'A Catalyst, an inspiration, a leader, an icon, a footballing genius'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

'A Catalyst, an inspiration, a leader, an icon, a footballing genius' was de tekst die op het shirt van Ilse, Tetske en Dirk-Jan, de stiefzusjes en stiefbroertje van de overleden Mart Buikema, stond. Alle drie waren ze pupil van de week bij het duel Dokkum-FC LEO die om een speciale reden in Leens gespeeld werd. Nog een keer wilde men binnen FC LEO stilstaan bij het tragisch ongeval op die vroege zondagmorgen van 16 juni. Bij een tragisch verkeersongeluk kwamen toen Arjan van der Rijet en Mart Buikema om het leven. Mart voetbalde voor FC LEO en binnen de voetbalclub uit Leens kwam de klap keihard aan. Een klap die nog steeds voelbaar is binnen een vereniging die heel veel lof en waardering verdiend voor de wijze hoe men met een situatie als deze is omgegaan.


1381224503NFC LEO herdenking Leens 05 10 13 4353 a

Zaterdag was ik namens de Ommelander Courant aanwezig bij het duel in Leens. Voor mij was dit na zaterdag 22 juni, de dag van de herdenkingsdienst voor Mart, mijn eerste bezoek aan het sportcomplex. Een complex waar het nog rustig was toen ik er rond half twee aankwam. Dat veranderde echter snel want het duel stond in het teken van Mart die zaterdag 5 oktober anders 23 jaar jong was geworden.

Een op voorhand beladen duel in Leens waar ook veel van zijn oud-ploeggenoten voor naar Leens waren gekomen. Enkelen hadden er voor gekozen om, na overleg met hun oud-teamgenoten, wel te voetballen bij de vereniging waar ze nu voor uitkwamen. Een keuze die gerespecteerd werd omdat iedereen even zijn moment nam om even stil te staan bij het tragisch overlijden van hun vriend.

Ook de familie van Mart was in Leens en even sprak ik met de vader van Mart. Een moeilijk gesprek omdat duidelijk werd dat het verlies van Mart door beide als een zwaar verlies werd gezien. Bij de warming up was muziek te horen dat mij bekend in de oren klonk. Dat was muziek wat ook op de herdenkingsdienst te horen was geweest. FC LEO werkte zijn warming up af onder de klanken van de muziekkeuze van hun overleden voetbalvriend. Los van of het je genre is, dat was een, mooi’ moment.

Om twintig over twee kwamen beide teams het veld op en volgde er een minuut stilte. Een indrukwekkende minuut stilte werd het in Leens want je kon een vlieg horen vliegen. Iedereen ging in zijn gedachten terug naar de geweldige voetballer die veel te vroeg was overleden. Nadat Ilse de boys van FC LEO het voor gedaan had door de doelman van Dokkum te passeren brandde het duel los. Een furieus startende FC LEO kwam snel op voorsprong maar verloor uiteindelijk met 3-2.

Een misschien wel terechte nederlaag maar na de wedstrijd bedacht ik mij wel, als die, lange’ er bij was geweest dan was dit niet gebeurd. Dan was de beuk er in gegaan om de wedstrijd te doen keren. Maar als telt in het leven want helaas Mart is er niet meer wat overigens sowieso niet het geval was geweest. The Knickerbockers was namelijk zijn nieuwe vereniging geworden die helaas maar een vriendschappelijk duel van zijn kwaliteiten gebruik mocht maken.

Een 3-2 nederlaag voor FC LEO die de spelersgroep in de wedstrijd misschien verdiende maar daar buiten niet. Want, en de foto geeft het bewijs, de dood van hun vriend hangt als een donkere wolk boven het team en technische staf. Een, op de 36 jarige René Oostra na, piepjong team. Een team waar ik veel respect voor heb omdat ze op de geboortedag van hun overleden vriend nog een keer stil wilden staan bij het tragisch ongeval.

Dit team verdiend daarom alle steun die er te bedenken valt want het wordt een loodzwaar jaar voor een jonge ploeg die ook nog eens de pech heeft dat het in een fysiek loodzware poule werd ingedeeld. Supporters zijn kritisch als het om de prestaties van hun favorieten gaat. Dat mag want dat hoort nu eenmaal bij de sport maar toch hoop ik dat het Leenster publiek niet te kritisch zal zijn. Wat goed is dat is goed en wat slecht is dat is gewoon slecht en mag gezegd worden. Maar een drama, wat het gewoon is, van een omvang zoals het overlijden van een teamgenoot heeft veel impact. Dat werk je niet even in een paar weken weg. Dat duurt langer en kan, zo weet ik uit eigen ervaring, jaren duren. Minder heftig dan in het begin misschien maar toch, er zijn altijd momenten dat je aan een gebeurtenis als deze herinnerd wordt.

Daarom mogen de boys van FC LEO hopelijk op wat extra krediet rekenen. Krediet wat nodig zal zijn op weg naar iets moois. Want gezien de leeftijden van de spelers kan FC LEO de toekomst optimistisch tegemoet zien. Een toekomst waar Mart altijd onderdeel van zal blijven want ik ben er van overtuigd dat de spreuk van zijn idool Eric Cantona, 'A Catalyst, an inspiration, a leader, an icon, a footballing genius' nog vaak ter sprake zal komen als men het heeft over een van de grootste voetballers die FC LEO heeft voortgebracht.