Mijn mening: Uitspraken Van der Gijp: Gezeur om niets

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Dat René van der Gijp zoveel los zou maken met zijn uitspraken over homo’s in de voetbalwereld is denk ik niet iets wat hij zelf zou hebben verwacht. De, hele’ wereld had er een mening over en het ene commentaar was nog mooier dan het andere.

 

johannIk had de uitzending van maandag 5 augustus niet gezien maar gezien de commotie moesten de uitspraken van René van der Gijp wel heel erg bijzonder zijn geweest. Ik moet zeggen dat het ik het fragment drie keer heb bekeken maar om nu te zeggen dat de oud-voetballer veel bijzonders vertelde kan ik niet zeggen. De opmerking, als je homo bent ga je in een kapperszaak werken, was misschien niet de meest gelukkige opmerking maar daar wilde Van der Gijp volgens mij alleen maar mee vertellen dat een homo vaak op latere leeftijd een andere keuze maakt dan voor het voetballen te kiezen.

Van der Gijp vertelde ook dat er ongetwijfeld homo’s zijn die voetballen wel als hobby hebben maar zo gaf hij aan, dat zijn niet de aantallen die men ons wil laten geloven. Laten we normaal doen was ook een opmerking van, Gijp’ bij het zien van de KNVB-boot op de Gay Pride. En dat ben ik wel met René eens, want dat was pas een gênante vertoning. De bondscoach, wat oud-voetballers en andere hotemetoten mochten meevaren door de grachten van Amsterdam om te laten zien dat de KNVB open en transparant is richting homofilie in de voetbalwereld.

Waar in het damesvoetbal teams zijn die voor het overgrote gedeelte uit lesbische dames bestaan moet er richting de homo in de voetbalwereld zo nodig weer een statement gemaakt worden. Dat is iets wat ik niet begrijp want Van der Gijp heeft helemaal gelijk met zijn stelling, als een jongen op een gegeven moment ontdekt dat hij van een andere geaardheid is dan zijn vriendjes van de voetbalclub trekt hij een conclusie. Dan verlaat hij misschien wel de sport die hij wel leuk vindt maar past hij volgens zijn eigen denken niet in de cultuur die er binnen de voetbalwereld heerst. Een cultuur van macho gedrag, grove humor en praten over lekkere wijven.

Nu hoeft niemand geschrokken te reageren want als je het nieuws een beetje volgt dan weet je dat dit de waarheid is. De ondertussen oud-hoofdredacteur van de VI, Johan Derksen, heeft ooit gezegd dat als hij een bestseller wilde schrijven hij de handel en wandel van veel profvoetballers zou moeten publiceren. Een opmerking die aan duidelijkheid niets overlaat.

In de commentaren stond ook, wat de KNVB zaterdag heeft opgebouwd werd door René van der Gijp in drie minuten afgebroken. Toen ik dat las kwam mijn net opgegeten stuk pizza bijna weer omhoog want dat slaat nergens op. Want ook ik heb mij doodgeërgerd aan die idioterie op die KNVB-boot. Steeds weer komen Aron Winter, Pierre van Hooydonk en Ronald de Boer opdraven als er wat spannends voor de KNVB op het programma staat en ook die andere hotemetoten dronken vrolijk mee. Want reken maar niet dat er op dat bootje alleen maar koude thee en een spaatje blauw werd gedronken is want anders doe je niet zo leip als Van Gaal en consorten deden.

Natuurlijk zullen er homo’s in de voetbalwereld actief zijn en waarom ook niet. Iedereen moet die sport kunnen beoefenen die hij of zij leuk vindt maar laten we wel normaal blijven doen. Ik denk namelijk dat er geen voetballer is die het vreemd zou vinden als een teamgenoot bekend maakt dat hij op mannen valt. Daar zou, althans in mijn beleving, alleen maar respect voor zijn want in de tijd waarin we nu leven moet die acceptatie er gewoon zijn.

Ik heb op het op het UMCG twee directe collega’s gehad die homo waren maar ik kan niet anders zeggen, die werden door ons als collega’s volledig geaccepteerd. Die werden niet anders behandeld dan een andere en waarom zouden we ook. Laat iedereen in zijn waarde in de dingen die hij of zij doet in zijn leven.

Daarom wat een ophef over de uitspraken van René van der Gijp terwijl hij niets verkeerds zei maar hij misschien een beter voorbeeld dan de kapperszaak had kunnen kiezen. Een ophef om niets want René heeft niemand beledigt of iets dergelijks. Hij vertelde alleen maar dat wat iedereen wel weet, er komen homo’s in de voetbalwereld voor maar tien procent, zoals de bond ons wil doen laten geloven, van de Nederlandse voetballers is geen homo.