Mijn mening: WK zorgt voor thermopak bij de liefhebbers van amateurvoetbal.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zo rond half juni krijg ik de laatste jaren altijd een vreemd gevoel over mij. Een gevoel dat er wat ontbreekt aan mijn leven en wat ik eigenlijk nooit kon plaatsen.
1370763774N1346657282NDSC00148  1
Bovenstaande tekst is natuurlijk onzin want natuurlijk kan ik dat vreemd gevoel wel verklaren. Het gevoel dat er weer een voetbalseizoen voorbij is waar er in de mooiste periode van het jaar, de maanden mei en juni, nog maar weinig of niet meer gevoetbald wordt. Daar is al veel over gezegd en geschreven wat volgend seizoen niet anders zal zijn. Want Oranje zal in 2014 deelnemen aan het WK in Brazilië want Louis van Gaal moet wel met een selectie bestaande uit spelers van Balopdak 13 en Rottumerplaat United 18 zijn laatste kwalificatieduels gaan spelen om kwalificatie voor het eindtoernooi in het land van de Samba en prachtige stranden nog fout te laten gaan.

Een eindtoernooi dat op donderdag 12 juni 2014 zal beginnen zorgt nu al voor koorts in Zeist want er zal weer een armada aan vliegtuigen naar Brazilië vertrekken met bondsbestuurders, sponsoren en partners.

Het WK zal echter grote gevolgen hebben voor het amateurvoetbal waar het feit of we nu wel of geen strenge winter krijgen even van ondergeschikt belang is. Voetballen, mond houden, en vanaf 12 juni, als Oranje in Brazilië in actie komt, voor de buis zitten. Dat wordt de slagzin die in 2014 zal gelden, kan ik iedereen verzekeren want de wil van de bond zal ook in 2014 weer wet zijn.

Enkele maanden geleden waren enkele voetballiefhebbers verbaasd dat ik duels van Oranje niet meer volg. Velen betichtten mij van anders zeggen dan dat ik daadwerkelijk doe maar ik kan iedereen verzekeren, na de verloren WK-finale in Zuid Afrika heb ik het Nederlands Elftal met nietszeggende, de bal over een meter naar elkaar toeschuivende spelers, en neuzelende analytici vaarwel gezegd.

Maar het komend WK zal er voor zorgen dat de liefhebber van het amateurvoetbal zijn thermopak uit de kast kan halen, dat de kantines op doordeweekse avonden geopend moeten zijn, en dat competities gewoon niet uitgespeeld zullen worden. Dat alles omdat het WK eraan komt en de competities er, ten koste van alles, doorheen gejast moet worden. Want de uitgebreide reclameblokken moeten wel bekeken worden want reken maar dat de sponsoren van Oranje dat eisen. De koude wintermaanden worden voor de amateurvoetballer speelmaanden en wat zullen clubs, trainers, en spelers onze almachtige vervloeken. Daling van inkomsten voor verenigingen, competitievervalsing, speelschema’s met voor teams negen duels binnen 21 dagen gaan we ook in 2014 meemaken. Dat alles omdat de KNVB het verdomd om naar zijn leden te luisteren omdat ze het WK nu eenmaal belangrijker vinden dan dat meedenken met de duizenden voetballers en voetbalsters zijn hun seizoen op een normale wijze kunnen afwerken.

Tweeëndertig teams zullen er in Brazilië in actie komen wat eerst voor een brei aan, gestuurde ‘ wedstrijden zal zorgen die niet om aan te gluren zijn. Maar de commercie wint het van het voetbal en zullen er mee moeten leven dat de FIFA bepaalt en de KNVB als een mak schaap achter, Seppie’ Blatter en zijn corrupte harlekijnen aanloopt.

Een KNVB die het probleem van dat er in januari en februari gevoetbald moet worden heel simpel kan oplossen door het totaal overbodige bekervoetbaltoernooi maar een keer in de twee jaar te laten spelen. En iedereen raad het al, precies in die jaren dat er geen EK en WK op het programma staat. Een bekertoernooi dat zijn doel volledig voorbij schiet omdat voor negenennegentig van de honderd verenigingen er met welk team niets te winnen valt en er karrenvrachten aan teams niet eens op komen draven.

Ik heb mijn, idee’ maar niet naar de bond gemaild want dat heeft weinig zin want een mail terugkrijgen van de almachtige staat bijna gelijk aan de kans dat Gaston Starreveld op je stoep staat met een prijs van een loterij waarin je niet meespeelt.

Conclusie ook in 2014 zal alles blijven zoals de bond bepaalt. Het, klootjesvolk’ moet niet zeiken en de bobo’s liggen met maîtresses aan de Copacabana. Want dat heeft deel twee van Voetbal&Maffia wel duidelijk gemaakt, die mannetjes en vrouwtjes zorgen, mede op kosten van de gewone amateurvoetballer die in de maanden van 2014 de kou en harde velden mogen trotseren, prima voor zichzelf.