Het zondagvoetbal krijgt het zwaar te verduren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Dat het zondagvoetbal zich in zwaar weer bevindt hoeft nauwelijks nog betoog. De laatste jaren zijn er namelijk een groot aantal verenigingen uit het zondagvoetbal verdwenen.
JOHANNN

Deze zomer verdwenen er weer twee verenigingen van het toneel in het zondagvoetbal. Niekerk en Zuidhorn gaven aan dat de focus binnen beide verenigingen op het zaterdagvoetbal kwam te liggen. Een besluit wat werd gevoed doordat spelers van de zondagtak besloten om naar elders te verhuizen of om de gelederen van de zaterdagafdeling te gaan versterken.

Weer twee verenigingen die aan een lange rij van verdwenen clubs uit het zondagvoetbal toegevoegd kunnen worden. Een rij waarvan het einde nog niet in zicht is want veel voetbalkenners verwachten dat er over tien jaar weinig of geen zondagvoetbal op prestatieniveau zal zijn.

Appingedam, Neptunia, DIO Groningen, Oosterparkers, Noordpool zijn verenigingen met een geweldige historie als zondagclub. En ook Zuidhorn en Niekerk kunnen ongetwijfeld plakboeken vol hoogtepunten laten zien. Maar allen hebben ze de focus nu op het zaterdagvoetbal gericht waarin een paar van deze verenigingen al wat succesjes hebben geboekt.

Zo werd Appingedam al twee keer kampioen en speelt het in het nieuwe seizoen als derdeklasser. Neptunia promoveerde via de nacompetitie naar de vierdeklasser en Noordpool werd in het achter ons liggend seizoen kampioen en mag het vanaf nu ook een klasse hoger proberen.
DIO Groningen en Oosterparkers zijn twee clubs met een ander verhaal. De twee verenigingen, beide gehuisvest op Kardinge, spelen tot nu toe een kleurloze rol in het zaterdagvoetbal. Een rol wat mede komt door de entourage rond beide clubs. Met ruim dertig verenigingen in de stad Groningen kies je als voetballiefhebber niet voor een potje voetbal op Kardinge wat voor velen niet direct het mooiste sportcomplex van Groningen is.

Zo zijn er al een groot aantal verenigingen uit het zondagvoetbal verdwenen en waar in de toekomst nog wel wat aan toegevoegd zullen worden. Iets wat ik niet hoop moet ik zeggen want ik ben met het zondagvoetbal opgegroeid. Zaterdag je wedstrijd spelen als jeugdspeler en zondags langs de lijn bij het eerste elftal als supporter en op latere leeftijd hopen op meespelen in een van de lagere teams van Eenrum zorgden in het voetbalseizoen voor mooie weekenden
Dat was een prettige bijkomstigheid want wie wil dat nu niet, zoveel mogelijk wedstrijden spelen in een weekend waarin voor jou gevoel alles om het voetbal draaide.

Dat laatste verdwijnt helaas steeds meer want in bijvoorbeeld het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant zijn er maar zes zondagverenigingen meer over. Zes waarvan ik denk dat ze er over tien jaar niet allemaal meer zullen zijn. Waar in Bedum al gefuseerd is en er in Winsum plannen in die richting zijn zou het zomaar kunnen dat er over een paar jaar in Bedum en Winsum alleen nog op de zaterdag prestatievoetbal gespeeld wordt. Ergens een slechte zaak maar ook wel weer logisch want als je krachten bundelt kom je daar normaal gesproken sterker uit. Dat zou overigens betekenen dat er nog vier verenigingen overblijven op het Hogeland. Bijna geen mooie derby’s meer op de zondag zorgen ervoor dat de krenten in de pap verdwijnen zoals we in het komende seizoen al een beetje gaan zien.

Hunsingo komt als derdeklasser geen tegenstander uit de regio tegen en Bedum en Kloosterburen zijn in de vierde klasse de enige twee verenigingen die uit het verspreidingsgebied van de OC komen. In de vijfde klasse komen we Eenrum, Warffum en Usquert tegen waarvan ik alleen het tweeluik tussen Warffum en Usquert als een derby zie. Warffum-Eenrum of andersom, ik heb dat als speler nooit als een derby gezien en dat is ook altijd zo gebleven.

Ik hoop nog een aantal jaren ergens op het Hogeland langs de lijn bij welk amateurduel dan ook te staan maar ik vrees dat het aanbod van wedstrijden op de zondag er de komende jaren niet groter op zullen worden.