Mijn mening: Lang leve het amateurvoetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Eindelijk begon het voetballen om het, eggie’ weer want op zaterdag 27 juli stond de strijd om de Johan Cruijff Schaal op het programma. Landskampioen Ajax moest het in de ArenA opnemen tegen bekerwinnaar AZ en dat was op voorhand een duel waarvan je dacht, dat is het kijken waard.
johann

Door omstandigheden wat aan de late kant begon het kijken op de Peperweg bij het begin van de tweede helft, althans dat dacht ik. Een brij aan reclames werden eerst onze vier bij vier meter woonkamer ingeslingerd en waar maar geen eind aankwam. Maar opeens werd er overgeschakeld want SBS  zag het licht en we kregen beelden uit de ArenA. Nou ja bewegende beelden, we kregen twee etalagepoppen in beeld, Jan Joost van Gangelen en Pierre van Hooydonk. We kregen namelijk een nabeschouwing van de eerste helft waarvan ik dacht, dit onderdeel had je ook wel over kunnen slaan want ik begreep dat er in de eerste helft weinig opwindends gebeurd was in een snikhete ArenA.

Een ArenA waar het dak dicht was omdat men ook in Amsterdam code Oranje had gekregen van weersdeskundigen die er geen kloten verstand van hebben. Een snikhete ArenA waar geen extra drinkpauze werd ingelast omdat Ajax en AZ dat bij de KNVB had moeten aanvragen. Een idioterie wat alleen maar in Nederland kan want als je dat bericht meekrijgt denk je toch, zijn ze bij de almachtige nu helemaal gek geworden.

Daar hoorde ik, dreadlock Pierre’ en JJ trouwens niet over wat nu echt iets was om wat over te zeggen. Nee beide etalagepoppen strooiden wat clichés rond en hoppa we gingen weer naar het volgende reclameblok. Een ergernis voor de ware voetballiefhebber die even negentig minuten en een beetje naar een voetbalwedstrijd wil kijken.

Als abonnee van Eredivisie Live worden we binnenkort abonnee van FOX sports of hoe die Amerikanen ook mogen heten. Een, fijne’ ontwikkeling want als er een land stijf van de reclame staat is het Amerika wel. Die gaan straks hier in Nederland de dienst uitmaken en de clubs moeten daar op termijn beter van worden. De clubs wel maar de voetballiefhebber niet want die krijgt straks met een rustmoment van bijna een half uur te maken tussen de twee helften. Want er moet dom geluld worden en een zootje reclame de huiskamers in gesmeten worden. Deze week las ik dat Jantje, Pierrot’ van Halst een van de vaste analytici wordt bij, Fox on the run’. Jantje Pierrot’ bezorgde mij bij de NOS al vlekken in de nek en laat staan dat ik voor zijn onzinverhalen ook nog moet betalen. Er zullen mensen zijn die baat hebben bij zijn analyses maar daar hoor ik niet bij. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik heel goed zie wat er allemaal gebeurt in een wedstrijd en dat hoeft Jantje Pierrot’ mij niet vertellen.

Analyses die nergens over gaan en reclameblokken van een lengte waarin je aardig wat andere activiteiten in huiselijke kring kunt uitvoeren zorgen ervoor dat ik smacht naar de dag dat het amateurvoetbal weer van start gaat. Geen gelul van dat de reclameblokken belangrijker zijn dan de wedstrijden zelf maar gewoon dat waar het omdraait …Voetballen!

Zaterdag begon het op TV allemaal om 19.30 uur en toen de negentig minuten om waren stonden de wijzers op 21.45 uur. Op dat moment stond het 2-2 en ik dacht, het is mooi geweest met deze ongein want ook Martine had de strijd, voetballen kijken, al opgegeven. Een snelle rekensom leerde dat er nog bijna drie kwartier bij zou komen en gezien mijn produktieve uren in een weekend ging het beeld daarom op standje zwart. Vanmorgen las ik dat het 3-2 geworden was voor Ajax en eigenlijk interesseerde mij dat helemaal niets want SBS, dreadlock Pierre’, de lange reclameblokken en, JJ’  hadden er voor gezorgd dat ik na 45 minuten betaald voetbal kijken al weer helemaal klaar mee ben.