Mijn mening: Een contract voor een 11 jarige voetballer kan helemaal niet..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een jongensdroom komt uit voor Fodé Fofana (11) uit Groningen. Het talentje van GVAV Rapiditas gaat voor vijf jaar bij de jeugdopleiding van het grote Barcelona voetballen. Zijn vader Abdoul Fofana heeft dat vandaag bevestigd.
JOHANNN
Bovenstaand bericht stond op www.tweenul.nl en was ook via Twitter te lezen. Een bericht wat ik wel had verwacht want als het grote Barcelona komt weiger dan maar eens. Profclubs trekken steeds eerder jeugdvoetballers aan want je kunt als club de slag eens missen als het gaat om een toptalent.

Ik heb Fodé twee keer zien spelen maar dat is te weinig om een waardeoordeel te geven. Maar ik ben wel zo eerlijk om mij af te vragen, wat is de definitie van een toptalent. Nog niet zo lang geleden las ik Hard Gras deel 90. Hard gras is een tijdschrift voor lezers want er hoeven geen plaatjes in te staan wordt er door de redactie gezegd. De titel was, Iedereen praat over ons’ en ging over de jeugdopleiding van Feyenoord. Ik moet zeggen deel 90 van Hard Gras las ik in een keer uit. Dat was niet zo moeilijk want het zijn geen stoeptegels van vijf kilo of meer maar boekjes waar je na een middagje in de zon klaar mee bent. Een deel van Hard Gras waarin de jeugdopleiding van Feyenoord een jaar lang werd gevolgd.

Een interessant deel 90 van Hard Gras waarin we een kijkje in de keuken van de jeugdopleiding van Feyenoord kregen. Iedereen zal zich afvragen wat dat met Fodé te maken heeft en dat antwoord is eigenlijk heel simpel, helemaal niets.

Het gaat namelijk niet om deze jonge voetballer maar meer om het feit dat hij bij Barcelona, althans zo viel in de media te lezen, een vijf jarig contract heeft getekend. Iets waar ik niets van begrijp maar waarvoor ik maar niet naar de KNVB zal bellen want die zijn druk. In Hard Gras deel 90 kwam namelijk naar voren dat voetballers beneden de 16 jaar géén contract mag worden aangeboden. Een regel die in alle landen die zijn aangesloten zijn bij de Europese Unie van kracht zou zijn.

Als we de berichtgeving rond Fodé mogen geloven, en dat zal via zijn ouders gegaan zijn, heeft hij een vijfjarig contract getekend bij Barcelona. Voor Fodé komt een droom uit laat dat buiten alle discussie staan maar raar is het wel. In Nederland moet welke BVO dan ook wachten tot een speler 16 jaar is voor er een contract aangeboden wordt en in Spanje gaat dat toch even wat anders. In het land waar het vriendje van burgemeester Peter Rehwinkel woont gaat overigens wel meer anders. Daar mogen clubs met een schuldenlast van meer nullen voor komma dan er klinkers bij ons in de Peperweg liggen gewoon voor miljoenen euro’s aan spelers kopen.

Idioterie ten top maar niet vreemd want steeds vroeger wordt er aan jeugdige voetballers getrokken die vroeg of laat in de klauwen van investeringsmaatschappijen vallen. De reportages van Iwan van Duren en Tom Knipping in de VI, ik lees ze soms twee keer omdat bijna niet bevatten is wat je leest. Een grote corrupte bende waarin de schele de blinde en de blinde de schele verneukt. Een wereld die in een woord gezegd door en door verrot is en je misschien wel blij mag zijn dat je geen talentvolle zoon hebt. Want als je alles een beetje volgt kom ik maar tot een conclusie, Fodé is nu al een speelbal van makelaars die maar op een ding uit zien, miljoenen verdienen over de rug van welke voetballer dan ook.

Een Nederlandse voetballer op 11 jarige leeftijd naar Barcelona, je kwam het bericht werkelijk overal tegen en dat is ook niet vreemd. Ook in Voetballand Wonderland is een bericht als dit wereldnieuws maar vreemd is wel dat ik nergens lees hoe het kan dat in Spanje een 11 jarige voetballer een contract tekent terwijl dat in Nederland niet kan voor iemand 16 jaar geworden is.