Mijn mening: Dit wordt helemaal niks...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De KNVB heeft enkele wijzigingen doorgevoerd bij de controle van de spelerspassen in het amateurvoetbal.
johan

In de tweede seizoenshelft moeten niet alleen de basisspelers, maar ook de wisselspelers voor aanvang van de wedstrijd op het veld hun pas laten zien. Tot nu toe was het zo dat de scheidsrechter de pas van de wisselspeler bekeek als de speler een ploeggenoot verving. Als het erg regent of als het koud is, mag de pascontrole binnen worden gedaan. In de tweede seizoenshelft geldt de visuele controle, zoals die door de KNVB wordt genoemd, ook in de lagere klassen (B-categorie). Sinds begin dit seizoen worden in de A-categorie pasjes op het veld gecontroleerd. Tot dit seizoen controleerde de scheidsrechter de passen in de bestuurskamer nadat het wedstrijdformulier was ingevuld. De KNVB vond dit geen waterdicht systeem. Want de vraag was dan, staat de speler van wie de scheidsrechter een pas heeft gezien wel op het veld. Daarom werd besloten een extra controle op het veld te doen. De visuele controle is een van de maatregelen uit het KNVB-actieplan tegen geweld. Net als van de tijdstraf in de B-categorie wordt onderzocht wat de effecten ervan zijn.

Bovenstaand artikel stond op www.tweenul.nl en als je dat leest dan denk je maar één ding, dit wordt helemaal niks. Alleen de zin, als het regent of koud is mag de controle ook binnen gebeuren geeft al aan dat de regel bedacht is door personen die bijvoorbeeld 's morgens nooit op een sportcomplex komen. Want doe je dat wel met enige regelmaat dan weet je: de visuele controle wordt een grote chaos.

Een voorbeeld. In Hoogkerk spelen de jeugdafdelingen van v.v. Hoogkerk en C.S.V.H samen onder de naam De Held. Een jeugdafdeling met een chronisch tekort aan kleedruimte waar met regelmaat drie of meer ploegen een kleedkamer moeten delen. Dan gaat het niet werken dat een visuele controle in een kleedkamer plaatsvindt als het koud is of dat het regent. Dan zeggen de clubscheidsrechters, in samenspraak met de leider, laat maar zitten want er is gewoon geen ruimte om het uit te voeren. Dat is overigens niet alleen in Hoogkerk het geval maar dat zal ergens anders precies eender werken.

Dit betekent dat de maatregel van de visuele controle in het lagere amateurvoetbal niet gaat werken. Er zullen zijn die zeggen, maar in de A-categorie werkt het toch ook. Dat klopt helemaal en dat is ook niet echt vreemd omdat het voetbal in de B-categorie zich meer in de vroege zaterdag of zondagochtend afspeelt.

Dat er wat moet gebeuren weet iedereen maar helaas dit wordt een maatregel waar cabaretier Bert Visser van zou zeggen ,Ik vind het helemaal niks.’ Ik denk helaas ook dat het niks wordt want natuurlijk zijn er voldoende clubsscheidsrechters die zeggen, laat die KNVB lekker ,opfucken’ met zijn regels want ik trek mijn eigen plan. Ik doe niet mee aan een circus van kijken of de koppies die ik op een pas zie met de personen die voor mijn neus staan wel met elkaar overeenkomen.

Gegarandeerd, dit gaan we over enkele weken meemaken in de lagere regionen van het amateurvoetbal en wat er voor zal zorgen dat geschorste voetballers of voetbalsters wekelijks over natuur- en kunstgrasvelden kunnen rennen. Misschien, en ik hoop het echt, zie ik het te negatief maar een vijftig jaar over de velden banjeren geven mij toch een ander beeld.