Medewerker groenvoorziening heeft niets met voetbalgras

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vanaf 24 augustus ging het balletje weer officieel rollen en kwam ik weer regelmatig op een sportcomplex terecht. Officieus was ik een week eerder al ergens langs de lijn te vinden, in Eenrum om precies te zijn.

johannIn Eenrum werd het duel Eenrum-VVSV’09 gespeeld. Een wedstrijd wat op een grasmat werd afgewerkt waar je van dacht, welke militaire oefening heeft hier plaatsgevonden. Platgewalst, ongelijk van lengte, er los op liggend gras, alles was zichtbaar in Eenrum. Geen grasmat om een lekkere wedstrijd te spelen maar meer een van, laten we een kudde schapen uit Drenthe aanrukken want die kunnen zich hier prachtig uitleven.

Een week later was ik in Zandeweer waar het gras redelijk hoog stond. Redelijk mag als een grappige opmerking worden gezien want het gras in Zandeweer stond veel te hoog. Een dag later in Kloosterburen kreeg ik precies hetzelfde te zien, geen strak geschoren grasmat maar een grasmat waar het gras veel te lang van was.

Drie voorbeelden waarvan ik zeg, zo moet het niet. Maar het kan ook anders want zaterdagmorgen was ik op sportcomplex De Koepel in Haren. Dat is het complex van v.v. Haren en Gorecht. Daar lagen de velden er tip top en kort  bij. Het kan dus wel dat velden kort gemaaid worden want dat bewijst men in Haren. Een kort gemaaide grasmat omdat men in Haren twee keer per week er met de grasmaaier overheen gaat. Dat gebeurt in veel dorpen niet want de bezuinigingen hebben hun tol geëist. Een verkeerde bezuiniging naar mijn idee want clubs betalen huur voor de velden maar krijgen daar weinig voor terug.

Vanuit Den Haag draait men de kraan steeds verder dicht wat zeker ten koste van de voetbalvelden gaat. Dat zorgt er voor dat clubs op dat gebied wel geprivatiseerd willen worden want wat de medewerkers van de groenvoorziening laten zien is in veel gevallen prutswerk. Dat komt overigens doordat alles in een bepaalde tijd moet gebeuren. Een tijdsduur die vaak bepaald wordt door een leidinggevende die aangeeft, binnen deze tijd moet je een voetbalveld kunnen maaien. Dat is vaak aan de krappe kant waardoor de grasmaaier in de stand van racen moet worden gezet om het veld binnen de vastgestelde tijd gekortwiekt te hebben. Dat zorgt voor ergenis bij veel vereningen, trainers en spelers want een kortgemaaide grasmat is wat iedereen graag wil.

Enkele weken sprak ik een voorzitter die niet moeilijk deed. ‘Gewoon een mailtje sturen want dan komt een opzichter kijken. Als die constateert dat je klacht gegrond is wordt er actie ondernomen.” Wat een circus, wat in een keer goed kan moet eerst over diverse schijven gaan voordat er actie ondernomen wordt. Iets waar ik niets van begrijp en mij kan over opwinden. Werknemers van de groenvoorziening die niet weten hoe ze een voetbalveld moeten maaien, het is te zot voor woorden.

Helaas is dit de realiteit waaruit blijkt dat het merendeel van de medewerkers niets met gras hebben. Niets met voetbalgras welteverstaan want was dit wel zo dan lagen de velden er in sommige gevallen niet bij als de kwelders van Noordpolderzijl. Dan waren het kortgeschoren voetbalvelden waar het balletje mooi op rolt zo als het hoort te zijn. Want laten we eerlijk zijn, je huurt toch ook geen huis waar het dak van ontbreekt omdat een timmerman de tijd niet meer krijgt om het af te maken.