Mijn mening: Ik heb mijn twijfels...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Gaan CVVB en v.v. Bedum samen verder als één nieuwe vereniging of blijven er twee aparte voetbalverenigingen in het dorp Bedum? Op maandag 10 juni beslissen de leden van beide clubs over het fusievoorstel.
johann
Een eerste alinea van een artikeltje wat ik tegen kwam op de sociale media wat betreft de naderende fusie of een fusie die er niet komt want om nu te zeggen dat alle neuzen in Bedum naar een windstreek staan zou te ver van de waarheid afstaan.

Bij een eerste stemmingsronde waren er onvoldoende leden aanwezig om tot een besluit te nemen over hoe nu verder zodat op 10 juni een tweede ronde zal plaatsvinden om tot een definitieve beslissing te komen.

Een fusie is altijd al een beladen onderwerp geweest want door een fusie wordt er afscheid genomen van de historie van een club. Nu zijn er mensen die roepen het verleden telt niet meer als je naar de toekomst kijkt maar er zijn er ook die daar anders over denken.

Om een voorbeeld te geven, de voetbalvereniging Eenrum zal in 2018 haar honderdjarig bestaan vieren als zondagvereniging en het zou werkelijk van de pot gerukt zijn als men dan in 2016 zou besluiten om als zaterdagclub verder te gaan. Weg 98 jaar historie als zondagclub waarin het succesvolle en minder succesvolle periodes kende maar wel zijn eigen identiteit behield. Dat proef je, en daar hoef je echt geen universitaire opleiding voor hebben gevolgd, ook in Bedum waar er zeker tegenstanders van een naderende fusie zijn.

Een fusie zorgt er vaak voor dat het wiel opnieuw uitgevonden moet worden door de beleidsvoerders wat vaak betekend dat er een beleid gevoerd wordt waardoor er vaak kader vertrekt en degene die wel blijven opeens anders moeten werken. Iets wat ik nooit begrepen heb maar wel de realiteit is.

Uit financiële overwegingen is het volstrekt logisch dat er steeds meer verenigingen gaan fuseren omdat het vissen in dezelfde vijver steeds minder oplevert. Sponsoren zijn steeds minder genegen om op grote schaal met geld te strooien omdat ook daar de tering naar de nering gezet wordt. Daarnaast moet een samengaan tot een verhoging van het niveau leiden want de betere voetballers van twee verenigingen moet in principe voor een beter team zorgen.

Maar op 10 juni gaat de kogel door de bekende kerk en zal er een besluit komen hoe men in Bedum verder gaat als een fusieclub of als twee verenigingen met ieder hun eigen identiteit.
Maar een eigen identiteit binnen een fusieclub moet toch ook kunnen denk ik dan. Want een fusie is als een huwelijk wat je samen aangaat en die onder het motto, ik ben ik, jij bent jij en samen zijn we wij prima zou moeten kunnen werken. Want waar je geen, baasjes’ in een huwelijk moet willen moet dat ook gelden voor een fusie. Persoonlijke belangen tellen niet bij een fusie, maar een goed verstaander heeft soms maar aan een half woord genoeg, daar heb ik bij de eventuele fusie in Bedum duidelijk mijn twijfels over….