Als trainer of leider moet je er wel ,gek' van worden...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Als je als trainer van een derdeklasser, of lager, een keer over een complete selectie kunt beschikken dan moet je s’avonds direct met je partner naar het casino gaan. Het bestaat niet anders of ook daar moet het geluk je toelachen en de eurootjes je tegemoet komen rollen.

1376051959Nvakantievoetbal

In de voorbereiding begint het al want er zijn alweer talrijke oefenduels gecanceld omdat een van de twee ploegen geen team in het veld kan brengen. Iets waar ik met mijn volle verstand niet bij kan want als liefhebber wil je bal en gras toch wel weer opvreten. De meeste voetballers staan al ruim twee maanden stil dus honger naar de bal moet er gewoon zijn.

Laats hoorde ik een trainer zeggen, er zijn nog spelers die gaan op 10 augustus nog op vakantie maar ik zag hem denken. Ook hij dacht, dat kwam in mijn actieve periode niet voor dat ik tijdens de voorbereiding op vakantie ging. En inderdaad in een tijd dat het niet allemaal beter was maar het er wel anders aan toeging, gebeurde deze ongein niet. Je hield namelijk rekening met de voorbereiding op weer een nieuw seizoen want of je nu in het eerste of tweede elftal speelde, als de eerste training op het programma stond was je present.

Dat is tegenwoordig allemaal anders want tegenwoordig hebben veel spelers schijt aan hun eigen club en zijn vrijwilligers. Want natuurlijk moest er een aantal vrijwilligers opgetrommeld worden voor de kantine. Uiteraard moesten de strepen even getrokken worden en ook moeten de doelnetten even goed opgehangen worden.

Allemaal zaken wat tegenwoordig als heel gewoon wordt gezien en waar veel voetballers en voetbalsters niet bij stil staan. Wedstrijden moeten afgezegd omdat spelers hun vakantie pas vastleggen nadat het oefenprogramma al vastgesteld is. En bedankt zou ik als trainer, elftalleider of wedstijdsecretaris zeggen. Bedankt voor deze actie wat het werk wat wij er van gehad hebben tot zinloos heeft gemaakt. Weg deel oefenprogramma en deel voorbereiding want dit wordt weer improviseren qua opstelling.

Ik ben in 2006 gestopt als jeugdtrainer en dat had een andere reden dan dat de mentaliteit van mijn toenmalig team mij niet aanstond. Maar nu zeven jaar later kan ik mij wel voorstellen dat sommige trainers zeggen, geef mijn portie maar aan fikkie en geef hem de portie van morgen er direct maar bij. Trainers die er gewoon klaar mee zijn, elftalleiders die er klaar mee zijn en wedstrijdsecretarissen die denken, zoek voor mij maar een ander, ik kan mij er wel iets bij voorstellen.

Als je na ruim twee maanden zonder voetbal nog een keer op vakantie gaat zou ik als trainer zeggen, zoek jij maar fijn een andere sport. Geef je op voor het wereldkampioenschap damsteen gooien of weet ik veel wat, maar ik heb je niet meer nodig.

Helaas, selecties van een derdeklasser of lager bestaan vaak niet uit twintig gelijkwaardige spelers en dat weten dezelfde spelers maar al te goed. Die speler weet, als ik van de Zuid-Europese stranden terugkeer dan sta ik zo weer in de basis. Dat is helaas het probleem van tegenwoordig, en waar schandelijk misbruik van gemaakt wordt. Natuurlijk zijn ze er nog, de speler die zijn vakantie zo weet te plannen dat hij de volledige voorbereiding kan meemaken. Maar ze worden steeds schaarser helaas en waar je als trainer of leider wel gek van moet worden.

I