Mijn mening: Winnaarsmentaliteit

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vanmorgen las ik op www.voetbalprimeur.nl dat oud-international Pierre van Hooijdonk van mening was dat  het wat de echte wil om te winnen allemaal wel wat beter kon in Nederland. De oud-spits van ondere andere NAC en Feyenoord vond dat er te veel nadruk ligt op een mooie wedstrijd en te weinig op het resultaat. Waarvan de halve finale Nederland - Italië op het jeugd EK vormde het eerste bewijs."
johannNu ben ik het niet altijd met Pierre eens maar deze keer wel want inderdaad het kan allemaal wel een onsje meer als het om het winnen van een wedstrijd gaat. Ik plaatste het citaat van Pierre van Hooijdonk op mijn facebook en daar kwamen de nodige commentaren op. Spelers uit het betaald voetbal werden genoemd zoals Marc van Bommel en Kevin Strootman als spelers die wel of geen winnaarsmentaliteit zouden hebben.

Je kunt over veel zaken discussiëren maar als je zijn carrière een beetje hebt gevolgd dan weet je dat Van Bommel een speler was die er alles voor over had om een wedstrijd winnend af te sluiten. Dat vertaalde zich in overtredingen, al dan niet noodzakelijk, het goed verzorgen van zijn lichaam en scherp trainen. Kortom Marc van Bommel was een profvoetballer die wist wat er voor nodig was om tot topprestaties te komen wat overigens ook geldt voor Clarence Seedorf

Je kunt het echter ook vertalen naar de amateurvoetballers waar het qua winnaarsmentaliteit ook niet altijd even goed gaat. Abel Darwinkel maakte de terechte opmerking, een voetballer zal nooit zeggen dat het aan zijn mentaliteit lag dat zijn ploeg verloor en ook een trainer hoor je niet vaak zeggen, mijn tactiek zorgde er voor dat we vanmiddag hebben verloren.

Het wijzen naar een ander wordt vaak tot kunst verheven want hoe gemakkelijk is het om je te verschuilen achter de blunder van de doelman waardoor het geen 0-0 werd maar een 0-1 nederlaag. Goedkope excuses waarbij de vraag gesteld kan worden, heeft een speler er zelf wel alles aan gedaan om tot een prima prestatie te komen.

In mijn ogen geldt een winnaarsmentaliteit namelijk niet alleen voor een wedstrijd maar telt die zeker tijdens trainingen. Dat zijn namelijk de momenten waar de juiste handvaten aangereikt worden om als team of speler aan de juiste winnaarsmentaliteit te werken.

Een winnaarsmentaliteit betekent in mijn ogen dat alles voor een topprestatie moet wijken en waar sommige heel ver in gaan. Die zijn bijvoorbeeld niet, zoals FC Groningen-voetballer Kosic vorig jaar deed, bezig met het blonderen van hun al strak gesneden kapsel. Die zijn bezig om, op wat voor manier dan ook, te proberen optimaal te presteren.

Enkele jaren geleden was ik bij een duel in de, zoals men dat noemt, kelder van het amateurvoetbal. De trainer van de thuisspelende vereniging paste in de 70e minuut een wissel toe om te proberen de achterstand nog een positieve wending te geven.

De wissel gaf echter niet het gewenste resultaat want de thuisploeg verloor het duel en na afloop viel de ingewisselde speler languit in het gras. Even werd er door alles en iedereen geschrokken gereageerd en was er al een enkeling die 112 wilde bellen voor het oproepen van de traumahelikopter. Gelukkig viel het allemaal erg mee want de speler wilde alleen maar even aantonen dat hij in zijn twintig minuten alles gegeven had om de nederlaag te voorkomen.

Een theatervoorstelling van het zuiverste soort waar ik, samen met de trainer, na afloop smakelijk om heb gelachen, want als je een beetje logisch nadenkt verzin je dat niet als speler. Overdreven laten zien dat je de juiste, winnaarsmentaliteit’ hebt noem ik zoiets en ik zou dat soort spelers willen adviseren om eens op zoek te gaan naar interviews en reportages van bijvoorbeeld Clarence Seedorf en Mark van Bommel om te zien wat het bezitten van de juiste winnaarsmentaliteit echt betekent.