Antwoord uit Zeist op vragen duel SVZ-Amboina

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vorige week was ik geschokt door de gebeurtenissen in Zeijen bij het duel SVZ-Amboina. Bij dat duel werden de grensrechter en een speler van SVZ geslagen en geschopt. De twee spelers zijn ondertussen geroyeerd wat Amboina te prijzen valt. Toch had ik, naar aanleiding van een gesprek wat ik had met de trainer van SVZ, Albert Noord, een paar vragen die ik aan de KNVB voorlegde en vanuit Zeist antwoord op kreeg. De vragen en antwoorden staan hier onder en waar iedereen zijn of haar eigen mening over mag hebben.
naamloosrespect
Wat is de reden dat het eerste team van Amboina op zondag 3 november 2013 gewoon aan de competitie heeft deelgenomen: Het klopt dat Amboina de twee betreffende spelers geroyeerd heeft. Aanvullend heeft de tuchtcommissie van de KNVB ook besloten dat deze twee spelers in ieder geval tijdens het lopende onderzoek niet mogen voetballen. De individuele daders aan pakken, past in het beleid van de KNVB. Door individuele daders te straffen, worden teams en of clubs niet de dupe van de wandaden van enkele individuen. Aangezien de individuele daders al zijn aangepakt, konden de andere teamleden wel gewoon voetballen. Meer informatie over deze aanpak leest u hier: http://www.knvb.nl/nieuws/district/28197/beleid-excessen-%E2%80%98dichterbij-de-dader%E2%80%99  (NB: de meest recente cijfers vindt u hier: http://www.knvb.nl/nieuws/30910/aantal-excessen-op-voetbalveld-daalt) .      
Wat is de reden dat de KNVB tot op dit moment, zondag 3 november 2013, nog geen enkel contact met de voetbalvereniging SVZ uit Zeijen heeft opgenomen n.a.v. dit incident: Nadat de KNVB op de hoogte was van het incident is er veelvuldig contact gezocht en geweest met SVZ uit Zeijen om onze ondersteuning aan te bieden.

Na het incident in december 2012 waarbij een dode te betreuren viel gaf de bond aan, geweld op de voetbalvelden hoort niet. Dan is het toch niet raar dat velen denken, de KNVB is een bond van geen daden maar alleen maar van woorden: Eerlijk gezegd begrijp ik uw vraag niet. Maar informatie over de maatregelen die wij treffen, vindt u bijvoorbeeld hier: www.knvb.nl/actieplan,
http://www.knvb.nl/nieuws/30911/actieplan-%E2%80%98tegen-geweld-voor-sportiviteit%E2%80%99-van-kracht  en http://www.knvb.nl/nieuws/30910/aantal-excessen-op-voetbalveld-daalt.  Laat overigens duidelijk zijn dat elk exces er een te veel is. We zijn er nog niet. Helaas bewijst het incident waarvoor u ons schrijft dit. We blijven iedereen die betrokken is bij het voetbal oproepen verantwoordelijkheid te nemen om geweld op en rond de velden tegen te gaan en sportiviteit te bevorderen.

Snapt de KNVB dat men als eerste elftal van SVZ raar tegen het besluit aankijkt en daardoor het plezier in de voetbalsport is verloren: Uit voorgaande antwoorden kunt u opmaken dat de KNVB in zijn algemeenheid, en ook specifiek in dit geval, maatregelen treft en zijn verantwoordelijkheid neemt.

Is het raar dat sommigen denken, en waar ik een van ben, dit zal toch niet in de bekende doofpot gestopt worden: De conclusie of dat wel of niet raar is, laat ik aan u als journalist. Op dit moment buigt de tuchtcommissie zich over het incident. Daarmee heeft het dus zeker de aandacht van de KNVB. Volgende week is er een zitting, waarna de tuchtcommissie een uitspraak zal doen. Overigens is het zo dat onherroepelijke uitspraken van de tuchtcommissie over excessen hier worden gepubliceerd:
http://www.knvb.nl/nieuws/32294/uitspraken-tuchtcommissie-online-gepubliceerd

Dit waren de vragen en antwoorden naar aanleiding van het gebeuren in Zeijen waar men nog steeds met een vreemd gevoel rondloopt. Een gevoel van dat de club wel degelijk wist van het niet goed te keuren gedrag van enkele spelers van Amboina omdat het eerder in het seizoen ook bij een vriendschappelijk duel al fout was gegaan.

Dan is het inderdaad niet vreemd dat een tegenstander denkt, als je zoiets weet als bestuur dan moet je maatregelen nemen. Maar als dat vervolgens niet gebeurt, is dat iets waar ze bij SVZ, en terecht, moeite mee hebben.

De antwoorden waren verder duidelijk want deze week zal er een uitspraak komen in deze zaak en zullen we kunnen lezen wat de straf voor de spelers en misschien voor de club Amboina zal zijn. Maar een ding is duidelijk wat er ook voor straf volgt SVZ is en blijft de grote verliezer.