Een teleurstellend bezoek aan de Esserberg

Geschreven door Geert Timmer op . Geplaatst in Even na praten

Geert Timmer is een van de vele voetballiefhebbers die ik met grote regelmaat ergens langs de lijn tegenkom. Een echte liefhebber die op zondag 22 september het duel in de topklasse tussen Be Quick en FC Lienden bezocht. Voor de website van de voetbalvereniging Kloosterburen, waar Timmer elf jaar voorzitter is geweest, schreef hij onderstaand artikel die Puurvoetbalonline met toestemming van de schrijver mocht plaatsen.
1380712089NDSC06925

Op een zondagmiddag kun je van alles doen, een middagslaapje, familie bezoeken, naar een markt gaan of een visje kopen op Lauwersoog. Normaliter bezoek ik echter zondags een voetbalwedstrijd bij de amateurs en meestal die van de v.v. Kloosterburen.

Toen Be Quick promoveerde naar de topklasse had ik mij echter beloofd een wedstrijd van de Esserbergbewoners te bezoeken want Topklassevoetbal is toch wel iets anders dan 4e klasse voetbal. Aangezien in het weekend van 22 september alle clubs uit het Ommelander-gebied uit moesten voetballen en het feit zich voordeed dat ik mijn dochter naar de trein in Groningen moest brengen was de keuze gauw gemaakt. Op naar de Esserberg in Haren.

Entree voor een AOW’er EUR 2,50 incl. verloting (een koopje). De mevrouw die me een kaartje verkocht was om en de nabij de 80 jaar en sprak een stads-dialect. Ze twijfelde aan mijn leeftijd omdat ik een zonnebril droeg. Op haar bevel moest ik de bril afdoen om te schatten of ik de 65 was gepasseerd en ja, ze geloofde mij met aarzeling. Gelukkig maar want anders had ik EUR 5,00 moeten betalen.

Toen v.v. Helpman op bezoek was in Kloosterburen ( bekertoernooi) vertelde een erelid van Helpman allerlei geweldige verhalen. Een van die verhalen was dat Helpman en Be Quick samen 2000 leden hadden en dat de Esserberg continu te klein was. Dit in mijn achterhoofd hebbende ging ik, omdat ik te vroeg was, het hele complex van Be Quick en Helpman eens bekijken. In plaats van massaal mensen te ontmoeten kwam ik er, op een rugbywedstrijd na, geen mens tegen. Op vier voetbalvelden viel gewoon niets te beleven. Er kwam een gedachte bij mij op van, zie je wel, stadse bluf en stadse fratsen.

Over de wedstrijd Be Quick- FC Lienden kan ik heel kort zijn, er viel niets te beleven, Geen snelle combinaties, geen uitgekookte acties alleen maar lange ballen naar voren en hopen dat de bal goed "valt" waarbij FC Lienden uiteindelijk zeer terecht met 2-0 won. In de pauze kwam ik nog een paar bekenden tegen zoals Piet Willemsen, Carel Bloemhof en Luit Raangs. Ook zij wilden eens een wedstrijd van Topklasse- niveau bekijken en ook zij keerden gedesillusioneerd huiswaarts. Later hoorde ik de uitslag Nieuw-Roden- Kloosterburen. Een mooie 2-3 overwinning werd het voor Kloosterburen en wat een knappe prestatie was. Ik weet zeker dat dit duel uit de 4e klasse vele malen mooier was dan de wedstrijd Be-Quick - FC Lienden waar nauwelijks 300 toeschouwers op afkwamen. Dat geldt overigens voor meer duels in de lagere regionen van het amateurvoetbal want de ervaring heeft mij in de loop der jaren geleerd dat ook in de lagere regionen voldoende wedstrijden worden gespeeld die het aanzien meer dan waard zijn. Wat dat betreft had ik mijn zondagmiddag toch beter kunnen benutten in bijvoorbeeld Nieuw Roden of elders in de provincie Groningen. Ik hoop verder dat de v.v. Kloosterburen een goed en leuk seizoen tegemoet gaat en als ons veel blessureleed bespaard blijft kan er zeker nog iets moois groeien. Veel succes spelers, leider en trainer.

.