'Hij loopt hier weer'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

,Hij loopt hier weer’ is een opmerking die ik nog weleens hoor als ergens op een sportcomplex aanwezig ben. Gelukkig word ik daar niet mee bedoeld maar gaat het om personen die niet bepaald tot de vriendenkring van een voetbalclub gerekend mogen worden.
JOHANNN

Zaterdag was ik in Leens voor het duel FC LEO-ONT en ook daar hoorde ik de opmerking "hij loopt hier weer.” Bij navraag bleek het om een van de ,stille’ rapporteurs van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond te gaan. Rapporteurs die incognito het complex opsluipen om te kijken of alles en iedereen wel dat doet wat de bond als regels heeft voorgeschreven. Sommige regels, niet met glazen bier langs de rand van het veld, kan ik mij wel iets bij voorstellen maar de regel alles en iedereen achter de omheining heb ik wat meer moeite mee. Wedstrijden met nog geen vijftig toeschouwers langs de lijn hadden vroeger een bepaalde charme. Dan stonden de oudere voetballiefhebbers, leunend tegen de omheining, al pratende weg naar een amateurwedstrijd te kijken. Dat kon toen allemaal en dat kan nog steeds in mijn beleving. Want het is natuurlijk onzin om te denken dat een omheining bestand is tegen een, supportersschare’ als die het met welke overtreding dan ook niet eens is. Daar is geen sprake van want opeens kunnen ook zestigplussers in rap tempo over een omheining komen als de nood aan de man is. In mijn ruim vijf jaar als verslaggever voor de Ommelander Courant ben ik dit soort excessen nog nooit tegen gekomen en hoop dat ook nooit te beleven. Natuurlijk wordt er langs de lijn wel eens wat geroepen maar meer ook niet.

De regelgeving vanachter een bureau bedacht maken de amateurverenigingen niet blij. Sterker nog die maken ze extra waakzaam en zorgen er voor dat bestuursleden bij iedere thuiswedstrijd van het eerste elftal zo scherp als een mes moeten zijn. Ze veranderen van bestuurslid opeens in een steward en zorgen er voor dat de, Arena’ goed afgesloten is zodat er geen voetballiefhebber met snode plannen het veld op komt rennen. Je kunt om deze regelgeving lachen maar je kunt je ook afvragen wie een taak als, geheim agent 7 ½’ op zich wil nemen. Een taak om amateurverenigingen waar dan ook in Nederland een oor aan te naaien omdat ze in hun ogen de regels niet goed naleven.

Dat zijn geen voetballiefhebbers want dan neem je niet een taak als deze voor je rekening. Dan ga je niet in een bijna tijgersluipgang over complexen van voetbalverenigingen zonder dat je het lef hebt om je netjes voor te stellen. Je mag bijna zeggen dat her dan iemand actief is dat daar bijna een satanisch genoegen aan beleeft. Een satanisch genoegen om weer een rapport te kunnen opsturen zodat de KNVB meerdere verenigingen een boete kan laten betalen.

Zaterdag was in Leens dus de kreet te horen, hij loopt hier weer’ en dat werd niet op een toon gezegd van, we trakteren deze man even op een lekkere eigengemaakte gehaktbal. Dat werd op een toon gezegd van, daar gaan we weer en als we niet opletten hebben we weer een boete te pakken. Dat is jammer in een tijd dat het voor veel verenigingen steeds lastiger wordt om de financiële touwtjes aan elkaar te knopen. Dat is jammer ook omdat het aantal vrijwilligers helaas eerder afneemt dan toeneemt. Dat komt natuurlijk niet alleen omdat de regelgeving van de bond steeds idiotere vormen aanneemt maar het heeft er wel mee te maken.

Zaterdag zag ik FC LEO-voorzitter Arjen Fledderman rond het veld lopen om te zorgen dat alles en iedereen dat deed wat volgens de regels van de KNVB verplicht is, en daar was de kersverse voorzitter niet blij mee. En voorzitter hoort een representatieve functie te zijn op een wedstrijddag en moet niet de functie van politieagent  vervullen. Eigenlijk is het een gênante vertoning dat alles en iedereen bij goed willende amateurverenigingen bijna in het, gelid’ moet springen omdat de kreet, hij loopt hier weer’ betekent dat er een zich niet voorstellende anti-voetbal zijnde KNVB-spion zich op jouw complex begeeft.

Eigenlijk wacht je toch met smart op de dag dat wat ze vroeger in het Wilde Westen ook deden als een kwaaddoener in een dorp opdook. Dan werden dat soort harlekijnen ingesmeerd met pek en bedekt met veren en werden  ze vervolgens het dorp of de stad weer uit gebonjourd. Een mooie gedachte eigenlijk richting onze, stille’ spionnen die als ze zich voor taken als deze laten gebruiken deze straf meer dan verdienen.