Mijn mening: Nick van der Velden is een prima aankoop voor FC Groningen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

FC Groningen heeft zijn eerste versterking van buiten de club binnen want in de media viel te lezen dat Nick van der Velden transfervrij naar FC Groningen komt. Van der Velden komt over van NEC en tekende voor twee jaar in Groningen.
johann

Direct nadat dit nieuws de buitenwereld bereikte waren de commentaren al niet meer te tellen en hoe vreemd, de meeste waren negatief. Ik moet zeggen dat ik mij geen wereldgoals of oogstrelende acties voor de geest kan halen van de middenvelder maar dat komt mede omdat het eredivisievoetbal mij vaak niet echt kan bekoren. Maar de kersverse aankoop direct afkraken gaat mij een beetje te ver want Van der Velden is wel een voetballer uit de categorie waar FC Groningen het in moet zoeken. Iedereen kan wel denken Bacuna en Van Dijk verkopen, drie miljoen incasseren en uitgeven die hap maar zo werkt het niet meer in voetballand wonderland en dus ook niet bij FC Groningen.

De centjes worden duur en dan is uitgeven een lastig verhaal want de Trots van het Noorden kende vorig seizoen toch een terugloop van het aantal sponsoren en ook de Euroborg liet geregeld veel lege stoeltjes zien. Dat kost geld zodat de club voor het aantrekken van nieuwe spelers opeens in een andere vijver moet vissen. Vreemd is dat supporters dat niet begrijpen, of sterker nog, niet willen begrijpen. Er zijn er die in Nick van der Velden nu al een miskoop zien terwijl de 31e jarige voetballer nog geen bal getrapt heeft voor FC Groningen. Zoiets gaat mij te ver want je moet iemand wel de kans geven om iets te laten zien. Maar nee velen willen dat hun club in een andere categorie gaat, shoppen’ maar wat de directie van Groningen terecht niet doet.

In deze periode zijn de voetbalsites, en de papieren versie van de VI, de sites en blad waar je bij het lezen soms denkt , zijn clubs gek geworden. Een Roda JC, waar de muizen dood voor de kast liggen, betaald een dertien in een dozijn verdediger Ard van Peppen maar liefst 200.000 euro aan salaris. En dat voor een club waarvan het voortbestaan vorig jaar aan een zijden draadje hing. Idioterie als middel om ten koste van alles toch maar niet in de Jupiler League terecht te komen. Dat geldt overigens voor veel clubs want de Jupiler League wordt door veel clubs als het kerkhof van voetballand wonderland gezien. Een klasse waaruit je niet kunt degraderen, je tegen beloftenteams mag spelen, en er geen hond naar de wedstrijden komt is geen leuke klasse. Vandaar dat veel verenigingen onverantwoorde risico’s nemen maar wat niet geldt voor de FC.

Een prima standpunt natuurlijk en vandaar ook het aantrekken van Nick van der Velden. Door sommige, kenners’, je mag veronderstellen dat supporters dat zijn, wordt hij een miskoop genoemd. Dat zegt gelukkig meer over de kennis van de supporters dan over de ontegenzeggelijke kwaliteiten van Nick van der Velden want de scouts en technische staf zullen niet over een nacht ijs gegaan zijn om een mening te vormen dat het aantrekken van Nick van der Velden een gerichte versterking is.