Mijn mening: Moet je maar beter selecteren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het Nederlands Dameselftal werd gisteren na een 1-0 nederlaag tegen IJsland uitgeschakeld in de poulefase van het EK voor damesteams. Een lelijke streep door de doelstelling, minimaal in de finale terechtkomen, een voor het dames en meisjesvoetbal in Nederland geen goede zaak.

Bij veel voetballiefhebbers is het dames en meisjesvoetbal iets wat eigenlijk verboden moet worden. Het ziet er niet uit, motoriek deugt niet, ze zijn technisch en tactisch minder begaafd en meer van dat soort kreten komen er dan voorbij. Allemaal onzin in mijn ogen want waarom is voetbal geen en bijvoorbeeld handbal, hockey, waterpolo en basketbal wel een sport voor dames en meisjes.

Maar helaas de resultaten van het Nederlands Dameselftal op het EK zullen het dames en meisjesvoetbal in Nederland geen positieve impuls geven. Met een schamel puntje huiswaarts keren zat niet in de planning en eigenlijk moeten de Oranje-dames zich diep schamen.

In de VI van twee weken geleden stond een hele reportage over het Nederlands dameselftal en daarbij kwam bondscoach Roger Reijnders aan het woord. Een openhartig interview moet ik zeggen want Reijnders gaf aan dat toen hij voor de eerste keer gepolst werd hij de vraag stelde of ze wel goed bij hun hoofd waren. Tussen het damesvoetbal en Roger Reijnders zou geen klik zijn was zijn eerste gedachte maar de oud-voetballer wist ook, voetballand wonderland zitten de clubs niet op mij als trainer te wachten.

Dus de dertien in een dozijn voetballer uit Limburg koos eieren voor zijn geld en dacht, ik ga mij toch maar eens in het mysterie van het damesvoetbal verdiepen. En al snel kwam Reijnders tot de conclusie dat het in het damesvoetbal allemaal anders ging dan bij de mannen.

Ik moet zeggen die passage heb ik een paar keer gelezen en dacht er het mijne van. Die Reijnders is een foute keuze van de bond geweest want de Limburger had alleen maar interesse omdat hij anders in de vergetelheid zou raken. Dat is namelijk wel vaker met voetballers en trainers die van de categorie, je hebt ze er bij maar je hebt er niets aan, zijn. Daarom, ik had al geen hoge verwachtingen van eventuele successen op het EK wat Oranje betrof en helaas het is uitgekomen.

Roger Reijnders is niet alleen, schuldig’ aan het falen van Oranje want ik kan mij ook niet aan de indruk onttrekken dat er aan het selectiebeleid wel wat bij te schaven valt.

Ooit heb ik dat zelf meegemaakt toen we bij Zeester een keepster hadden lopen, Wendy Zuidersma later werd het Wendy Visscher –Zuidersma, die met afstand de beste in de provincie Groningen was. Ze werd uiteraard gekozen in de Groninger selectie en later voor de districtsselectie. Daar ging het allemaal al wat moeizamer wat overigens niet aan Wendy haar kwaliteiten lag. Dat lag meer aan het, vriendjespolitiek-gedoe’ van personen die al een zeer amicale band met de scouts en clubbestuurders van de bond hadden. Dat was een fenomeen wat wij niet kenden maar Wendy haar capaciteiten kennende zagen we geen grote problemen.

Vier keepsters aanwezig waarvan ik bij twee dacht, dit wordt een, appel-eitje’ voor onze keepster. Want wat die twee in de warming-up en de eerste helft lieten zien leek nergens op. En ook niet onbelangrijk, beide keepsters speelden in een lange broek want volgens een van de begeleidsters, wat later de moeder bleek te zijn, was het te koud voor een korte broek.

Wendy, een type van hoe slechter het weer en het veld zijn zoveel beter voel ik mij in mijn element, keepte de tweede helft en leverde prima werk af. Na afloop werd iedereen bedankt met de medeling dat er per post bericht zou komen over doorgaan of niet.

Na deze woorden besloten wij om aanstalten te maken om naar Groningen terug te rijden want om eerlijk te zijn het wereldje na afloop was niet ons ding. We waren de eersten die vertrokken en onderweg had iedereen een goed gevoel over de afloop van dit selectieduel.

Enkele dagen later kwam er inderdaad een brief van de KNVB dat de keuze helaas niet op Wendy gevallen was. De reden werd niet aangegeven maar dat deed ook niet ter zake want hoe het werkte werd ons direct duidelijk. Want de twee keepsters die door waren toevallig de twee meiden die met een lange broek aan stonden te keepen en waarvan een moeder uitstraalde dat ze er zelfs wel een beschuitje eten met de verantwoordelijken voor over had om haar dochter toch maar in de districtsselectie te krijgen.

Daarmee wil ik niet zeggen dat zoiets vandaag de dag nog gebeurt, al denk ik het persoonlijk van wel, maar het geeft wel aan dat niet alleen kwaliteit er voor zorgt dat iemand in een selectie terecht komt waar hij of zij in hoort.