Clubs werken in het damesvoetbal teveel met een reken je rijk scenario

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Veel voetbalverenigingen hebben te vaak last van een, we rekenen ons rijk ‘ scenario. Dat bedacht ik mij vanmorgen opeens toen ik een reactie kreeg op het artikel, teams zijn de dupe van het bekervoetbal.
achttien


In de maand mei worden vaak de teams ingedeeld waar een vereniging de competities de competitie mee wil ingaan. Dan wordt er gekeken naar het aantal beschikbare leden en wordt vaak bepaald met hoeveel seniorenteams de dames bijvoorbeeld de competitie in kan gaan. Als je na een tip van iemand eens op onderzoek uitgaat dan kom je tot de conclusie dat bij veel damesteams niet met ruime selecties gewerkt wordt. Je kunt gewoon zeggen er wordt met te krappe selecties gewerkt.

Bij een damesteam moet je minimaal over achttien speelsters beschikken als trainer want anders kom je hopeloos in de problemen. Want waar je bij jeugdteams en senioren nog op een ander team kunt terugvallen is dat bij veel damesteams geen optie omdat er doodeenvoudig niet meer speelsters zijn. Dat betekent, en zo kreeg ik vanmorgen duidelijk te horen, dat er daardoor te gemakkelijk wordt overgegaan tot het afgelasten of uitstellen van een wedstrijd.

Een opmerking die er voor zorgde dat ik eens op onderzoek uitging naar het aantal dames waar een gemiddeld team uit bestaat. En ik moet zeggen, ik ben mij, kapot’ geschrokken want het merendeel van de teams zijn gewoon stijf onderbezet. Teams bestaande uit 15 dames is vragen om grote problemen want uit mijn eigen ervaring als trainer/leider van een damesteam weet ik dat een aantal van 15 bijna gelijk staat als bungeejumpen zonder koord want dan ben je ook kansloos.

Dat is ook het geval als je met een selectie van 15 speelsters aan een seizoen begint dan weet je als vereniging en begeleiders, dit gaat problemen opleveren. Dit kan niet goed gaan want met een smalle selectie red je het niet om een reeks uit te spelen. Want de bereidheid bij steeds meer speelsters, maar ook spelers, is gewoon steeds minder aan het worden. Een weekend weg of nog gekker, vakanties worden steeds gemakkelijker geaccepteerd en zo gaf de reactie aan, de bond moet maar een oplossing bedenken. Eigenlijk had de persoon die reageerde helemaal gelijk want aan een, we rekenen ons rijk’ scenario uitgaan heb je als club niets. Je moet niet denken van, een tekort aan speelsters overkomt ons niet. Als je dat als club en begeleiding denkt dan ben je dom bezig.

Vanmorgen ben ik langs veel clubsites gesurft en ik kan iedereen verzeker ik kwam maar weinig damesteams tegen met selecties van achttien speelsters of meer. Daar wil ik niet mee beweren dat het damesvoetbal geen draagvlak heeft maar ben ik het wel met de reactie eens dat clubs zelf verantwoordelijk zijn voor het wel of niet met bijvoorbeeld een damesteam in de competitie uitkomen.

Bij seniorenteams is dat overigens ook aan de orde want ook daar wordt vaker rijker gerekend dan men in werkelijkheid is. Een derde en vierde team waar de wedstrijden regelmatig van verplaatst moeten worden om ze beide te laten spelen kan nooit de bedoeling zijn maar dat wordt door het seizoen heen wel opgelost. Maar in het damesvoetbal is dat anders en daarom ben ik het met de stelling, clubs moeten zich minder rijk rekenen dan ze daadwerkelijk zijn, wel eens.