Mijn mening: Ze zijn hartstikke gek

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Ik was een beetje achter met de VI en daarom las ik pas in het weekend het artikel, Pezen in de provincie’. Een vermakelijke rubriek want de oubolligheid druipt er van af. Opeens is de voorzitter met afstand de belangrijkste man in het dorp, of krijg je het nieuws mee dat de speaker van de dag nog gauw een speciale, omroeppak’ bij de plaatselijke kringloopwinkel heeft gekocht.
johann

Taferelen die zich ook in Onstwedde hebben afgespeeld toen FC Groningen daar op dinsdag 2 juli landde voor zijn tweede oefenduel in de voorbereiding op het seizoen 2013-2014. De voorzitter,Luuk Bruggers hoopte op aardig wat toeschouwers stond in de VI want het evenement, Onstwedder Boys-FC Groningen koste aardig wat eurootjes.

De trots van het noorden vroeg in het kader van, FC Groningen komt naar je toe deze zomer, 11.000 euro als vergoeding en wie kent hem niet, Roelof Luinge vroeg 500 euro voor zijn optreden als scheidrechter/entertainer. Aardige bedragen waarbij niet vergeten moet worden dat Roelof ook nog eens lang in kantines blijft hangen. Maar dat kan want Roelof heeft een privéchauffeur. Bas is zijn naam en die mag Roelof naar zijn drieëntwintig wedstrijden in de voorbereiding brengen. Dat was tenminste het aantal dat Roelof aan de verslaggever van de Voetbal International doorgaf.

Vijfhonderd euro verdienen in anderhalf uur en dat voor een scheidsrechter die op zijn retour is. Want ondanks dat zijn vrouwtje nog steeds dik tevreden over zijn prestaties in de echtelijke sponde is Luinge ondertussen 58 jaar oud. Maar het moet gezegd Roelof ziet er nog goed uit voor zijn leeftijd.

 Luuk Bruggers  was maar wat blij dat een groot aantal toeschouwers naar De Boskamp waren gekomen  want anders had het er duister uitgezien voor de jubilerende vereniging. De kosten moesten namelijk wel gedekt zijn maar waar gelukkig een groot aantal sponsoren garant voor stonden.

Een geweldig feest werd het in Onstwedde waar Roelof Luinge vooral na afloop de show stal. Want naast dat hij, wereldberoemd’ is geworden met zijn vertolking van, de Vlieger’  is Roelof er ook een die de anekdotes moeiteloos uit zijn mouw schudt. Een act op zich wat met Hans Nijland als aangever helemaal goed kwam in Onstwedde. Uit dat oogpunt, een wedstrijdje fluiten en een stukje entertainment na afloop van de wedstrijd, is 500 euro niet veel maar ik ben heel eerlijk, ik verklaar ze in Onstwedde voor gek. In Groningen lopen er toch ook scheidrechters rond die wedstrijden als Onstwedder Boys-FC Groningen kunnen fluiten. Daar hoeft toch geen clown uit het midden van het land voor op te komen draven die 500 eurootjes in zijn kontzak geduwd krijgt. Want in alle redelijkheid, Roelof Luinge zorgt er niet voor dat er 100 toeschouwers extra op een duel afkomen. Dat denkt een organisatie misschien wel maar ik geloof er niets van. Als voetballiefhebber kom je voor het voetbal en als de scheidrechter alles in goede banen leidt is het verder prima.

In Onstwedde waren ze daarom alleen al 11.500 euro aan Groningen en Luinge kwijt waarvan ik denk, dat gaat in een tijd dat het allemaal een beetje minder wordt in Nederland niet lang meer duren. Sponsoren worden schaarser omdat veel bedrijven het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden maar ook de bedragen die gegeven worden zijn niet meer van dezelfde grootte als enkele jaren terug.

Maar voor sommige graaiers is het nog steeds een leuke snabbel want wie wil niet in drie weken tijd als scheidrechtertje, die het nog twee keer per dag doet, ruim 10.000 euro opstrijken waarbij ik nogmaals de organisaties die dat bedrag voor een scheidsrechter betalen voor gek verklaar.