Mijn mening: Die Bakkali scoorde helemaal geen hattrick

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Gisteren, maandag 12 augustus, las ik het bericht dat Zakaria Bakkali de jongste speler was die ooit een hattrick gescoord had. Ik dacht nog dat is mooi voor die 17 jarige voetballer maar om nu te zeggen, daar wordt ik een partij opgewonden van, kon ik niet zeggen.
johannPSV speelde namelijk tegen NEC en gezien het spel van de Nijmegenaren een week eerder tegen Groningen lag het niet in de lijn der verwachting dat de Philips Sport Vereniging een lastige avond ging beleven. Dat klopte helemaal want door drie goals van onze vriend Bakkali en twee van Wijnaldum werd het een 5-0 overwinning voor de club die mazzel heeft dat Brussel heeft liggen slapen waardoor er zo maar 48 miljoen in een laatje kwam te liggen.

Drie goals van Bakkati, en de wereld werd gek want opeens is alles een hattrick wat echter helemaal niet waar is. Bakkali scoorde helemaal geen hattrick. Hij scoorde alleen maar drie keer en niets meer. Een hattrick is namelijk drie opeenvolgende goals door dezelfde speler en Bakkali scoorde 1-0, 2-0 en 5-0. Zo was het vroeger en zo is het nog steeds. Om het verhaal compleet te maken, die goals moeten ook nog eens in een helft gemaakt worden door een en dezelfde speler.

Maar het AD, allerlei voetbalsites, iedereen lulde zich suf om maar aan te geven hoe geweldig het was dat een knaap van 17 jaar een hattrick had gescoord. De meest idiote superlatieven werden uit de kast getrokken want als ik de verhalen mag geloven moet het een geweldig talent zijn. Ik heb die Bakkali nog niet zien voetballen omdat het kiezen tussen een goed boek of Foxie on the run kijken nog steeds een gemakkelijke keuze is dus geef ik geen waardeoordeel over deze nieuwe, wonderboy’.

Maar om iemand een hattrick te geven terwijl hij die niet maakt gaat mij te ver. Want dat zou betekenen dat iedere voetballer die drie keer scoort in een wedstrijd een hattrick achter zijn naam krijgt. Dat dacht ik toch niet want de 2-0, 4-0 en 8-1 scoren in een duel is iets anders dan bijvoorbeeld de 1-0, 2-0,3-0 scoren.

Dat laatste is een hattrick maar dat eerste duidelijk niet maar ergens snap ik het wel want dit valt in de categorie, iets leuker maken dan het is. Want na twee weken klinken de eerste geluiden al door, het niveau van het voetballen in Nederland is niet best.

Ik moet zeggen het eerste weekend zag ik wat flarden voorbij komen en vrijdagavond heb ik een helft Roda-Cambuur gezien. Nadat ik wat flarden en een helft gezien heb ben ik voorlopig wel weer even genezen en kunnen we ons gelukkig weer richten op het amateurvoetbal. Daar zullen ongetwijfeld wedstrijden voorbij komen waarin een of meerdere spelers drie keer scoren. Mocht dat in een duel zijn waarbij ik voor de Ommelander Courant aanwezig ben wordt het alleen een hattrick als het drie opeenvolgende goals zijn en anders worden het gewoon drie goals want een hattrick moet wel een hattrick zijn want als we zoals met de drie goals van Bakkali gebeurd is allemaal leuker moeten maken zijn we verkeerd bezig. Leuk is leuk, goed is goed maar wat er niet is moet je ook niet van willen maken.