Veel spektakel bij finales ONK grasbaanraces Eenrum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een geweldig spektakel werden de finales ONK grasbaanraces in Eenrum. Prachtige grasbaansport in alle aanwezige klasses waar alleen de crash van Lars Zandvliet voor een vervelende smet zorgde. Verder was ook de huldiging van Erik van Dijk, bakkenist van Jojo van der Werff, er een van zoals het hoort want Van Dijk zette in Eenrum na 35 jaar definitief een punt achter zijn loopbaan als bakkenist waar hij op mooie wijze voor in het zonnetje werd gezet.
1381480476NGrasbaanraces Eenrum 06 10 13 5437

William Matthijssen, met Sandra Mollema, was ook nu weer opermachtig

Bron: Ommelander Courant   Foto: Ronnie Afman


Op10 september gaf de MC Eenrum bij de KNMV aan dat het kans zag om op 6 oktober de finales van het Open Nederlands Kampioenschap te organiseren. Dat zorgde voor een korte tijd van voorbereiding waarbij de grasbaan in Eenrum ook nog eens herstellende was van de Masters of Sidecars die zeven weken geleden waren verreden. Maar waar er dit seizoen enkele races werden afgelast door overvloedige regenval had men in Eenrum alles weer uitstekend voor elkaar. Want in tegenstelling tot in andere delen van Nederland kreeg Eenrum op de vrijdag voor het grasbaanspektakel maar 2.5mm aan regenwater te verwerken wat er zo vertelde bestuurslid Martin Woltman, tijdens de trainingen voor zorgde dat het zelfs wat stoof. ,,In oktober grasbaanraces organiseren waar het een beetje bij stuift is gewoon heel bijzonder. Maar in alle bescheidenheid durf ik te zeggen dat onze baan heel bijzonder is. Hij ligt er prima bij en vanmorgen tijdens de rijdersbespreking werd het bestuur daar  de rijders en KNMV met applaus voor beloont. Een beloning die wij overigens graag naar onze vrijwilligers willen doorgeven want die hebben uiteindelijk deze klus weten te klaren.”

Een ONK organiseren kost beduidend minder geld dan bijvoorbeeld een Europees kampioenschap en daarom hadden de races in Eenrum ongeveer 1000 toeschouwers nodig om uit de kosten te komen. Gezien de weersvooruitzichten voor de zondag verwachtte Martin Woltman dat dit aantal zeker gehaald zou worden en waar Woltman gelijk mee kreeg want ongeveer 1400 toeschouwers waren uiteindelijk naar het ONK gekomen.

De nog niet besliste strijd in de diverse klasses zorgde dat de hele Nederlandse grasbaantop naar Eenrum was gekomen omdat alleen bij de zijspannen de kampioen al bekend was. Voor de 13e keer wist William Matthijssen namelijk Nationaal Kampioen te worden. Van die dertien keer was zus Nathalie de meeste keren de bakkeniste. Maar zondag was Nathalie Stellingwerf, zoals ze tegenwoordig door het leven gaat, er niet bij omdat ze nog steeds hinder ondervindt van haar ongeluk in Loppersum. Ze werd vervangen door Sandra Mollema die al vaker als invalster had gefungeerd.

Het programma begon in Eenrum met de Specialklasse Senioren waar de strijd om alle plaatsen nog volledig open lag. Omdat er dit seizoen nog maar slechts drie ONK-wedstrijden werden verreden waren de puntenverschillen minimaal. Jannick de Jong, Dirk Fabriek, Henri van der Steen en ook Mark Stiekema waren de kanshebbers voor een podiumplaats. Alle vier coureurs lieten in de series zien dat ze gebrand waren om op het podium te komen maar Jannick de Jong bleek in de loop van de middag de man in vorm te zijn. De Jong werd in zijn eerste serie nog tweede maar toen hij de tweede en derde serie wist te winnen werd de coureur Gorredijk als de grote favoriet voor de titel gezien. Bij de specialklasse senioren gebeurde ook direct het enige ongeluk van de middag en dat was een ernstige waarbij Lars Zandvliet de meeste ongelukkige was. De jonge Zantvliet moest namelijk met heup en rugklachten voor nader onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd worden.

Waar het door de hoge snelheden al spectaculair begon in Eenrum deden de overige klassen daar in de series niet voor onder. Zo liet Bob Dolman zien dat hij niet voor niets in de Speciaalklasse Nationalen meedeed want Dolman wist al zijn series te winnen. Ook Kelly Velda uit Hoogkerk oogstte veel bewondering want de snelle dame uit Hoogkerk, zoals ze door speaker Jacob Alkema genoemd werd, reed formidabel en zou zich dan ook voor de A-finale plaatsen.

Waar de kampioen bij de zijspannen al bekend was lieten de overige combinaties zien dat er nog wel wat te verdienen was in Eenrum. Mark Detz met Bonita van Dijk in de bak en Dennis Noordman/Patrick Kremer waren de grootste kanshebbers om het podium te komen maar ook het duo Harvey/Hogg had nog kans omdat het koppel Grenier/Sanders niet aanwezig was. In de series werd er door de zijspannen daarom al veel strijd geleverd wat helemaal gold voor de ST1en ST 2 klasse. Twee klasses waar veel strijd te verwachten was en die de toeschouwers ook volop te zien kregen.

