Mijn mening:Het bekertoernooi kan veel leuker.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het KNVB-bekertoernooi voor amateurs zorgt er ieder jaar weer voor dat er in voetballand wonderland de nodige opmerkingen over gemaakt worden.
beker

Het toernooi om de KNVB-beker roept al jarenlang de nodige vragen op. Rond de poule-indelingen is er vaak de verbazing over de willekeur die de bond toepast bij welke vereniging in welke poule terecht komt. Soms rollen er leuke derby’s uit zoals dit jaar het duel tussen Noordpool en De Heracliden er een was. Maar vaak hoor je andere geluiden want niet zelden kregen verenigingen een poule-indeling voorgeschoteld waarvan een normaal denkende voetballiefhebber dacht, die ploegen moeten aardig wat kilometertjes maken voor een bekerduel. Wedstrijden op een dinsdag of donderdagavond, met als aanvangstijd 18.45 uur, spelen met een reistijd van zestig minuten kwamen ook deze keer weer regelmatig voor.

Spelers en trainers moesten dan eerder vrij nemen omdat niet iedereen zijn baan in de stad of dorp heeft waar hij woont. Maar de standaardteams hebben de poulefase overleefd en de ploegen die doorgaan komen in de 1e knock-out ronde om de KNVB-beker terecht.

De loting werd gisteren, woensdag 25 september, verricht en opvallend was dan ook het bericht van een trainer die een dag eerder al wist te vertellen tegen wie zijn ploeg zou loten. Hij noemde het duel in de sociale media en ik was benieuwd of de trainer gelijk zou krijgen. Het was bijna niet te geloven maar de trainer had het bij het rechte eind. Op sportlink, de site van de KNVB waar onder andere wijzigingen in het programma op geplaatst kunnen worden, was namelijk een dag voor de, loting’ al iets te zien over de bekerwedstrijden die op 19 en 20 oktober gespeeld zullen worden.

Vreemd is dat natuurlijk wel want waar is er dan op 25 september voor geloot zou je zeggen. Laten we het er maar op houden dat er op dinsdag geloot is en dat het woensdag naar buiten is gebracht maar een overijverige medewerker vast gedacht heeft van, laat ik het maar even op sportlink invoeren als service naar de verenigingen. Een mooie gedachte maar in dit geval iets te ijverig.

Maar op woensdag rolde de loting naar buiten en waren er verenigingen zo blij als een kind maar waren er ook verenigingen bij die wel even gevloekt zullen hebben. Een vijfdeklasser die op bezoek moet bij een derdeklasser had bijvoorbeeld een duel moeten zijn waarbij het laagst spelend team een thuiswedstrijd kreeg toebedeeld.

Dat was namelijk voor beide teams leuker geweest. Ten eerste, er komt meer publiek naar een wedstrijd waarin de plaatselijke favorieten ten strijde trekken tegen een hoger geklasseerde vereniging dan andersom. Dan grijpen de partners van voetballiefhebbers namelijk in en komen de Ikea’s, Primarkten en andere tijd en geld rovende ondernemingen om de hoek kijken. Het argument is namelijk, als het nu een leuke tegenstander was maar je hoeft toch niet naar een wedstrijd waarvan jij zegt dat het wel 10-0 wordt.

Een logische opmerking die de KNVB echter kan voorkomen door standaard bij de lotingen voor de knock-out ronden het laagst spelend team een thuiswedstrijd te gunnen. Dat zorgt er namelijk voor dat een duel in stad of dorp gaat leven. Niemand in Bellingwolde zal bijvoorbeeld in de war zijn dat vijfdeklasser Eenrum op zondag 20 oktober op bezoek komt. Maar een wedstrijd Eenrum-Bellingwolde heeft gewoon meer kans op een stunt.

Ik zie het al voor mij, een regenachtige zondag zorgt er voor dat er in Eenrum om 11 uur nog een herkeuring van het hoofdveld moet plaatsvinden. Na lang wikken en wegen, en kijkend naar buienradar, wordt besloten, we laten het duel doorgaan. Het wordt een echte thriller op het zwaar te bespelen veld waar de thuisploeg al snel op voorsprong komt. Een verrassende ontwikkeling die door de supporters met gejuich wordt begroet . Er ontstaat in Eenrum een stemming die bij een bekerduel past. Een stemming van, dit gaan wij niet meer weggeven. Deze stunt willen we meemaken als speler en supporter. En inderdaad na negentig minuten is het sprookje compleet, Eenrum gaat door naar de volgende bekerronde door het twee klassen hoger spelende Bellingwolde uit de beker te knikkeren.

Emotie hoort bij voetbal maar zeker bij de knock out ronden in het bekervoetbal en daar passen scenario’s als boven beschreven bij. Ik heb het duel Bellingwolde-Eenrum als voorbeeld genomen maar dat had ook een ander duel kunnen zijn. De KNVB houdt hier namelijk geen rekening mee waardoor de bekercompetitie er een is die zo grijs als een muis is. Enkele jaren geleden moest Middelstum op bezoek bij het in de hoofdklasse uitkomende ONS uit Sneek waar redelijk wat desinteresse was voor het bekerduel. Niemand in de bestuurskamer, geen opstellingen van beide teams voorradig en voor het grootste gedeelte Middelstumers op de tribune.

Was dit duel in Middelstum gespeeld dan was Middelstum en omgeving compleet uitgelopen. Dan hadden er zeker zoveel toeschouwers langs de lijn gestaan als bij het duel SC Loppersum-Harkemase Boys. Dat duel werd op een avond toevallig ook in Middelstum gespeeld en daar stonden 800 toeschouwers langs de lijn. Harkemase Boys won het duel uiteraard wel maar Loppersum steeg boven zichzelf uit en gaf de Harekieten goed partij.

Dat zijn de juiste ingrediënten voor bekerduels, een David die Goliath goed partij geeft en hem soms zelf kan verslaan en waardoor het bekertoernooi weer meer glans zou krijgen. Misschien is dit wel iets voor de clubs om tijdens de bondsvergaderingen hier eens met de bond over te praten. De laagst geklasseerde vereniging speelt thuis waarbij de kans op een stunt groter is dan een lager geklasseerde op pad sturen voor een kansloze missie tegen ploegen die een paar klassen hoger spelen.