Mijn mening: Clubs moeten eens wat meer durven

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

In 2002 werd Ron Jans als assistent-trainer van Emmen de nieuwe hoofdtrainer van FC Groningen. Er werd redelijk sceptisch gekeken naar de keuze van FC Groningen om een, onbekende’ trainer tot hoofdtrainer te benoemen maar niemand kan ontkennen dat de periode van Ron Jans een van de beste uit de geschiedenis van de eredivisieclub is geweest.

johanAls er bij het Nederlands Elftal, een eredivisieclub of zelfs al bij een amateurvoetbal een nieuwe trainer moet komen dan gonst het direct van de namen. Vaak namen van gelouterde trainers zoals nu bij het Nederlands Elftal de naam van de gepensioneerde Guus Hiddink. Een trainer die zijn sporen, en de miljoenen, al ruimschoots verdiend heeft maar om even met Martine haar woorden te spreken, niet meer in een trainingspak past.

Het speculeren rond wie waar heengaat, is iets wat soms kant nog wal raakt maar toch, clubs of bondsbestuurders zijn door de media, stuurbaar’. Want we kunnen er al bijna van uitgaan dat Hiddink wel een hele grote kans maakt om als 67 jarige opnieuw bondscoach te worden.

De amateurwereld is ook volop in beweging want de trainerscarrousel draait ondertussen op volle toeren. Trainers die al jaren in het vak zitten zijn op zoek naar een nieuwe club waarvan jonge aankomende trainers hopen dat ook zij kans maken om als hoofdtrainer bij een club aan de slag te gaan.

Vaak kom je dezelfde namen tegen van trainers die van club naar club hoppen zonder dat je zegt, die heeft een aardige erelijst als trainer. Op de een of andere manier zal het praatje bij de sollicitatiegesprekken voldoende kwaliteit bezitten want dat is datgene waar de trainer op beoordeeld wordt.

Want daar heb ik mij weleens over verbaasd, er is bijna geen vereniging die gaat kijken hoe de kandidaten die ze voor een gesprek uitnodigen in werkelijkheid als trainer functioneert. Hoe gedraagt hij zich tijdens een wedstrijd en nog belangrijker, hoe zien zijn trainingen er uit.

Ook in het amateurvoetbal worden redelijke bedragen betaald voor een hoofdtrainer maar een stukje huiswerk verrichten om te kijken waar de euro’s heengaan is in 99 van de 100 keer niet in beeld.

De week hoorde ik nog een aankomende hoofdtrainer zeggen, het zal nog lastig genoeg worden om er tussen te komen want ik ben nog onbekend als trainer. Een opmerking waarbij je tussen de regels precies dat las waar het eigenlijk om draait, er zijn(te) veel verenigingen die ook in het amateurvoetbal hun nek niet durven uitsteken. Die niet dat durven wat FC Groningen in 2002 wel durfde, een jonge en nog onbekende trainer de kans te geven om zijn talenten nog verder te ontplooien.

Daarom zou ik als voetbalclub eens wat verder kijken dan mijn neus lang was en mij eens wat meer verdiepen in de nieuw aan te stellen hoofdtrainer. Ik zou eens verder kijken dan het rijtje namen wat al snel rond een club circuleert en wat gek genoeg vaak steeds dezelfde namen zijn.