Mijn mening: Angst is een slechte raadgever

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zaterdag was ik aanwezig bij het duel De Heracliden-Appingedam. Een wedstrijd tussen nummer drie De Heracliden en koploper Appingedam. Een mooi affiche waar natuurlijk veel publiek en pers op af was gekomen.
JOHANNN
Voor aanvang van deze ,kraker' was de bestuurskamer van De Heracliden redelijk gevuld en waar ik een nieuwe, of misschien een mij nog onbekende, regel hoorde. De KNVB had weer iets bedacht in een poging om het geweld rond en op de amateurvelden de kop in te drukken. De regel luidde dat de zich als een ,sluipmoordenaar’ over de velden bewegende rapporteur, die puur is aangesteld om er melding van te maken als er toeschouwers binnen de omheining staan of meer van dat soort ongein, er streng op toe zou zien dat de scheidsrechters en spelers niet teveel ,belemmerd’ werden door de toeschouwers bij het betreden en het verlaten van het speelveld.

Als je dat soort regels hoort denk je echt van, in wat voor wereld zijn we nu met het amateurvoetbal terecht gekomen. Een regel waar spontaan om werd gelachen in de bestuurskamer en waar ik één van was. De scheidsrechters en spelers moeten wel een vrije doortocht hebben van kleedkamer naar veld want er kan namelijk iets gebeuren.

Ik heb persoonlijk toch het idee dat bestuursleden, die vaak zelf ook gevoetbald hebben, aardig aanvoelen als een duel uit de hand dreigt te lopen. Bestuursleden met een beetje voetbalverstand nemen dan maatregelen want die kennen hun pappenheimers wel. Dat type bestuurslid weet namelijk precies wie de supporter met het korte lontje is.

Angst is altijd een slechte raadgever wordt er beweerd en dat klopt vrij aardig. Maar angst is bij deze regel wel de raadgever want anders laat je als bond niet aan je leden weten dat een van de agenten 007 die voor jou op pad gaan daar speciaal op gaan letten.

Gisteren, zondag 10 november, was ik bij het duel Eenrum-Usquert. Op het sportveld had op 28 oktober de storm behoorlijk huis gehouden en het scorebord en de omheining aardig vernield. Alles was een beetje provisorisch hersteld maar meer ook niet en even dacht ik, wat een circus om niets. Waarom kunnen we niet gewoon normaal doen en leunend tegen een omheining heerlijk genieten van een amateurwedstrijd waar echt geen honderden toeschouwers op af komen. Want ik heb ze op een gegeven moment even geteld in Eenrum en het waren precies 87 toeschouwers die er op dat moment langs de lijn stonden. Zevenentachtig toeschouwers waar het gros ouder dan vijftig jaar van was.

Liefhebbers van een amateurwedstrijd waarbij voor iedereen de reden verschillend was om in Eenrum aanwezig te zijn. Dat was een dag eerder ook het geval in Uithuizermeeden waar duidelijk meer bezoekers aanwezig waren dan in Eenrum. Ook daar gebeurde niets wat niet door de beugel kon en wat in Uithuizermeeden ook heel normaal is. Want ook daar lopen mensen met levenservaring en voetbalverstand rond die weten wanneer ze in moeten grijpen en die mede daardoor geen paniek zaaien om niets.