Mijn mening: Loten voor nacompetieschema

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De nacompetities zitten er bijna op en we mogen de conclusie trekken dat de KNVB er weer in geslaagd om er een stukje pure competitievervalsing op los te laten.
1370763774N1346657282NDSC00148  1
Doordat de zondagverenigingen in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant het een beetje lieten afweten in de nacompetitie was ik door de Oostermoer gevraagd of ik op zondag 26 mei met SVZ uit Zeijen naar Weerdinge wilde reizen. SVZ won in 5E de tweede periode en moest het daardoor opnemen tegen vierde klasser Weerdinge en DSC’65 dat in 5G de vervangende periode kreeg van kampioen DVC’59.

In 5E zorgde een belachelijk duel tussen SVZ en HH Combi er voor dat HH Combi niet de winnaar werd van de tweede periode maar als nummer drie de periode van kampioen Gieten kreeg. In Zeijen werd het 2-2 waarbij een speler van HH Combi vlak voor het einde de bal achter zijn eigen keeper schoot. Dat zorgde er voor dat nummer 3, HH Combi, in een tweeluik met Zandpol mocht proberen om de vierde klasse te bereiken en SVZ, dat als tweede eindigde, twee verschillende tegenstanders kreeg.

De ploeg uit Zeijen won in Weerdinge met 0-1 wat voor veel feestvreugde zorgde maar waar de ploeg nog niet veel aan had. Want een week later stond DSC’65- Weerdinge op het programma. DSC’65 kwam in dat duel aan de leiding en Weerdinge wist, toen het eenmaal 2-0 voor de thuisploeg was, dit wordt degraderen. Het werd uiteindelijk 4-0 voor de thuisploeg en daar was SVZ lekker mee. Dat had niets aan een gelijkspel en moest het duel tegen DSC’65 gewoon winnen om de vierde klasse te bereiken. Dat was voor HH Combi totaal anders want die club zag dat het, ondanks een 2-1 verlies in Zandpol, nog alle troeven in eigen hand had.

Een situatie die voorkomen had kunnen worden als ze bij de bond eens wat slimmer zouden zijn. Want waarom de deelnemers aan de nacompetitie niet in een grote pot gooien en loten met die hap. Dan krijg je geen beslissingswedstrijden met uitslagen van 11-2(SGV-Mamio) en een kutwedstrijd tussen twee teams(SVZ-HH Combi) die spelen om niet te mogen winnen en meer van die fratsen. Nee, denkt de bond, we gaan het moeilijk doen want het meedenken met onze leden behoort niet tot onze prioriteiten. Ik kan mij heel goed voorstellen dat ze in Zeijen schijtflauw zijn want in een tweeluik met Weerdinge waren zij op zeker als winnaar tevoorschijn gekomen. Maar door de 4-0 overwinning van DSC’65 tegen Weerdinge hadden de bezoekers genoeg aan een gelijkspel en dat voetbalt toch even anders. Dan hoef je geen idiote risico’s te nemen en tikt de tijd bij een gelijke stand in je voordeel weg.

Zo werd een uitstekend seizoen in Zeijen met een kater afgesloten waar de KNVB voor bedankt wordt doordat een bond die het woord respect vaker uitspreekt dan wie dan ook weer eens bewees hoe respectloos het met zijn leden omgaat.