Mijn mening: Transfers zorgen voor .lawaai' op sociale media.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De transfer van Giliano Wijnaldum van AZ naar FC Groningen zorgde direct voor het nodige commentaar. Logisch want alles wat in voetballand wonderland gebeurd ligt nu eenmaal onder een vergrootglas. De een noemde Wijnaldum een derderangs voetballer en anderen waaronder ik, zien de jonge voetballer als een prima aankoop die ook nog eens transfervrij was.
johann

Enkele uren later las ik op www.voetbalprimeur.nl het bericht dat Melvin Platje op het punt stond om naar Neftchi te vertrekken. Neftchi is landskampioen geworden in Azerbeidzjan, een land waar de corruptie, zoals in meer landen van het Oostblok, welig tiert. Daar plaatste ik de volgende opmerking over op facebook: ,Die Platje snapt het wel , staat binnen een paar maanden met een ,jankverhaal' in de VI.”

Natuurlijk kwam daar commentaar op wat allemaal moet kunnen als het onder eigen naam gebeurt. Een van de meningen was dat ik viel over het, gezeik’ over de aankoop van Wijnaldum maar zelf ook zeikte over de keuze van Platje.

Persoonlijk vind ik dat nogal een verschil want niemand maakt mij wijs dat Melvin Platje met een stijve piemel door de kamer rende toen hij hoorde dat Neftchi uit Azerbeidzjan belangstelling voor hem had. Nee, Melvin Platje is een van de vele voetballers die overgeleverd is aan de grappen en grollen van zijn zaakwaarnemer, of wat voor doorgaat. Want natuurlijk heeft dat Neftchi een prachtige DVD gezien waar Platje uit alle hoeken en standen voor Volendam en NEC heeft gescoord want daar zijn sommige zaakwaarnemers goed in. Een goocheltruc van Hans Kazan is er niets bij en de clubbestuurders in Azerbeidzjan trappen er eerst met open ogen in tot blijkt dat Platje iets minder goed is dan op de DVD zichtbaar was. In totaal 15 goals heeft Melvin gescoord voor NEC en daar had hij twee seizoenen voor nodig. Dat zijn geen aantallen waarbij je denkt, die heeft over belangstelling niet te klagen.

Voor Wijnaldum ligt dat toch even anders want die wilde speelminuten maken. Volstrekt logisch want een voetballer op die leeftijd moet speelminuten maken. In de tweede helft van het seizoen speelde hij veel bij AZ zoals in de bekerfinale tegen PSV. Toen maakte de jonge vleugelverdediger een prima indruk en zag het er naar uit dat AZ zijn contract graag wilde verlengen. Maar de recente aankopen deden Wijnaldum besluiten een andere keuze te maken die ik volledig begrijp. Waarom niet een stapje terug om vervolgens twee stappen vooruit te maken en waar nog eens bij komt dat de linksback een prima aanwinst voor FC Groningen KAN zijn. Ik zeg met nadruk KAN want dat hangt van meerdere factoren af. Van Platje weet je bijna zeker dat zijn transfer er een zonder logica is en er alleen maar voor zorgt dat hij een vet contract aangeboden krijgt. Een contract dat in een Tjoeka Tjoekaland als Azerbeidzjan geen ruk voorstelt want dat hebben de verhalen in de VI en in de twee delen van Voetbal&Maffia wel bewezen. Daarom mijn opmerking dat over enkele maanden Melvin Platje zijn verhaal in de VI mag doen als de zoveelste voetballer die in mooie praatjes van corrupte bestuursleden en malafide voetbalmakelaars is getrapt. Dan keert hij terug in Nederland en denkt misschien wel, ik had het zoals Giliano Wijnaldum moeten doen. Voor een degelijke club kiezen en mijn carrière van een logischer opbouw voorzien dan wat ik nu gedaan heb.

Dat bedoelde ik met mijn opmerking , zeiken’ over Wijnaldum en Platje, niets meer en niets minder. Ja, ik heb een eigen mening en dat betekent dat ik meer waardering heb voor een Wijnaldum dan een Platje die er via google achter moest komen waar hij in vredesnaam zou belanden.