Mijn mening: Voor veel trainers is het zweten geblazen..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De KNVB heeft zaterdag 15 juni als deadline vastgesteld voor wat betreft de overschrijvingsdatum waarop voetballers en voetbalsters nog kunnen verkassen naar een andere club.
1370763774N1346657282NDSC00148  1  1

Nog iets minder dan een week is het voor clubbestuurders, maar vooral trainers, zweten geblazen want dan weten ze pas zeker hoe de selectie er voor het komend seizoen er uit zal zien. Via de sociale media wordt er nog aardig geadverteerd want er zijn nog genoeg verenigingen die nog een keeper die een bal kan tegenhouden, een spits die er dertig per seizoen intrapt, of een bikkelharde verdediger met een Italiaanse mentaliteit, zoeken.

Op www.tweenul.nl wordt dagelijks de nieuwe overschrijvingen aangegeven wat voor bijna een dagtaak zorgt. Want ook dit jaar zijn er weer een groot aantal, clubhoppers’ die hun geluk bij een volgende club gaan zoeken.

Zo is sinds enkele weken de noordelijke voetbalwereld een beetje in de war omdat er bij Pelikaan S in Oostwold spectaculaire dingen staan te gebeuren. Busladingen met spelers zouden Oostwold binnenkomen rijden, kortom het kon allemaal niet op volgens het geruchtencircuit. Opvallend was echter dat de metamorfose van VV Groningen duidelijk minder zwaar belicht werd want waar in Oostwold tot nu toe zeven spelers de selectie kwamen versterken staat de teller bij een van de drie bespelers van sportpark, Het noorden’ op elf nieuwe aanwinsten.

Voor een trainer is dat lekker werken want van de selectie die als zesde in zaterdag 4C eindigde zullen er niet veel een basisplaats krijgen bedacht ik mij vanmorgen. Maar ook voor die trainer is het, net als voor al zijn collega’s, nog even zweten want nog steeds is het geen 15 juni. Dat betekent dat het in sommige gevallen nog niet zeker is of een speler wel of niet komt.

Structureel zijn de verhalen van spelers die met veel bombarie hun komst aankondigen om vervolgens te besluiten om voor een krentenbrood en een gevulde koek van de plaatselijke bakker toch maar bij hun cluppie te blijven of in sommige gevallen optie nummer drie het voordeel van de twijfel te geven. Optie nummer drie wat soms een betere aanbieding betekent bij nog weer een andere club betekent want reken maar dat er de komende dagen nog wat, paniekaankopen’ gedaan worden.

Paniekaankopen omdat een selectie zonder een bekwame doelman is als een paard zonder ruiter. Een voorhoede met een gemiddelde van een half doelpuntje per wedstrijd zorgt voor een acute slaapstoornis bij de trainer en clubbestuurder die op de platte kar door het dorp of stad wil. Allemaal zaken die door veel verenigingen met eigen jeugd opgelost wordt maar in sommige gevallen door een, suikeroom’ met een paar eurootjes in een oude sok. Maar de oude sokken worden wat minder is het geluid wat je steeds vaker op de velden hoort en ergens is dat ook maar goed ook denk je dan. Want , Piet’ de supporter kan er geen touw meer aan vast knopen, die begrijpt niet dat van het 1e elftal dat kampioen is geworden een groot aantal spelers het spelen in een klasse hoger niet zal meemaken.

Die snapt overigens wel dat de nieuwe trainer er waarschijnlijk 2000 scheldwoorden uit gooit omdat het perspectief wat hem rond januari voorgeschoteld werd na 15 juni er totaal anders uitziet. Dat zijn allemaal zaken waar veel amateurtrainers deze dagen mee te maken krijgen. Allemaal hebben ze hun mobieltjes binnen handbereik want in de laatste dagen richting 15 juni is het spitsuur en moet er soms op zeer korte termijn gereageerd worden.

Daarom zeg ik, als trainer van een amateurclub ben je soms niet te benijden. Je bent overgeleverd aan de grappen en grollen van spelers wat je niet zou moeten willen meemaken. Maar sommige trainers ondervinden weinig hinder van deze problematiek. Die zijn al jaren achtereen werkzaam bij een vereniging en kennen nauwelijks verloop of het moet al zijn omdat een op leeftijd zijnde speler stopt. Dan wordt de selectie vervolgens met een speler uit de eigen jeugd aangevuld en voetbalt men weer vrolijk verder. Simpeler kan het niet gemaakt worden denk ik dan. Dat is ook de reden dat ik niet begrijp waarom niet meer verenigingen dit voorbeeld volgen. Die ook afstappen van het, clubhoppers’-scenario zoals op www.tweenul,nl  nu al enkele weken te, bewonderen’ is.