Mijn mening: Een maatregel waar je het water van in je mond loopt

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De excessen in het amateurvoetbal zijn de laatste maanden afgenomen. Dat gaf de KNVB aan en de bond was daar oprecht blij mee. Een afname van excessen is namelijk waar de bond naar onderweg is. Goed te horen dat de excessen teruglopen maar op www.tweenul.nl waren wat commentaren te lezen die vragen stelden of het ook daadwerkelijk zo was. Ik kon ze niet helemaal ongelijk geven want ook ik denk dat niet alles meer gemeld wordt.

JOHANNNDe excessen in het amateurvoetbal zijn de laatste maanden afgenomen. Dat gaf de KNVB aan en de bond was daar oprecht blij mee. Een afname van excessen is namelijk waar de bond naar onderweg is. Goed te horen dat de excessen teruglopen maar op www.tweenul.nl waren wat commentaren te lezen die vragen stelden of het ook daadwerkelijk zo was. Ik kon ze niet helemaal ongelijk geven want ook ik denk dat niet alles meer gemeld wordt.

Bang voor harde acties wordt er door veel teams/clubs veel in de minne geschikt wat vooral in de onderste regionen van het amateurvoetbal regelmatig zal voorkomen. Een potje bier en een extra balletje mayo doet vaak wonderen want waarom alles aan de bond verklappen. Wat je niet weet kun je namelijk ook niet bestraffen.

Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te weten dat vooral wedstrijden tussen lagere teams vaak een bron van ellende zijn. , Gelikt’ in de kleding zittende voetballers tegen een elftal wat niet vies is van fysiek spel gevoegd bij een arbiter die denkt, dit duelletje regel ik even op routine, zijn wedstrijden die weleens fout aflopen. Wekelijks zijn er honderden duels die met een vulkaan vergeleken kunnen worden. Wedstrijden waarbij maar iets hoeft gebeuren of het spel is op de wagen. Slidings met de intentie om een tegenstander even een rondje aarde te bezorgen, een tackle op kniehoogte alles kan voorbij komen.

Dit seizoen komt er een nieuwe ster aan het voetbalfirmament te staan, de tijdstraf. Een maatregel waar je het water van in je mond loopt. Want deze maatregel voelt als het bekende engeltje maar niet echt. Om eerlijk te zijn het is een waardeloze maatregel want dit wordt een maatregel die tot marchanderen gaat leiden. Een gele kaart is tien minuten straf wat betekent, bijna een kwart van een helft zal er een speler, of meerdere, door een gele kaart buiten de lijnen kunnen staan.

Het voordeel is, het schrijfwerk bij wedstrijden in de lagere regionen zal verminderen door deze maatregel. Allemaal onzin want in de lagere regionen worden van de 100 gele kaarten er 101 niet genoteerd. Dat is geen losse flodder gedoe maar gestaafd op eigen ervaringen in lagere teams. Al jaren is het, traditie’ dat er na afloop even, gebabbeld’ wordt om spelers niet op het wedstrijdformulier te krijgen. Dit onder de kreet, we kunnen er beter een kratje bier voor kopen dan de bond verder vet te mesten.

Dat zal nu dus anders worden want een gele kaart is nu tien minuten vertrekken en dan gaat het circus los want wie houdt bij FC Crossbal 13 tegen Ingooi United 4 precies bij wie er van de vier wegstuurde spelers als eerste weer binnen de lijnen mag komen. Deze maatregel zal leiden tot elkaars vliegen afvangen want tien minuten is geen negen minuten en komt de juiste speler wel binnen de lijnen. Allemaal zaken die tot nieuwe excessen kunnen leiden waardoor het geweldig motto: Zonder Respect geen Voetbal’ gewoon de prullenbak in kan.

Dit gaat namelijk niet overal werken en vooral bij verenigingen die het niet zo nauw nemen met de regels lachen ze zich drie slagen in de ronde. Die zien nu hun kans schoon. Kaartje pakken, even uitblazen en weer vol gas. Wat te bedenken van competitievervalsing. Een bevriende arbiter die even een handje meehelpt door een druk zettende tegenstander op weg naar een gelijkmaker even twee kaarten aan te smeren. Ik weet het zeker, dat soort grappen komen straks voor en dan weet je, de rapen zijn gaar.

Een maatregel die tot meer geweld op de velden gaat leiden want laten we eerlijk zijn onder de 19.500 clubscheidsrechters zitten prima arbiters maar er zijn er ook die zich moeten schamen dat ze een wedstrijd fluiten. Die het, flikken’ om een duel wat 2x 30 duurt een blessuretijd van bijna 20 minuten te geven. Dit alleen maar om de thuisploeg nog op gelijke hoogte te laten komen met een laaggeklasseerde tegenstander. Een trieste vertoning maar helaas waar gebeurt.

Daarom, wat een flutmaatregel die tijdstraf, iemand een doodschop geven, scheidsrechter geeft geel, boosdoener na tien minuten terug en het slachtoffer kan naar de huisartsenpost om te kijken of er nog een bezoekje ziekenhuis inzit. Bedankt KNVB voor deze prachtige maatregel.