De R is weer in de maand.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Als we naar buiten kijken dan weten we, de R is in de maand. Een harde wind, regen en steeds kaler wordende bomen zorgen er voor dat de kachel aan kan en de gordijnen eerder dicht gaan. De R in de maand deed mij gisteravond, donderdag 10 oktober, denken aan een iemand denken die ik als trainer maar zeker als persoon hoog heb zitten.
herfst


Johnny Veenstra was aan het eind van de vorige eeuw trainer in Kloosterburen. Een type trainer van, ruwe bolster blanke pit. Een trainer die hield van duidelijkheid en dat ook naar iedereen toe ventileerde. Ik was in die periode als jeugdcoordinator aan de voetbalvereniging Kloosterburen verbonden en kon prima met de hoofdtrainer overweg.

Johnny was namelijk een man naar wiens adviezen je luisterde en als je slim was je voordeel mee deed. Adviezen van de ervaren voetbaltrainer naast je neerleggen was niet handig want vroeg of laat kwam naar voren, Johnny Veenstra zijn adviezen of opmerkingen sneden altijd hout.

Een van de eerste regels die hij er binnen Kloosterburen ingooide was, als de R in de maand wordt er in een trainingsbroek getraind. Zijn argument was, het koelt tussen september en april sneller af dan je denkt en dat zorgt voor een (te) snelle afkoeling van de spieren. Een duidelijke uitleg en iedereen deed braaf wat de hoofdtrainer als regel had ingevoerd.

Donderdag reed ik rond 20.00 uur richting Ezinge en op enkele meters van mijn woonplaats wist ik niet wat ik zag. Twee jonge van de voetbaltraining terugkerende voetballers die ongedouchst in korte broek en T-shirt huiswaarts keerden. De R in de maand en dan ga je op deze wijze naar huis.

Laten we duidelijk zijn, als ik op een trainingsavond een rondje door het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant zou maken kom ik tientallen tegen die op deze wijze huiswaarts keren. Douchen op de club wordt steeds minder gedaan en Joost mag het weten waarom niet. Er is namelijk geen enkele reden te bedenken dat er niet gedouchst wordt op de vereniging waar je voor voetbalt.

Naast een stuk gezonder is het ook prettig om die natte troep na een training uit te gooien. En verder komt ook het teamgevoel om de hoek kijken. Kleedkamerhumor, veel jonge voetballers weten niet wat dat is en als ze over enkele jaren bij de senioren mogen voetballen, denken ze dat hun teamgenoten van een andere planeet komen.

Daar dacht ik donderdagavond aan en bedacht mij dat de man waar ik woensdagmorgen tijdens het, meeslepende’ duel tussen FC Groningen en SV Meppen nog even uitgebreid mee bijpraatte dit niet had laten gebeuren. Die had gezegd, dit gaan wij niet doen vriend. Douchen na een training of wedstrijd en in trainingsbroek trainen als de R in de maand is.

De R in de maand en jeugdige voetballers in bezwete trainingskeren naar huis laten gaan, per maand komt het werkelijk duizenden keer voor. De jeugd heeft geen sporttas meer nodig, was een opmerking van de oud-hoofdtrainer die zich nu op het trainen van keepers heeft gericht. Een opmerking die klopt als een bus want inderdaad op de bagagedragers van de twee jeugdige voetballers was geen sporttas te bekennen…..