Mijn mening: Dit gaat zaterdag in Leek niet lukken.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De aanvangstijd van de wedstrijd VEV’67- VIBOA op zaterdag 14 december is verplaatst naar 14.00 uur. Dit in verband met de vroeg invallende duisternis.
johan

Bovenstaande tekst las ik op www.tweenul.nl en ik moest er ergens wel een beetje om lachen. We beginnen eerder i.v.m. de invallende duisternis. Vreemd dat men in Leek wel op dat idee komt, en wat Viboa vorige week tegen Omlandia ook al deed, en dat andere verenigingen gewoon de aanvangstijd van 14.30 uur aanhouden. Nu moet ik die laatste opmerking een beetje nuanceren want dat moet zijn, men probeert om het duel op de zaterdag om 14.30 uur te laten beginnen.

Het op tijd beginnen is in voetballand wonderland al bijna een utopie geworden want een zaterdagduel die om half drie begint en een zondagwedstrijd waar het eerste fluitsignaal om 14.00 uur klinkt is een zeldzaamheid geworden. Wie daar schuldig aan is laten we maar even in het midden maar dat het met de aanvangstijden een grote rommelpot is mag duidelijk zijn. Nu de visuele controle erbij gekomen is wordt het geduld van de toeschouwers en iedereen die niet binnen de lijnen staat, aardig op de proef gesteld.

Zondag was ik aanwezig in Eenrum en bij aankomst om 13.15 uur was er al een lichte vorm van paniek. De arbiter van dienst was nog niet gearriveerd en dat werd door beide leiders als vreemd gezien. Dat was ook mijn mening want een scheidsrechter behoort, althans in mijn beleving, zeker drie kwartier voor een wedstrijd aanwezig te zijn. Richting half twee kwamen er meerdere personen de bestuurskamer van Eenrum binnenstappen maar nog geen scheidsrechter.

Maar gelukkig voor alles en iedereen kwam de arbiter, met nog vijfentwintig minuten op de klok tot 14.00 uur, toch binnenstappen zodat het duel Eenrum-WEO gespeeld kon worden. Door dit gedoe ,en de noodzakelijke kaartencontrole, begonnen we zeven minuten later en was ik dolgelukkig dat Eenrum het item, Pupil van de week’ voor deze middag niet op het programma had staan. Dat zou namelijk betekenen dat het bijna kwart over twee zou zijn geweest voordat we waren begonnen aan een duel dat 14.00 uur als aanvangstijd had gekregen. Velen zullen misschien zeggen waar maak jij je druk om en dat mag. Ik maak mij er druk om doordat velen het heel normaal vinden dat een sportwedstrijd later dan gepland van start gaat. Er zijn echter uitzonderingen want in de Champions League gaat dat anders. Dan zit Sep Blatter met in zijn ene hand een fluit en in zijn andere hand een Zwitsers horloge klaar en wacht hij geduldig tot het 20. 45 uur is. Vervolgens blaast hij, of zijn maîtresse op zijn fluit en wat vervolgens bij de scheidrechters, waar dan ook in Europa, terecht komt. Dat is nog eens op tijd beginnen en waar het verdere voetballand wonderland-gebeuren een voorbeeld aan kan nemen.

Op tijd aanwezig betekent op tijd beginnen en dat zie je in alles terug. Na een warming up terug naar de kleedkamers om het wedstrijdtenue aan te doen heb ik alle begrip voor. Want het is niet meer van deze tijd dat je een warming up in je wedstrijdtenue doet al denken veel keepers daar helaas anders over. Maar misschien moeten er wel duidelijke richtlijnen komen in een draaiboek rond een wedstrijd waarin vermeldt staat op welk tijdstip welke handeling verricht moet worden.

Een kinderachtige opmerking misschien maar we zijn ondertussen twaalf speelronden in het seizoen 2013-2014 onderweg wat betekent dat ik in de weekenden bij vierentwintig duels voor de Ommelander Courant of Oostermoer langs de lijn stond. Vierentwintig duels waarvan er precies twee op het juiste tijdstip begonnen en dat waren de duels Eenrum-Asser Boys op 24 november en SIOS tegen Niekerk op zaterdag 7 december.

Nogmaals, waar de, schuld’ van het te laat beginnen ligt laten we in het midden maar het eerder beginnen is in mijn ogen alleen zinvol als je dan ook daadwerkelijk op de afgesproken tijd begint en het mij daarom zal verbazen als het eerste fluitsignaal bij het duel VEV’67-Viboa om 14.00 uur zal klinken.