Mijn mening: Tijdstraffen zorgen voor chaos

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De KNVB heeft met ingang van 1 juli 2013 een nieuwe regel ingevoerd. Een gele kaart zal er in de toekomst voor zorgen dat een speler of speelster buiten de lijnen zijn of haar zonden mag overdenken.
johann

Velen hebben er een zwaar hoofd in dat dit gaat werken en ik ben daar één van. Dit gaat namelijk een grote chaos worden waarbij het geweld op de velden alleen maar zal toenemen. Tien minuten straf hoe haal je het in je hoofd bij amateurduels waar scheidsrechters het vaak al lastig genoeg hebben om een wedstrijd in goede banen te leiden. Want natuurlijk komen er vragen van wie in godsnaam die tijdstraffen moet gaan bijhouden. Een goed willende ouder langs de lijn, de scheidsrechter zelf, of de trainer/begeleider van wie er een speler verplicht naar de kant moet.

Directe straffen volgen alleen maar meer bij directe rode kaarten zodat alles wat geel is alleen in de wedstrijden bestraft wordt. Dus twee keer geel is douchen en klaar is kees en de speler of speelster kan de volgende wedstrijd gewoon weer opgesteld worden. In plaats van stevige straffen gaan we op deze manier naar een strafmaat die de mijne niet is want dit gaat leiden tot marchanderen. Om te beginnen lopen er bij veel wedstrijden clubscheidsrechters rond die het niet altijd even nauw nemen met objectief fluiten. Er zijn er namelijk bij die een tattoo op hun arm hebben met het woord thuisfluiter. Laat niemand zeggen dat ik onzin uitkraam want vijftig jaar op de velden rondlopen heeft voor dat beeld gezorgd. Thuisfluiters bestaan vanaf het eerste moment dat de bal ergens ter wereld ging rollen.

Wat te denken verder van praktische problemen zoals bij de winterdag op een onbeschut achterafveldje staan te kleumen omdat je een gele prent hebt ontvangen voor een overtreding. Dat zie ik als een probleem wat ook geval is wanneer er bij een opstootje meerdere kaarten gegeven worden en het, spektakel’ buiten de lijnen verder gaat. Want natuurlijk wordt er dan over en weer wat geroepen en krijgen we gegarandeerd toestanden zoals in Almere en Meedhuizen waar in het laatste geval de traumahelikopter er nog aan te pas moest komen.

Kortom een regel die gedoemd is tot mislukken, sterker nog, die gaat mislukken want dit gaat op velden waar het geweld helaas nog niet van verdwenen is niet werken. De bond denkt daar anders over en dat mag want anders denken doet Mark Rutte ook. Die denkt dat het allemaal wel meevalt in Nederland wat precies dezelfde redenering is die de KNVB er op na houdt in een strijd om het voetballen weer gezond te krijgen. Een strijd die ze met fluwelen handschoenen aan wil pakken maar wat maar op een manier kan en dat is met keiharde maatregelen komen.