Binnenkort is het over met de Alpe 'd Huez en Pezen in de provincie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Als je het sportnieuws een beetje volgt, en waarom zou je dat niet doen, dan moet ik eerlijk bekennen dat ik mij steeds maar weer blijf verbazen over de Nederlander als supporter van een club of evenement.
johann


De laatste dagen van de Tour de France werden de Alpen beklommen en een van de reuzen was uiteraard de Alpe d’ Huez. Deze, Nederlandse’ berg mocht natuurlijk in een honderdste editie niet ontbreken en letterlijk duizenden wielerliefhebbers waren daar 18 juli aanwezig om de heroïsche gevechten tussen de diverse renners te zien. Als je liefhebber van de wielersport bent is dat volstrekt logisch. Dat is namelijk in alle sporten gelijk, je bezoekt wedstrijden of evenementen omdat je liefhebber bent.

Maar een deel van onze landgenoten zit helaas anders in elkaar, die reizen naar sportevenementen of wedstrijden om zich te misdragen. Dat is iets waar ik mij als nuchtere Nederlander niets bij kan voorstellen. Dan zie je beelden van stijf van de drank staande Nederlanders die volledig doorgedraaid naast een zwoegende wielrenner, die daar totaal niet op zit te wachten, rennen. Ondertussen denken ze ook nog eens van alles te moeten roepen maar wat ok echt nergens op slaat.

Op twitter zag ik een tweet voorbij komen van iemand die hoopte dat Rinus Israel, Jaap Stam, Henk Fräser en John de Wolf ook op de, Nederlandse’ berg aanwezig waren. Hij hoopte dat omdat een aantal volledig doorgedraaide Nederlanders door genoemd viertal van de Alpe ‘d Huez getrapt zouden worden. Ik ben het roerend met die tweet eens want waarom reageren mensen nou zo volslagen idioot als het met sportevenementen te maken heeft.

Vanmorgen las ik dat er twintig Vitesse-aanhangers in België vastzitten omdat er voor en na het vriendschappelijk duel tussen Lierse SK en Vitesse geknokt moest worden. Geen uitzondering overigens want er zijn wat vriendschappelijke duels afgelast omdat er trammelant verwacht werd. Dat is namelijk het mooie, de eikels die het voetbal of andere sporten naar de kloten helpen kwakken alles op de sociale media.

Te gevaarlijk op de Alpe ‘d Huez was een kreet van veel ploegleiders. Een kreet die voor velen ook al geldt voor een duel in het betaalde voetbal. De wedstrijden uitzoeken waarvan je zeker weet, bij dit duel is het risico dat er wat gebeurt klein, worden steeds schaarser. Een vervelende constatering maar helaas wel de realiteit. Bij het duel HHC Hardenberg-Feyenoord was, als we de VI mogen geloven, de ME paraat om in te grijpen als het fout mocht gaan in Hardenberg.

De Alpe ‘d Huez, Vitesse-aanhangers in België opgepakt en ME als achterwacht bij een vriendschappelijk duel tijdens, Pezen in de provincie’. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig in Nederland waar de echte sportliefhebbers steeds meer gedwongen wordt om via de TV de sportevenementen of wedstrijden te  volgen omdat hij niet met dat rapaille geassocieerd wil worden. Te gênant voor woorden maar met dank aan enkele van onze landgenoten die niet voor de sport komen maar als weet ik veel wat verkleed naar de, Nederlandse’ Berg trekken om daar als een stelletje malloten rond te rennen of in de omgeving van stadions de boel kort en klein proberen te meppen, wel de keiharde werkelijkheid. Nog even dan is alles op de Alpe ‘d Huez geschiedenis omdat de organisatie het onverantwoord vind om de renners over deze mooie berg te laten koersen omdat enkele mafkezen zich niet normaal kunnen gedragen. Als ze dan toch actief willen zijn op de Alpe ‘d Huez waarom dan niet in de eerste week van juni meedoen aan het evenement Alpe ‘d huzes waar geld ingezameld wordt voor onderzoeken voor om te proberen dat er minder mensen aan de vreselijke ziekte overlijden

Daar zouden ze een prima daad mee verrichten en waar ze mijn waardering, en die van vele anderen, voor zouden krijgen. Maar als ik naar de beelden van donderdag 18 juli kijk heb ik toch een andere mening over die paar rondrennende landgenoten die er voor zorgen dat er over enkele jaren geen, Pezen in de provincie’ meer is en dat de Alpe ‘d Huez niet meer door de Tour de France aangedaan wordt. Ik walg namelijk van figuren die niet begrijpen dat ze de sport in de breedste zin van het woord aan het ,vermoorden' zijn!