Veel reacties op buitenspelregel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het artikel http://lyt.sr/spnkm , wat gaat over het geweld op de voetbalvelden leidde tot veel reacties. Reacties die ik absoluut kan waarderen maar waar ik in sommige gevallen niet alles  van begreep.
johan

De meeste reacties kwamen op een ding neer. Velen vonden  het onzin dat IK de regels wilde veranderen. Maar iedereen die Puurvoetbalonline een beetje volgt weet dat ik al vanaf het moment dat Richard Nieuwenhuizen doodgeschopt werd bang was dat het geweld niet zou stoppen of de bond zou eens met keiharde maatregelen moeten komen. Een opmerking die velen delen maar misschien minder gemakkelijk durven uitspreken.

Deze week las ik een bericht dat ergens in het midden van het land een keeper de scheidsrechter had verteld dat hij hem na afloop zijn strot zou doorsnijden omdat hij twee keer volgens deze doelman ten onrechte voor buitenspel had gefloten. Dat deze situaties ruim tachtig meter bij de doelman vandaan gebeurde doet even niet ter zake. Achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, was de straf voor iemand die in mijn ogen niet op een veld thuishoort.

In heel veel commentaren lees ik, je moet de regels niet veranderen maar proberen om het gedrag van mensen te veranderen. Beste mensen we zijn een jaar verder na Almere en er landde ondertussen een traumaheli in Woldendorp, en in Zeijen sloeg een speler een grensrechter het ziekenhuis is en de KNVB greep, keihard’ in. De KNVB greep helemaal niet hard in maar voerde weer het beleid wat velen hadden  verwachten, de slappe aanpak.

Velen denken dat IK regels wil veranderen maar dat is niet zo ik signaleer alleen maar dat er niets veranderd is. Ik ben het wel  met degene eens die zegt  dat er wat moet veranderen omdat ook IK  van mening ben dat als het niet links om kan dan zal je rechtsom moeten. Want we weten allemaal dat de buitenspelregel een grote bron van irritatie is. Ik pleit niet voor een verwijdering van de buitenspelregel bij de A-categorie maar men zou er eens over NA KUNNEN DENKEN om in de B-categorie wat te gaan doen. Want het incident rond Nieuwenhuizen speelde zich namelijk ook in die categorie af.

In de B-categorie is het qua begeleiding vaak behelpen. Dat komt omdat vrijwilligers niet meer bij bosjes binnen komen lopen en verenigingen blij zijn dat er iemand bereidt wil zijn om die taak op zijn of haar schouders te nemen.

Enige kennis van zaken is geen vereiste want dat wordt door (te)veel verenigingen als minder belangrijk beschouwd. Dan gebeurt het gewoon dat er iemand bij een wedstrijd loopt te vlaggen die er niets van begrijpt. En dat is in de voetbalsport, wat een sport met emotie is, een situatie creëren die je niet moet willen.

Laat een ding duidelijk zijn, buitenspel hoort bij het voetballen en hoeft van mij niet te verdwijnen.  Maar als het uitvoeren niet volgens de regels kan die er bedacht zijn en we met de KNVB een bond hebben die er een ,watjes’ beleid op na houdt moeten we ook niet meer zeuren over een dode grensrechter meer of minder.