Mijn mening: Gewoon keihard aanpakken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De play-off wedstrijd tussen Alphense Boys en Haaglandia is zondagmiddag compleet uit de hand gelopen. In Alphen aan den Rijn ontstond een flinke vechtpartij zo melde Omroep West. En verder liep ook de interland tussen Nederland en België voor gehandicapte voetballers uit op een massale vechtpartij waarbij de krukken als slagwapen werden gebruikt.
johann

Het achter ons liggend weekend was een redelijk uniek weekend voor mij want even werd de roep van het groene gras naar de achtergrond verdrongen. Maar maandagmorgen begreep ik al snel dat er weer van alles gebeurd was in voetballand wonderland wat niet door de beugel kon.

Massale vechtpartijen volgden elkaar in rap tempo op en de veldwachters en overige mobiele eenheden konden weer uitrukken om iedereen weer terug op aarde te zetten.

Dat zorgt er voor dat ik een beetje medelijden met de KNVB begin te krijgen want daar moeten ze toch maar eens ballen gaan tonen en overgaan tot een keiharde aanpak van de excessen die er nog steeds wekelijks op de velden plaatsvinden. Een trieste constatering maar helaas het is wel de realiteit.

Via facebook kwam de vraag al of voetbal niet beter bij vechtsporten ingedeeld kon worden maar zover wil ik niet gaan maar dat er wat meer moet gebeuren dan de idiote kreet, zonder respect geen voetbal is wel duidelijk.

Ik ben voor een andere oplossing, geweld binnen een team betekent voor mij, out of competition, wat betekent, voor jullie is er geen plaats meer in voetballand wonderland. Gebeurt het voor een tweede keer bij een vereniging dan mag de KNVB van mij een hele vereniging van het toneel doen verdwijnen. Want dat betekent namelijk dat bestuursleden en kaderleden een groepje leden, waar iedereen van vindt dat ze in de minderheid zijn, niet in de hand heeft.

Ik ben voor een keiharde aanpak omdat het anders nooit stopt met het geweld binnen en buiten de lijnen waarbij je verbaasd bent dat er mensen, die doordeweeks amper hun mond opendoen tegen een hogergeplaatste in de weekenden dat op een voetbalveld moeten afreageren. Of die een rugzak vol privéproblemen mee nemen naar een sportwedstrijd en dan zonder lontje als deelnemer of publiek zich als een ongeleid projectiel gedragen.

Ooit schreef ik Richard Nieuwenhuizen is niet de laatste dode op een voetbalveld en die mening heb ik nog steeds. Er komt een dag dat een volledig doorgedraaid iemand met een geweer op een voetbalveld loopt te zwaaien en dood en verderf zaait op een sportcomplex in Nederland.

Dat gaat in de toekomst een keer gebeuren en dan kunnen alle Bobo’s van de bond weer mee lopen in een stille tocht en roepen, tot hier en niet verder. Slappe hap teksten noem ik dat want je moet als bond je verantwoording pakken en eens wat minder aan de graaicultuur meedoen.

Deze week speelt Jong Oranje in Israël voor het EK en gaan de, grote’ jongens met koning Louis op reis door Azië. We gaan even wat centjes ophalen zei Van Gaal enkele maanden geleden en daarmee gaf hij precies aan waar het bij de KNVB omdraait. Snoepreisjes en centjes ophalen en uitgeven aan luxe resorts waar de heren en dames Bobo’s in groten getale van liggen, staan of zitten te genieten.

Dat laatste is natuurlijk vele malen belangrijker dan je druk maken om de problemen in je eigen land waar het voetbal last heeft van de vele excessen die er wekelijks op de velden plaatsvinden.

Ik ben het eens met het commentaar van KNVB pak je verantwoording en ga over tot die maatregelen die nodig zijn om het voetbal te redden. Want als je het vanmorgen leest wat er weer gebeurd is dan weet je een ding zeker, als de KNVB nu niets doet dan geven ze voor de zoveelste keer aan dat ze hun achterban, die overigens wel een groot gedeelte van hun vergoedingen betalen, niet serieus nemen.