 Nadat het kaf overal van het koren gescheiden was begon rond half vier het, echte’ werk zoals Jacob Alkema, in samenwerking met Patrick Roth, het over de, droombaan’ van Eenrum liet klinken. Beide speakers bleken echte kenners te zijn want de finales werden stuk voor stuk spektakelstukken van de buitencategorie. Alles kreeg het publiek te zien wat begon bij de ST1. Jan Okke Loonstra was favoriet voor de titel en Loonstra maakte zijn favorietenrol waar in Eenrum. In de series was de man uit Surhuisterveen oppermachtig en ook in de finale zag het er goed uit. Dat gold ook voor Maikel Dijkstra uit Joure die het Loonstra direct na de start al lastig maakte. Dijkstra kwam in de tweede ronde op kop en Loonstra bedacht zich dat een tweede plaats ook de Nationale titel zou opleveren en besloot daarop om zijn tweede plaats te consolideren. Maar de blijdschap bij de man uit Surhuisterveen was er niet minder om toen hij uiteindelijk achter Dijkstra maar wel als de nieuwe kampioen over de streep kwam.

De ST2 werd helemaal een spannende aangelegenheid Gert Jan Valk (152), Berry de Vos (151) en Mark Helmhout (146 punten) zouden namelijk uit gaan maken wie Nederlands kampioen werd. Een wedstrijd waar er met ongelofelijk veel strijdlust gereden werd. Een strijd die zes ronden duurde waarbij in eerste instantie Harriët Zwiers het veld aanvoerde. Na twee ronden ging het trio Valk, De Vos en Helmhout zich roeren. Het publiek kreeg vervolgens vier ronden grasbaansport op niveau te zien want het trio gaf elkaar geen strobreed toe. Vol gas vlogen de drie coureurs over de razendsnelle baan en niet te voorspellen was wie er winnaar zou worden. Gert-Jan Valk reed wel voorop maar met het ingaan van de laatste ronde was nog niets beslist. Valk hield, ondanks verwoede pogingen van vooral De Vos, de deur echter stevig dicht en kwam als eerste, en Nederlands kampioen over de finish.

Na dit geweld werd de baan nog een keer geprepareerd voor de laatste drie finales. Finales die begonnen met de A-finale specialklasse Nationalen die een prooi voor Bob Dolman zou worden. Althans, dat dachten veel van de aanwezige toeschouwers. Mark Beishuizen reed zondagmiddag echter als een brandweer in Eenrum en wist in de slipstream van een prima startende Dolman te blijven. Bij het ingaan van de bocht naar start en finish begin bijna Groninger Dolman een stuurfoutje waardoor Beishuizen aan de leiding kwam. Een positie die hij in de resterende meters vervolgens niet meer afstond waardoor de coureur uit Stadskanaal dagwinnaar bij de Nationalen werd.

Vervolgens kwamen de zijspannen in de baan waarbij William Matthijssen ook nu weer superieur was. Matthijssen vertrok vanaf kop en gaf die ook niet meer af. Achter de in Alteveer wonende veelvoudig kampioen waren Detz/van Dijk en Noordman/Kremer in een fel duel om plaats twee verwikkeld. Een plaats die belangrijk was voor het podium wat de nationale titelstrijd betrof.

Mark Detz, die nog niet weet of hij volgend jaar nog doorgaat als zijspancoureur, wist deze tweestrijd te beslissen zodat Mark Detz en Bonita van Dijk ook een tweede plaats in het ONK voor zijspannen wisten te bemachtigen voor het duo Noordman/Kremer.

De laatste race van het seizoen was die van de Specialklasse Senioren en dat werd ook een spektakelstuk. Jannick de Jong pakte direct de koppositie met Mark Stiekema en Dirk Fabriek in zijn wiel. Stiekema en Fabriek probeerden van alles maar een ontketende De Jong reed voor wat hij waard was. Wat de achtervolgers ook probeerden de man uit Gorredijk gaf geen krimp en werd daarom terecht Nederlands Kampioen. Dat was na afloop ook de mening van Dirk Fabriek die zeer sportief toegaf dat een Jannick de Jong in topvorm bijna niet te stoppen is.

Eindstanden ONK 2013:

ST1

1       Jan Okko Loonstra       Surhuisterveen

2       Maikel Dijkstra             Joure

3       Mark van Dellen           Groningen

ST2

1       Gert-Jan de Valk           Daarle

2       Berry de Vos                 Oldeberkoop

3       Mark Helmhout            De Westereen

Specials Nationaal

1            Bert Jan Bos                 Stadskanaal

2       Niels Remmelts             Gasselternijveen

3        Andy ter Schuur           Sneek

Zijspannen

1                   Matthijssen/Matthijssen Alteveer/Tzummarum

2                   Detz/Van Dijk               Groningen/Luttelgeest

3                   Noordman/Kremer        Siddeburen/Paterswolde

Specialklasse Senioren

1       Jannick de Jong             Gorredijk

2       Dirk Fabriek                 Ter Apel

3       Mark Stiekema              Stadskanaal