Mijn mening: Competitievervalsing zorgt voor terechte frustratie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

. Sinds dit seizoen volgt Puurvoetbalonline het damesvoetbal met meer dan gemiddelde belangstelling. In de verslagen komt met enige regelmaat de problematiek van de afgelaste wedstrijden naar voren. Afgelastingen die soms niet ontstaan door de slechte toestand van het veld maar meer te maken hebben met een tekort aan speelsters. Dat is ten minste het beeld wat ik kreeg via een doorgestuurde mail en waarvan ik dacht, hier klopt iets niet.
JOHANNNIn het damesvoetbal wordt voor de winterstop gespeeld om een plaats in de kampioenspoule of degradatiepoule. Om voor de kampioenspoule in aanmerking te komen moet een team bij de eerste zes op de ranglijst eindigen. Wordt je zevende dan wordt het team veroordeeld tot de degradatiepoule. Een manipuleerbare situatie want stel dat twee directe concurrenten voor een plaats in de kampioenspoule nog tegen elkaar moeten spelen dan kun je iets, sturen’.

Dan kun je als team wat niet op, oorlogssterkte’ is denken van, wij gooien het duel er op de donderdag mooi uit en daarna zien we wel weer. Dat de tegenstander enkele weken later op de inhaalzaterdag niet compleet is boeit dan even niet. Of nog sterker, als de competitie niet uitgespeeld wordt kan het dus gebeuren dat een team dat zijn duels er soms op dubieuze gronden heeft uitgegooid door dit soort praktijken de kampioenspoule binnenrolt en een sterkere ploeg met minder gespeelde wedstrijden in de degradatiepoule terecht komt.

Als een beetje voetbalkenner begrijp je de achterliggende gedachte uiteraard wel  maar als trainer/coach of leider van de gedupeerde ploeg wordt je helemaal gillend, gek’. Je traint met je team voor een zo goed mogelijk resultaat maar vervolgens laat de KNVB toe dat er maar wat aangerommeld wordt. Een bond die overigens ook niet de moeite neemt om een door een trainer/leider ingestuurde mail te beantwoorden.

Dat zorgt voor frustratie en wat niet nodig hoeft te zijn want de oplossing is simpel. Stap ook bij het damesvoetbal over op periodetitels want ik denk toch dat wat bij seniorenvoetbal werkt ook bij het damesvoetbal toegepast kan worden. Dat er iets moet gebeuren in de strijd tegen dit soort situaties is  duidelijk want een ploeg moet wel de KANS krijgen om zich bij de bovenste zes te voetballen. Dat gebeurt nu niet en daar zal de afdeling wedstrijdzaken kritisch naar moeten kijken want precies zoals het in de  mij toegestuurde mail stond, dit is pure competitievervalsing.