Mijn mening: Mourinho is geen 'special one'..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Mijn opmerking dat ik José Mourinho een groot kind vind na zijn opmerking 'Van Ginkel is nog een kind want hij moet technisch en tactisch nog veel leren' zorgde voor een aardige discussie op facebook. Ik moet zeggen, dat moet allemaal kunnen want liever iemand met een mening dan de grijze muizen overal een mening over hebben, maar die je nooit hoort.
johann

Ik moet zeggen dat ik niets heb met Mourinho die zichzelf de, special one’ noemt als trainer. Dat mag en als hij dat zo vindt moet hij dat lekker vinden. Ik heb meer met trainers die spelers en een team beter maken. Mourinho heeft als tolk van Louis van Gaal in zijn periode bij Barcelona goed zijn ogen open gehad en ongetwijfeld veel van Louis van Gaal opgestoken. Prima dat hij de nodige successen heeft, maar mijn type is het nu eenmaal niet.

Dat kun je ook vertalen naar het amateurvoetbal waar trainers werken die met beperkte middelen topresultaten behalen. Als een club bijvoorbeeld naar een klasse hoger promoveert is de kreet, die donderstralen met een noodgang weer uit die klasse, een veel gehoorde onder de kenners. Als de trainer, in samenwerking met zijn selectie, er vervolgens in slaagt om keurig in de middenmoot te eindigen zie ik dat als een topprestatie. Er zijn er ook die met een sterk verbeterde selectie niet aan de verwachtingen voldoen zoals ook Mourinho bij Real Madrid overkwam. Trainers die op papier louter topspelers tot hun beschikking hebben maar er niet in slagen om een kampioenschap of periodetitel in de wacht te slepen zie ik niet als een toptrainer, ondanks dat ze in het verleden misschien een paar keer kampioen zijn geworden.

In de gouden tijden werd gezegd dat Rinus Michels baanbrekend werk had gedaan bij Ajax maar als je de geschiedenis een beetje induikt  weet je dat het verhaal Michels ook te maken had met geluk. Cruijff, en in 1988 Marco van Basten, waren de sleutels tot het succes van Michels en op tactisch gebied grepen mannen als Cruijff en Keizer in als Michels een plan bedacht had waarvan de spelers dachten, we moeten het maar even anders doen als we willen winnen.

Ook dat gebeurde in het amateurvoetbal zoals ik weleens van oud-spelers heb gehoord. Even in onderling overleg een spelsysteem wijzigen om tot succes te komen, wie herkent dit soort verhalen niet. Mijn definitie van een, toptrainer’ is iemand die spelers daadwerkelijk beter maakt. Een type Gertjan Verbeek die dat nu al een aantal jaren bewijst. In het amateurvoetbal zijn ze ook aanwezig en hun namen heb ik al een paar keer genoemd. Trainers die spelers individueel beter maken en hun teams verzorgd laten spelen.

Dat zijn trainers waar ik meer respect en waardering voor heb dan voor een Mourinho die miljoenen mag investeren, roept dat hij de special one is, zelf als beperkte voetballer in bal op dak 13 nooit een deuk in een pakje boter trapte, en dankzij een paar stervoetballers miljonair is geworden.