Mijn mening: Het WK in Brazilie en Quatar moet je boycotten

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Er is veel commotie ontstaan over het WK van 2022. Een WK dat voor het eerst in een Arabisch land georganiseerd zal worden.
JOHANNN

De FIFA gaat opheldering vragen bij het organisatiecomité in Quatar omdat er berichten binnenkomen dat er dagelijks een bouwvakker sneuvelt bij het bouwen van de stadions in Quatar. Ik heb de beelden niet gezien maar gezien de commentaren kan ik er wel iets bij voorstellen hoe het daar toegaat. Maar Seppie Blatter en zijn harlekijnen gaan om opheldering vragen en dan weet iedere voetbalkenner, dan komt het helemaal goed.

Seppie is overigens wel het voorbeeld van hoe corrupt iemand kan zijn want reken er maar op dat de FIFA-voorzitter zijn zakken aardig met Arabische dollars heeft gevuld. En die clown gaat dus opheldering vragen aan een stelletje Arabieren waardoor er over enkele weken een persbericht komt met de medeling, er gebeurt wel eens een bedrijfsongevalletje maar dat komt op iedere bouwplaats.

Er vielen ook al geluiden te beluisteren dat het WK in Quatar gewoon geboycot moet worden. Geluiden waar ik het helemaal mee eens ben want wie wil er op een toernooi voetballen wat honderden levens heeft gekost. Levens van mannen met een gezin die dus niet meer terugkomen van hun buitenlands avontuur want het zijn niet de Arabieren die de stadions bouwen maar buitenlandse arbeiders die als slaven behandeld worden.

Nog negen jaar duurt het voordat het WK in Quatar plaats vind en je kunt niet vroeg genoeg beginnen met protesteren tegen dit idioot plan om het WK te organiseren in een land waar zomers niet te voetballen door de extreem hoge temperaturen. Je kunt niet genoeg protesteren tegen een WK dat levens kost en waar je niet even zo aan voorbij kunt gaan. Het WK in Brazilië wordt een onrustig WK omdat de bevolking van Brazilië er nu al helemaal klaar mee is. Geen geld om scholen te bouwen of te zorgen voor een betere infrastructuur maar wel geld voor het verbeteren of nieuw te bouwen stadions.

Maar in het interview met Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, nog in mijn hoofd weet ik nu al dat we van de KNVB niets hoeven te verwachten. Die schijten zoals gewoonlijk weer in hun broek voor die clown uit Zwitserland.

Enkele weken geleden zag ik een foto in de VI met Michel Platini en Michael van Praag op de eretribune tijdens de Champions League finale tussen Borussia Dortmund en Bayern Munchen. Ik moet zeggen Van Praag stond er een beetje ,bescheten’ bij. Zo van blij dat ik hier mag staan en als ik een beetje met de meute blijf mee lullen dan houd ik het wel een tijdje vol bij de UEFA.

Dus in alle redelijkheid zeg ik dat we van de KNVB geen wonderen hoeven te verwachten. Die gaan niet roepen we boycotten het WK in Brazilië omdat het voor een normaal verdienende voetballiefhebber niet te betalen is. Een bond die ook het lef niet heeft door  te zeggen, we boycotten het WK in Quatar  omdat het mensonterende omstandigheden zijn waaronder de arbeiders moeten werken . Ondanks dat het bouwen van stadions al aardig wat levens heeft gekost komen er geen geluiden uit Zeist die daar op duiden.

Slapjanusgedoe is wat we de komende tijd te horen gaan krijgen uit een land wat steeds verder afzakt naar de kelder van de FIFA-ranglijst. Een land wat aanzien genoot binnen de voetbalwereld maar wat is verkloot door de BVO’s, zoals FC Twente en PSV, die vorig seizoen het Europa League toernooi niet serieus namen.

De KNVB zou heel veel goodwill kweken als het een keer zijn nek zou uitsteken. Die gewoon zou zeggen, wat er ook gebeurt wij voetballen niet in Quatar. Zoeken jullie als FIFA maar een land waar wel een voetbalcultuur is. Dat zal helaas niet gebeuren want de bobo’s die met het paradepaardje van het Nederlandse voetbal meereizen, laten zich dit soort buitenkansjes niet afpakken. Die kruipen liever Seppie in de kont want die tuinkabouter uit Zwitserland moet je te vriend houden.

Brazilië komt eerst nog en velen verheugen zich erop en dat mag. Ik niet en dat mag gelukkig ook. Ik ben wel een beetje klaar ben met evenementen waarbij de FIFA en UEFA miljoenen euro’s, of welke muntsoort dan ook, binnenkrijgen. Miljoenen naar overkoepelende organisaties die beide zo corrupt zijn dat je bijna van een criminele organisatie mag spreken.