Mijn mening: Ik ben het helemaal met Menko Swieringa eens

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De opmerkingen over het bestaansrecht van het zondagvoetbal beginnen mij ook behoorlijk de keel uit te hangen en dan vooral als men het heeft over de lagere klasses.
JOHANNN

Afgelopen zondag waren we natuurlijk aanwezig bij SV Bedum tegen FVV en eerlijk gezegd staat het er normaliter geen grote aantallen aan toeschouwers langs de lijn. Maar zondag was het gezellig druk langs de lijn en ook de andere wedstrijden in Bedum werden dit seizoen toch redelijk goed bezocht. Verder was het ook nog eens een amusante partij voetbal waar het alle kanten op kon omdat beide teams zich aardig wat doelpogingen wisten te creëren.

Over het niveau hoeven we het verder niet te hebben want met een aantal mensen zie ik iedere zaterdag een wedstrijd in de provincie en dan gaat het om ontmoetingen uit alle klasses en dan valt het ons op dat ook in de eerste klasse spelers er vaak moeite mee hebben om de bal naar de eigen kleur shirt te spelen

Als voorbeeld een wedstrijd van een aantal weken geleden uit de vierde klasse tussen Noordpool en Middelstum wat een vermakelijke pot voetbal was. Dat duel stond in schril contrast met de wedstrijd van afgelopen zaterdag tussen VEV'67 en Olde Veste. Een ontmoeting uit de eerste klasse waarin beide teams er niet veel van bakten en het publiek ook zeker niet wisten te vermaken. Maar ondanks dat zijn de supporters in Leek trots op hun ploeg met de hoge positie op de ranglijst. Zo is het in het zondagvoetbal ook, ieder niveau heeft zijn bekoring met de bijbehorende kwaliteiten. Ik wil er maar mee zeggen dat iedere vereniging of het nu zaterdag of zondag is bestaansrecht heeft en zeker als je kijkt hoe knap de kleine clubs de boel draaiende houden.

Bovenstaande reactie op het artikel, het zondagvoetbal op het Hogeland is niet dood’ kwam deze week in mijn mailbox en was afkomstig van Menko Swieringa. Menko is samen met een aantal vrienden een trouw bezoeker van amateurwedstrijden in Groningen of soms daarbuiten en heeft over dit onderwerp dus zeker recht van spreken. Ik ben het helemaal met Menko eens, de charme van het amateurvoetbal zit hem niet in oogstrelende acties, duizenden toeschouwers langs de lijn of meer van die kreten waar je als voetballiefhebber niets meekunt. Hoe vaak ik wel niet hoor, als ik voor een wedstrijd in de vijfde klasse op de rol sta, wat valt daar nu te genieten zijn in ruim vijf jaar ontelbaar geworden.

De charme van het amateurvoetbal, en dat geldt ook voor de lagere klasses in het zaterdag en zondagvoetbal, zit gewoon in andere dingen. Die zitten bijvoorbeeld in een foto die ZEC-voorzitter Cor Wit op facebook zet om te laten zien dat het aardig opschiet met de nieuwbouw op het sportcomplex in Zandeweer. Die daar terecht trots op is want ZEC kende een moeilijke tijd maar klautert toch weer uit een diep dal.

Maar ook in Usquert sta ik langs de lijn en natuurlijk denk ook ik weleens van, wat is de lol van het steeds maar weer verliezen. Wat drijft een club tot een besluit om terug te keren in de standaardklasse. Maar wie zijn wij om iets te veroordelen waar wij de reden van dit besluit niet weten.

Te snel wordt er gezegd het zondagvoetbal is over tien jaar helemaal van de voetbalkaart verdwenen en ook ik heb dat weleens gedacht. Dan dacht je aan de kleinere clubs die nu de touwtjes al met moeite aan elkaar kunnen knopen laat staan over tien jaar.

Ik ben het met Menko eens, als je kijkt hoe veel kleinere clubs de, toko’ draaiende houden verdiend dat veel respect. Ik kom bij veel zondagverenigingen maar niemand zal ontkennen dat er ook in de vierde en vijfde klasse verenigingen uitkomen die als een ware ambassadeur van het zondagvoetbal mogen worden gezien. VAKO uit Vries, v.v. Hoogkerk, Kloosterburen zijn vierdeklassers die staan als een huis en wat ook geldt voor bijvoorbeeld Farmsum, Heiligerlee en MOVV.

En de opmerking van Menko, alle verenigingen hebben hun eigen bekoring, klopt ook want zondag sta ik langs de lijn bij het bekerduel Eenrum-Asser Boys. Een duel tussen een nu nog vijfdeklasser, Eenrum, en de derde klasser uit Assen. Ik zeg met nadruk, nu nog vijfdeklasser, want Eenrum is ambitieus en wil graag hogerop. Alleen dat al moet voor sympathie zorgen, een zondagclub die de ambitie heeft om hogerop te komen en wat, denk ik, voor alle zondagverenigingen geldt.

De redding voor het zondagvoetbal zijn onze vrienden van FOX die alles wat er zich in een gedrocht van een competitie afspeelt tot ver achter de komma moeten analyseren en daar ook nog eens van personen gebruik maakt, Kenneth Perez, die zich als voetballer niet weten te gedragen. Dat zorgt er namelijk voor dat het zondagvoetbal weleens weer aan populariteit kan gaan winnen omdat een echte voetballiefhebber bij welke amateurwedstrijd dan ook de charme van het echte voetbal wel weet te ontdekken en wat bij het betaald voetbal bijna gezien mag worden als een utopie.