Een ,gedrocht' van een competitie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Met enige regelmaat doe ik een rondje langs de velden van …. Een rondje langs de velden van  een willekeurige amateurclub uit onze provincie. Een rondje dat zorgt voor mooie verhalen, ontroerende verhalen soms ook,  maar ook vaak hoor ik iets waarvan ik denk, dat kan niet waar zijn.
JOHANNN

Zo was ik zaterdag in Kantens en daar hoorde ik een wel heel bijzonder verhaal. Een verhaal over de competitie die in dit geval F-junioren spelen. Een competitie waarin twaalf teams zijn opgenomen die echter geen uit- en thuisduels tegen elkaar spelen. Iedereen ontmoet de andere opponenten, of thuis of uit, maar één keer. Verder wordt een duel dat niet doorgaat omdat het ene team over onvoldoende spelers beschikt als niet gespeeld beschouwd zodat aan het einde van de rit er bijna geen ploeg zal zijn die alle duels heeft gespeeld.

Een competitie die schreeuwt om aandacht want je vraagt je in alle redelijkheid af wie dit ,gedrocht’ heeft bedacht. Dat kan niet iemand met een beetje voetbalverstand in zijn bovenkamer zijn. Dat is onmogelijk want als redelijk voetbaldeskundige kan ik niets logisch in deze competitie ontdekken. Een competitie waarin FC LEO F1, SIOS F1, KRC F1G, SV Bedum F3, GEO F2, Omlandia F3G, SC Loppersum F2, VVSV '09 F3G, Noordwolde F2G, Kloosterburen F2G, Eenrum F2, ST Viboa/Hunsingo F7 tegen elkaar uitkomen. Een competitie waar bijvoorbeeld wel een derby als Omlandia-SV Bedum op het programma kan staan maar omgekeerd even niet. Wel Kloosterburen-Eenrum op het programma maar andersom niet. Ook geen kans om in het thuisduel revanche te nemen voor de nederlaag in het uitduel. Allemaal ingrediënten waar het in de voetbalsport om draait. Mooie derby’s, uit- en thuisduels en een eerlijke competitie waarvan, en met alle respect in dit ,gedrocht’ geen sprake is.

Maar het mooiste komt nog want er zal een ploeg bovenaan komen te staan met een paar punten los van de concurrentie. Die ploeg heeft misschien wel ouders die iedere zaterdag op het voetbalveld te vinden zijn waardoor ze keurig al hun wedstrijden kunnen spelen. Met nog een competitieronde te gaan zal de voorsprong van de koploper op een achtervolgend team misschien wel twee punten zijn. Dat is mooi want er zijn drie punten te verdienen en toevallig is de directe concurrent die laatste  zaterdag de tegenstander. Maar helaas, een en een is twee, want in negen van de tien gevallen gaat dat duel vervolgens niet door en wordt de koploper zonder te spelen kampioen. Leg dat F-junioren maar eens uit. Je staat twee punten achter. Je moet eigenlijk nog drie keer spelen maar een of andere bureaucraat van de KNVB heeft bedacht dat het opeens einde seizoen is.

 Nu zou je kunnen overwegen om te informeren bij de KNVB naar het hoe en waarom. De ervaring van bijna vier jaar Puurvoetbalonline heeft mij echter geleerd dat je sneller in gesprek bent met Barack Obama dan de KNVB dus dat gaan we niet meer doen. Maar misschien kan ik verenigingen een goede raad geven. Steek de koppen een keer echt bij elkaar en protesteer tegen dit soort idiote plannen van bureaucraten die misschien denken dat ze weer een nieuw wiel hebben uitgevonden maar in werkelijkheid bewijzen dat ze helemaal niets van de voetbalsport begrijpen.