De bijzondere wereld van een sportfanaat: Mijn eerste interview en Winsum Open

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

In de serie, de bijzondere wereld van een sportfanaat’ neem ik de bezoekers van www.puurvoetbalonline.nl graag mee in een ,reis’ door mijn eerste vijf jaren als verslaggever van de Ommelander Courant. Een terugblik aan de hand van krantenknipsels en herinneringen van een periode waar ik met veel plezier op terugkijk en waarvan er hopelijk nog een aantal jaren mogen volgen.
                      1372152390N2013 06 25 11.19.57    

                   Dressuurruiter Frans van den Heuvel met Santorini
Stonden de eerste twee delen van, de bijzondere wereld van een sportfanaat’ in het teken van voetbal, korfbal en hardlopen in het derde deel komt mijn eerste interview en een bezoek aan het tennistoernooi, Winsum Open’’ aan de orde. Op een van de laatste dagen van juni 2008 kwam het verzoek van de redactie of ik een interview wilde doen. Ik, Jan Onnozel’ zei direct ja op die vraag maar vergat te vragen om wie of wat voor sport het precies ging. Mijn ja werd enthousiast ontvangen door de redactie want het bleek om dressuurruiter Frans van den Heuvel te gaan. Mijn credo, als je A zegt dan volgt B automatisch, werd voor een seconde zwaar op de proef gesteld maar s’avonds had ik dressuurruiter Frans van den Heuvel aan de telefoon om een afspraak te maken.

Frans woonde in Eenrum maar was werkzaam in een stal in Groningen die vlak aan de ringweg naar Lewenborg lag. Dat zorgde direct voor een uniek moment want omdat we aan het einde van de middag afspraken ging Martine mee naar mijn eerste interview ooit.

Een mooi gesprek volgde met iemand die bevlogen over zijn passie vertelde en ons vervolgens een privéoptreden verzorgde. Ongelofelijk knap wat Frans van den Heuvel en Santorini lieten zien daar aan het randje van de stad Groningen waarvan je geen idee had dat je daadwerkelijk in de stad was. Een interview uitwerken is echter iets heel anders dan een verslag van welk evenement dan ook. Daar het voor mij de eerste keer was koste dat wel een paar uurtjes maar het was een bijzondere ervaring van de eerste van een groot aantal interviews dat ik in de jaren daarna voor de Ommelander Courant mocht maken.

Nadat het enkele weken wat rustig was geweest kwam de redactie eind juli met het verzoek of ik een verslag wilde maken van het tennistoernooi in Winsum wat het, Winsum Open’ genoemd wordt. Een groots opgezet toernooi dat in de laatste week van juli georganiseerd wordt. Een toernooi met veel bekenden want er deden aardig wat voetballers mee zoals de voetballer van Hunsingo, Déni van Dalsem. Déni zag het toernooi als een overbrugging van een voetballoze periode en had in 2008 het idee dat Hunsingo in het seizoen 2008-2009 voor de titel zou gaan. Dat pakte echter volledig anders uit want de Winsumer zondagclub degradeerde dat seizoen naar de vijfde klasse. Een daverende verrassing was dat voor alles en iedereen in Winsum wat er voor zorgde dat Verrie Moegio na de winterstop opgevolgd werd door Egbert Darwinkel.

Het tennistoernooi was verder een leuk evenement waar tennis van hoog niveau te zien was. Mooi dat een toernooi wat een week duurt zoveel tennissers en tennissters naar Winsum brengt en dat qua deelnemers de laatste jaren alleen nog maar is toegenomen.