Mijn mening: Een keeper is geen rare snijboon

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een van de uitspraken die je regelmatig tegenkomt in een interview is, keepers zijn een beetje gek”. Een uitspraak die vaak van een trainer komt maar ook medespelers vinden hun doelman vaak maar een rare snijboon.
johannDoelman in een voetbalteam zijn is niet altijd even gemakkelijk. Alleen een doelpunt van je team vieren, alleen een tegengoal verwerken zijn niet direct zaken die tot de verbeelding van een teamsporter spreken want een teamspeler gaat voor het wij-gevoel.

Een keeper is een einzelgänger wordt er vaak gezegd, een individu in een teamsport die vaak zijn eigen plan trekt. Hij of zij onderscheid zich niet alleen door afwijkende voetbalkleding maar vaak ook door gedrag. Een keeper is negen van de tien keer een trainingsbeest want dat moet je zijn als je keer op keer weer die blubberbak induikt.

Het keepersvak wordt echter meer en meer een vak dat met de ondergang wordt bedreigd. Een bedreiging die voortkomt uit het feit dat doelpunten maken meer tot de verbeelding spreekt dan het tegenhouden van goals en waar in het jeugdvoetbal teveel de nadruk op wordt gelegd.

Bij een 15-1 overwinning lopen de spelers juichend van het veld maar baalt de doelman van die ene tegentreffer. De scorende spelers kunnen hun, beloning’ weer tegemoet zien want er is altijd wel een familielid die het scoren van goals wil belonen met een patatje, ijsje, een zak snoep of in sommige gevallen een euro, of soms meer.

Allemaal ontwikkelingen waar we over een aantal jaren de vruchten van plukken en waar de eerste symptomen al zichtbaar zijn. Veldspelers die noodgedwongen als keeper moeten fungeren is iets wat steeds vaker voorkomt.

Vreemd dat daar binnen veel clubs zo slordig mee om wordt gesprongen want de positie van doelman moeten we niet onderschatten. Een keeper kan namelijk een puntenpakker voor zijn team zijn en kan een beslissende rol spelen in een eventueel kampioenschap.

Jeugdige talenten enthousiast maken voor het keepersvak zou ik denken want steeds vaker hoor je dat teams in de problemen komen omdat er binnen de club een tekort aan keepers is. Enkele maanden geleden zat een trainer nog met zijn handen in het haar. De eerste doelman vertrok naar elders en zijn vervangers hadden niet het niveau voor de klasse waarin het eerste elftal voetbalde.

Een probleem wat, doordat er tegenwoordig via de sociale media aardig wat informatie bij iedereen binnenkomt, werd opgelost maar een teken aan de wand is het wel. Keepers zijn aparte gasten mag dan een uitspraak zijn maar dat zorgt er bijna voor dat veel jeugdige voetballers en voetbalsters geen keeper willen zijn.

Want natuurlijk is het lullig om te zien dat jou spits bij iedere goal getrakteerd wordt. Natuurlijk is het vervelend dat er met een verwijtende blik gekeken wordt als je een bal doorlaat. Vervelend is het ook als het team waarin je speelt veel sterker is en je als doelman al snel weet, mijn inbreng in de zege zal vandaag nihil zijn.

Daarom moeten verenigingen er meer mee bezig zijn om eventuele talenten enthousiast te maken voor het keepersvak. Dat moet niet gebeuren door ze op zakjes snoep of een ijsje te trakteren als ze geen doelpunten tegen hebben gekregen. Dat moet gebeuren door zich meer op het gebied van keepertrainingen te richten. Want nu lachen we er misschien nog om maar als er niets gebeurd komen veel verenigingen in de toekomst in grote problemen.

Ik zie veel voetbalwedstrijden bij de jeugd en zie dan het verschil tussen een doelman die begeleidt wordt en een keeper die men maar wat laat aanmodderen. Dat laatste zorgt vaak niet voor de beste prestaties en ontneemt de jonge doelman de motivatie om zich als doelman te ontwikkelen.

Dat er iets moet gebeuren mag duidelijk zijn en daar is Puurvoetbalonline dan ook mee bezig. Plannen die nog te pril zijn om er uitvoerig op in te gaan maar dat zal niet lang meer duren. Plannen die er op termijn voor zouden kunnen zorgen dat het bedreigde keepersvak een nieuwe impuls zal krijgen. Want echt, het keepersvak is te mooi om er geen aandacht aan te besteden.