Het project ,Zonder respect geen voetbal, is mislukt

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vrijdag was in de media het bericht te lezen dat een speler van Amboina uit Assen voor 18 maanden was geschorst omdat hij een speler en de grensrechter van SVZ uit Zeijen gemolesteerd had. Samen met een teamgenoot werd hij eerder al geroyeerd door de vereniging uit Assen die daar mee aantoonde niet van dit soort praktijken gediend te zijn maar wel met twee punten in mindering en een geldboete bestraft werd.

 

JOHANNNPuurvoetbalonline kreeg echter reacties uit de voetbalwereld die mij sterkten in mijn mening van, ik vind dit een wel hele milde straf. Anderhalf jaar niet voetballen omdat je iemand schopt en slaat waar je hem maar raken kan, twee punten in mindering voor een team in een klasse waar je niet kunt degraderen, en een geldboete voor de club waar de hoogte niet van bekend gemaakt is.
Daarnaast werd een geroyeerde speler, die ook bij het akkefietje in Zeijen betrokken was, vrijgesproken door de tuchtcommissie van de KNVB wat ook een beetje vreemd overkomt. Een club royeert een van zijn spelers natuurlijk niet omdat hij een grasspriet omgeblazen heeft maar die doet dat omdat een speler zich schandalig heeft gedragen.

Maar ergens maakt het ook niet uit wat er voor straffen gegeven worden was een andere opmerking die binnenkwam. Want niemand maakt mij wijs, zo was de opmerking, dat die geschorste voetballer in die 18 niet als voetballer actief zal zijn. Een opmerking die tot nadenken stemt maar waar ik mij wel in kan vinden. Want zolang de KNVB niet overgaat tot het op alle niveaus controleren van de spelerspassen blijft het een grote chaos.

Niemand maar ook echt niemand maakt mij wijs dat over enkele maanden, wanneer de visuele controles overal ingevoerd zal zijn, iedere zaterdag en zondag overal de pasjes gecontroleerd gaan worden. Dat gaat niet gebeuren omdat er sommige scheidsrechters, op welk niveau dan ook, schijt hebben aan de door de bond opgelegde maatregelen die het amateurvoetbal weer, schoon’ moeten maken.

Dus wat je als bond op dit gebied ook bedenkt, je wordt verneukt door je eigen leden waar je bij staat. Een misschien stevige constatering maar helaas zo zien velen het gebeuren. Er zal namelijk niets veranderen bij de lagere teams waar alles en iedereen ook na 1 maart 2014, gewoon’ kan voetballen omdat vooral bij de lagere teams het controleren van kaarten een groot circus gaat worden.

Ik hoorde laatst nog de opmerking, ik ben blij dat niet alle scheidsrechters zin hebben om de wissels in te vullen op het wedstrijdformulier want dat betekent dat op die manier niemand aan zijn 15 duels voor een hoger team komt waardoor ze later in het seizoen lagere teams, gewoon’ kunnen blijven versterken.’’

Geschorste spelers die blijven voetballen voor een andere club of misschien wel bij de club waar ze geroyeerd zijn, scheidsrechters die vooral in de lagere regionen van het amateurvoetbal geen tijd of zin hebben om de wissels digitaal in te vullen, gele kaarten en rode kaarten die in dezelfde lagere regionen meer niet dan wel op papier komen zorgen bij velen voor een beeld van dat het project, zonder respect geen voetbal totaal mislukt is.