Weg met de buitenspelregel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Geweld is natuurlijk nooit goed te praten en moet hard worden aangepakt. Misschien kunnen de clubs zelf beginnen om hun grensrechters eerlijker te laten vlaggen. Elke zaterdag en zondag zien we weer hoe de grensrechters vlaggen in het voordeel van hun eigen club. Bij een twijfelsituatie ok maar al te vaak wordt er maar te pas en te oppas gevlagd. Uiteraard zijn er ook eerlijke grensrechters maar die worden steeds zeldzamer naar mijn idee. Het wekt enorme frustraties op bij spelers die zich weer af reageren op de scheidsrechter.
johan

Bovenstaande tekst komt niet uit mijn mond maar las ik onder een bericht op Tweenul als commentaar op een artikel over een Amerikaanse voetballer  die een scheidsrechter doodgeslagen had. Een bericht, het was al iets gedateerd, wat mij eigenlijk niet verbaasde omdat het geweld binnen en buiten de lijnen niet snel zal stoppen als er geen vergaande maatregelen volgen.

Ooit opperde Marco van Basten het en steeds vaker hoor je de geluiden, waarom stoppen we niet met die idiote buitenspelregel. Een regel die tot een grote bron van irritatie leidt, of nog erger, misschien indirect voor de dood van Richard Nieuwenhuizen heeft gezorgd.

Want de buitenspelregel is namelijk volgens velen een van de grootste oorzaken van het geweld dat zich binnen en buiten de lijnen afspeelt. Dat is ook niet vreemd want als we naar de lagere senioren en jeugdteams kijken dan is dat qua grensrechters huilen met de pet op.

Ik las eens een boek over een vader die via zijn zoon in de voetbalwereld terecht kwam. Een wereld die hij niet kende en ook liever niet had willen leren kennen. Maar de liefde voor zijn voetballende zoon dreef hem richting het groene gras of hij dat nu wilde of niet. Zo zijn er veel vaders die gedreven door de liefde voor een voetballende zoon in aanraking komen met de voetbalwereld wat hun wereld nooit is geweest.

Iedereen die een beetje ingevoerd is in de voetbalwereld weet dat er vanaf de D-junioren als elftal gevoetbald gaat worden. Dat is ook het moment dat de buitenspelregel in werking treedt en de problemen gaan ontstaan. Want laat een ding duidelijk zijn het merendeel van de vlaggende assistenten heeft geen kaas van de buitenspelregel gegeten. Die snappen er echt helemaal niets van maar krijgen wel een, stokkie’ met een vlaggetje in de hand gedrukt.Een ingooi aan die ploeg toewijzen die daar recht op heeft gaat nog net lukken maar verder moet de vraag niet gaan want buitenspel, het zal allemaal wel.

Nu bestaat er zoiets als, de beste stuurlui staan aan wal wat zeker van toepassing is op het functioneren van een grensrechter. Want verdomd als het niet waar is, we weten het altijd beter dan degene die met een grensrechtersvlag loopt te zwaaien. Maar nog erger is het, en dat komt vooral bij jeugdteams veelvuldig voor, dat een goedwillende vader of een toevallig aanwezig jeugdlid die als grensrechter fungeert, verbaal, afgemaakt’ worden of zelfs lichamelijk geweld krijgt te verwerken.

In alle redelijkheid mag je dan de vraag stellen, moeten we nog doorgaan met een idiote regel die alleen maar agressie oproept. Moeten we nog langer doorgaan met een regel die voor nog meer gewonden en misschien doden kan zorgen. Is dat het allemaal waard denk ik dan en als ik de geluiden rondom mij  hoor zijn er meerdere die denken, dat is het allemaal niet waard. Dan maar zonder buitenspel en wat zeker in de B-categorie, wat de brandhaard van het amateurvoetbal is, mogelijk moet zijn.

Natuurlijk zullen er criticasters zijn die zeggen, zonder buitenspel is het geen voetbal meer en dat zal allemaal wel. Dan is de vraag die gesteld kan worden, is de voetbalsport wel gediend bij steeds terugkerende excessen met in een weekend meerdere gewonden omdat een goedwillende vader of jeugdlid een foute beslissing neemt en dat vaak met een pak klappen moet bekopen.
Wordt iedereen er, blij’ van als we maandag  de berichten te lezen krijgen dat er weer een grensrechter in elkaar getimmerd is omdat hij niet zag dat de spits van partij A drie centimeter buitenspel stond en hij zijn vlag naar beneden hield. 

Daarom ben ik het eens met de stemmen die opgaan om vooral bij de lagere seniorenteams en jeugdteams die idiote regel, die ALLEEN meer geweldsdelicten in en rond het veld oplevert zo snel mogelijk over boord te gooien.