te lebberen en krijgt Rutte een stijve lul als, we’ een medaille halen of Oranje ver komt in Brazilië.

Maar ondertussen vrezen de amateurverenigingen de toekomst. Een toekomst die er niet rooskleurig uitziet en waar velen moeten vrezen dat hun toekomst geen jaren meer gaat duren. Dan wordt het tussen hoop en vrees leven of een eventueel jubileumjaar nog gehaald gaat worden. Dan zal de angst bestaan dat de subsidiekraan dusdanig ver dichtgedraaid wordt dat de stekker eruit getrokken kan worden.

Begrijp mij goed dat iedereen goede doelen in het buitenland wil steunen moet hij of zij zelf weten. Dat, we’ met oud en nieuw zo idioot zijn om zeventig miljoen aan vuurwerk de lucht in te schieten en voor miljoenen aan kersdiners op eten moet iedereen zelf weten. Maar zou het mogelijk zijn dat we eens wakker worden en we eens nadenken of de opbrengst van al deze onzinnige uitgaven niet aan een volgende editie van bijvoorbeeld het glazen huis besteed kunnen worden als steun voor de amateursport in Nederland. Dat zou een gebaar zijn waardoor er in Den Haag misschien ook een lampje gaat branden. Dat ze eindelijk beseffen, we moeten de subsidiekraan niet dichtdraaien maar we moeten hem juist verder opendraaien…