Mijn mening: Veel veranderingen snijden vaak geen hout

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Alle geruchten, halve waarheden en waarheden zijn weer bekend geworden want zaterdag 15 juni om 24.00 uur sloot de periode dat spelers en speelsters overschrijving naar een andere verenigingen konden realiseren.
johann

Een groot aantal spelers, wipte’ over naar een andere vereniging om daar met vrienden, collega’s of voor de centjes te gaan voetballen want dat er ook in voetballand amateurland betaald wordt hoeft geen betoog. Lekker laten gaan zou ik denken maar er zullen verenigingen zijn die daar iets anders instaan.

In Winsum werd Hunsingo kampioen in de vierde klasse C maar het elftal wat kampioen werd zal niet in die samenstelling terug te vinden zijn in de derde klasse. Want als er ergens een selectie leegliep dan was dat in Winsum wel waar een negental spelers hun heil ergens anders zochten of in sommige gevallen helemaal stopten. Een tragische ontwikkeling maar inherent aan de tegenwoordige tijd waarin sommige spelers makkelijker van club veranderen dan van auto.

Ik ben vroeger ook een paar keer van vereniging veranderd maar dat had met een verhuizing te maken of omdat het in mijn toenmalige gezinssituatie beter uitkwam dat ik niet ’s middags maar op de zondagochtend voetbalde. Maar nooit zou het in mij opgekomen zijn dat als ik Eenrum was blijven wonen om dan elders te gaan voetballen.

Tegenwoordig is dat anders want ook amateurclubs bellen stad en land af om aan nog betere spelers te komen dan ze al hadden want bij veel verenigingen draait het (te) veel om de eerste selectie en bungelt de rest er maar wat bij.

Zo is de voetbalvereniging Nieuw Buinen bij de anoniempjes op www.tweenul.nl gesprekstof nummer een want dat de werkloosheid in die contreien hoog is duidelijk leesbaar. Want er zijn erbij die zich de hele dagen ergeren aan wat er in Nieuw Buinen wel of niet gebeurt. Ik denk dan, laat ook dat lekker gaan man wat kan jou het schelen wie wel en wie niet betaald het is immers jouw portemonnee niet waar het geld uitkomt.

Zo sta ik er zo langzamerhand wel in want echte clubliefde verdwijnt meer en meer achter de horizon en zal er op termijn voor zorgen dat het er allemaal niet leuker op gaat worden in voetballand wonderland. Spelers die geen binding met een club hebben, jeugdspelers die zich drie slagen in de rondte trainen zien dat een plaats in de eerste selectie een lastig verhaal wordt zal er op de langere termijn voor zorgen dat ook het aantal vrijwilligers af gaat nemen. Want de generatie van nu moet opgevolgd worden maar door wie is dan de vraag als de basis onder een club is weggevallen omdat er zo nodig weer een lading nieuwe spelers moest komen.

Hunsingo deed een paar dagen geleden nog een oproep voor nieuwe spelers maar de voetbalvereniging uit Winsum is volstrekt kansloos want ze hebben niets te bieden. Want de derde klasser is geen vereniging waar betaald wordt en dan ben je al bijna kansloos. Een trieste constatering maar wel de realiteit wat tegenwoordige tijd betreft. Bij veel verenigingen lopen er nog wel een paar, dat nog wat losse eurootjes in hun zak hebben en daardoor nog weleens weten te regelen wat het aantrekken van spelers betreft.

Maar wat is dat alles waard als daardoor de rest van de vereniging naar een, vreemdelingenlegioen’ staat te kijken zoals een paar jaar geleden DIO Groningen overkwam. Geen hond langs de lijn en dan verbaasd zijn dat het schip op een gegeven moment zinkt. Dan kies je toch liever voor een club waar men vanuit eigen middelen, lees jeugd, de sprong naar een hoger niveau wil maken waar verenigingen als Marum en VEV’67 prachtige voorbeelden van zijn.

De meningen over dit onderwerp zullen altijd verdeeld blijven want wat de een recht is zal bij een andere altijd krom blijven. Daarom lekker laten gaan en volgend jaar omstreeks deze tijd weten we weer wat er van de ook nu weer vele wijzigingen is terecht gekomen wat in veel gevallen helemaal niets is.