Merkwaardig: Wie het begrijpt mag het zeggen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline is de rubriek met als naam, merkwaardig. Een rubriek die zal gaan over zaken die Puurvoetbalonline, of de bezoekers van de site die het amateurvoetbal in de Provincie Groningen promoot, opvallen en waar in deze rubriek aandacht aan wordt besteed.

naamloos

We naderen zo langzamerhand de winterstop en dat betekent dat er dan even niet gevoetbald wordt. Dat is niet vreemd want de kerstdagen, oud en nieuw zijn nu niet direct dagen waarop voetballend Nederland zich erg druk maakt om wat er in voetballand wonderland gebeurt.

Nu heb ik het niet het idee dat dit buiten de, feestdagen’ om wel gebeurt want iets anders kan ik mij niet voorstellen. Zoals de trouwe bezoeker van Puurvoetbalonline weet volg ik dit seizoen Gorecht D2. Een team dat als elftal voetbalt wat betekent dat ze tot het, echte’ voetbal zijn toegetreden. Een stevige competitie met twaalf ploegen betekent dat alle teams in totaal tweeëntwintig duels moeten afwerken. Want twaalf clubs die elkaar uit en thuis ontmoeten zorgt voor dit aantal.

Tot zover zijn er geen problemen te vinden, althans dat denk je als iemand die al een aantal jaartjes in de voetbalwereld meeloopt. Maar helaas het ligt even anders en daar is poule 17 van de tweede klasse bij de D-junioren een mooi voorbeeld van

In die klasse strijden drie teams om het kampioenschap, Haren D1, Gruno D1 en Gorecht D2. Haren heeft de beste papieren want die ploeg heeft het minste aantal verliespunten namelijk twee. Gorecht heeft er vier en Gruno drie.

Zaterdag voetballen Gruno en Gorecht tegen elkaar en krijgt Haren nummer zes VVK op bezoek. Gruno of Gorecht, of allebei, gaan punten verspelen want dat is een ding wat zeker is. Dat kan Haren ook uiteraard maar niet ondenkbeeldig is dat de thuisploeg zijn duel wint.

Op het moment van schrijven is de uitslag van Oosterparkers-Haren nog niet bekend wat betekent dat Haren op acht duels staat en de beide andere teams op tien. Laten we er even vanuit gaan dat Oosterparkers-Haren gespeeld is en dat Haren heeft gewonnen. Dan is de stand als volgt

1. Gruno              10-27

2. Gorecht          10-26

3. Haren· 9-25

Nu wint Gorecht zaterdag van Gruno en Haren wint van VVK dan wordt de stand

1. Gorecht          11-30

2. Haren              10-28

3. Gruno              11-27

Haren moet nog een duel inhalen en dat is op zaterdag 14 december het uitduel tegen Viboa. Een prachtige club maar geen vereniging met een kunstgrasveld. Wel velden die regelmatig afgelast worden en wat voor zaterdag 14 december ook niet ondenkbeeldig is. Dat betekent mocht het duel tegen VIBOA inderdaad afgelast worden Haren, ondanks het minst aantal verliespunten, geen kampioen kan worden omdat op 14 december de laatste speelronde gespeeld wordt. Dus einde competitie of niet, in het voorjaar beginnen we gewoon weer opnieuw.

Wat een gedrocht van een competitie want verder spelen alle teams maar een keer tegen elkaar want deze competitie kent geen return. Je speelt als Gorecht bijvoorbeeld wel thuis tegen De Held D3 maar je gaat daar niet op bezoek in Hoogkerk. Je gaat wel naar Viboa maar de Winsumers komen niet naar Haren en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ik begrijp dan ook niet dat velen dit soort van gedrochten van competities voor zoete koek slikken want veel jeugdteams spelen daardoor voor Jan met de korte achternaam. Die spelen voor niets en er is niets erger dan dat. Een spelletje spelen waar niets bij valt te winnen, en waar je op Facebook mee, doodgegooid’ wordt, mag mijn deur voorbij gaan. Een spel speel je om te proberen te winnen. Een competitie als deze voetbalt als sjoelen waar iedereen zijn drie beurten heeft gegooid en jij met nog vijf punten achterstand nog een derde beurt tegoed hebt. Als er dan gezegd wordt, we stoppen er mee omdat het bedtijd is dan vliegen de sjoelschijven ook door de kamer heen.

Mocht het scenario zo lopen, en wat voor meerdere competities geldt, zoals hierboven omschreven dan worden de voetballetjes van Haren, gek’ want dan zijn ze geen kampioen. Gorecht D2, of Gruno staat dan wel bovenaan maar ik kan mij niet voorstellen dat die dit als een kampioenschap gaan vieren. Conclusie, een, mooi’ bedachte competitieopzet van iemand die waarschijnlijk niets met spelletjes heeft en daardoor veel voetballers en voetbalsters voor Jan Lul over het veld laat rennen.