Kermiswedstrijd: Iets meer daadkracht niet verkeerd

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vorige week woensdagmorgen reed ik door de Molenstraat in Eenrum. Een straat waar ik het grootste deel van mijn jeugd doorbracht. Een straat die toen nog beklinkerd was maar nu al jarenlang geasfalteerd is.
johannRijdend door de Molenstraat bedacht ik mij, nog tien dagen dan barst het feestgedruis weer los in Eenrum. Een feest waar ik in vroegere jaren met volle teugen van genoot en het later steeds meer op afstand ging volgen. Drie dagen feest wat eigenlijk op de donderdagavond al begon met de, wereldberoemde’ fietsencross. Een cross voor de jeugd van Eenrum en omstreken want dat was de kracht van de fietsencross in Eenrum, iedereen die een startnummer had kon meedoen.

De vrijdag is de dag dat de kermis officieel geopend wordt en dan wordt er s’avonds gevoetbald in Eenrum. Het eerste elftal speelde in mijn jeugdjaren dan vaak tegen een ploeg van oud-Eenrumers die naar elders waren uitgewaaid en ik moet zeggen, dat werd een feest van herkenning. Want voor jeugdspelers als wij toen waren was het prachtig om doelmannen als Cornelis Rijzinga, Kees Poel en voetballers als Jan, Sjekje’ Smit, Jelle, Abe’ van der Werff, Koos Woltman de broertjes Zijlstra en Klaas Huizinga aan het werk te zien. Zo maar een paar namen maar waar ik nog wel een paar honderd van kan noemen die ooit aan een, kermiswedstrijd’ hebben deelgenomen. Want de, kermiswedstrijd’ was een traditie waar iedereen van genoot

Ik heb hem zelf ook een paar keer mogen spelen en dan werd het een wedstrijd waarvan de derde helft een werd met een vervolg op de kermis. Naar de kroegen met voetbalmaten waar je een aantal jaren mee op het voetbalveld had gelopen of nog liep. Anno Bloem, Watze Zwaagman, Klaas van Erkel, Jan Knol, Jack van Dijk, Wim Rijzinga, Meindert Geertsema, Albert Hofman en Harry Reitsma zijn nog maar enkele namen waar ik het kermisduel ooit mee heb beleeft.

Vrijdagavond sta ik namens de Ommelander Courant langs de lijn bij het duel Eenrum-VVSV’09 dat het affiche, kermiswedstrijd’ kreeg opgespeld. Maar toch, er mist iets want twee seizoenen geleden werd er, naast dat het 1e elftal een leuk duel speelde, nog een wedstrijd gespeeld. Oud-Eenrum-Oud Kloosterburen speelden die vrijdagavond ook tegen elkaar. Een prachtig initiatief waar de commentaren lovend over waren. Maar helaas, er kwam geen vervolg op dit mooi duel en het werd weer zoals het al een paar jaar was. Een wedstrijd van het 1e elftal tegen een tegenstander uit de regio of iets daarbuiten en dat was het dan wel.

Jammer, maar helaas wel de realiteit want ook dit jaar blijft het bij een duel op de vrijdagavond. Er zijn geluiden te horen waarin men zegt dat jammer te vinden en ik ben daar een van. Tradities moet je koesteren want als iets verdwijnt, komt het vaak nooit meer terug. Het zou mooi geweest zijn, een feest van herkenning tijdens een kermis die dit jaar voor de 145e keer georganiseerd wordt. Een feest voor voetballers die een keer per jaar naar Eenrum komen om te voetballen en om daarna samen nog een keer dat te doen wat ze vroeger al leuk vonden, stappen op de Eenrumer Kermis.

Maar helaas in een tijd waarin alles veranderd en men elkaar via de sociale media prima kan bereiken is dat helaas niet gelukt en dat is jammer. Dat is jammer omdat dit nu net de dingen zijn die een feest compleet maken, een wedstrijd van oud-Eenrumers tegen elkaar. Want ik denk ik dat men wel twee teams had kunnen formeren die het vrijdagavond tegen elkaar hadden opgenomen. Dat had gekund maar is helaas niet gebeurd en dat is een gemiste kans. Voor wie het een gemiste kans is laten we in het midden maar heel voorzichtig durf ik te zeggen, iets meer daadkracht vanuit het bestuur was misschien niet verkeerd geweest.