Merkwaardig: Een kleedkamer of een ,zwijnenstal'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline is de rubriek met als naam, merkwaardig. Een rubriek die zal gaan over zaken die Puurvoetbalonline, de bezoekers van www.Puurvoetbalonline.nl of iemand anders uit de voetbalwereld opvallen en waar in deze rubriek aandacht aan wordt besteed.

speurder

We zitten op dit moment in de herfst en dat zorgt er voor dat teams van verenigingen waar ze geen kunstgrasmat hebben vaak in een modderpoel moeten trainen. Een modderpoel die er vervolgens voor zorgt dat de voetballers vaak onder de modder van het veld komen. Dat heeft, en zo hoorde ik vanmorgen, uiteraard ook gevolgen voor de kleedkamers.

Bij veel verenigingen worden de kleedkamers schoongemaakt door een vaak vaste groep van vrijwilligers. Mannen of vrouwen die de hogedrukspuit, de borstels en zeep ter hand nemen om de kleedkamers weer toonbaar te maken. Een klus wat steeds vaker als zwaar mag worden betiteld omdat vooral oudere jeugdteams het, prachtig’ vinden om er een dikke bende van te maken en wat vervolgens door de vaste groep van vrijwilligers opgeruimd mag worden.

Je voetbalschoenen uitkloppen op de muren van de kleedkamers schijnt veelvuldig voor te komen. Iets wat ik mij als oud-jeugdtrainer niet kan voorstellen. Dat soort grappen waren vroeger geen thema want voetbalschoenen werden buiten uitgetrokken en de eerste schoonmaakronde was al door de ploeg zelf gebeurd. Een kleedkamer vies en stijf van de modder achterlaten gebeurde gewoon niet want de straf was vrij eenvoudig, de week van corvee hebben werd met een week verlengd.

Uit de woorden van de vrijwilliger die ik vanmorgen sprak begreep ik dat het er tegenwoordig in sommige gevallen iets anders aan toegaat. Dan worden er kleedkamers aangetroffen waar de benaming, zwijnenstal’ bijna op zijn plaats is. Dan zijn de vrijwilligers uren bezig om te zorgen dat de kleedruimtes weer voldoende toonbaar zijn om gasten te ontvangen.

Dit aanhorende kon ik een vraag niet onderdrukken, waar zijn de begeleiders van een team die er in slaagt om een kleedkamer om te, toveren’ in een varkensstal. Want het is toch een normale zaak dat een leider/trainer bij het gebeuren in de kleedkamer aanwezig is. Dat werd ons tenminste op de cursus geleert en waar ik mij niet van kan voorstellen dat dit onderdeel van de cursus in de loop der jaren veranderd is.

Wat meer respect voor de schoonmakers was zeker op zijn plaats vond de vrijwilliger en ik deel zijn mening. Wat meer respect voor die vrijwilliger die een paar dagen per week op een muur staat te boenen omdat jeugdige voetballers er door hun begeleiders niet op gewezen worden dat die muren daar niet voor bedoeld zijn.