Mijn klompjes uit '61 zorgden voor wijsheid

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Mijn klompjes uit 1961 deden mij opeens aan vroeger denken. Een tijd waarvan ik drommels goed weet dat ik absoluut niet tegen mijn verlies kon.
1369682269N2013 05 27 15.45.19
Tegen verlies kunnen is nog steeds mijn sterkste kant niet want ik moet er niet denken dat ik bijvoorbeeld een potje badminton ergens op een strand bewust van Martine zou verliezen. Let wel, ik heb er geen moeite mee als een tegenstander beter is maar om te zeggen dat ik in de polonaise zou lopen na een nederlaag zou te ver gaan. Aan het einde van een seizoen zie ik tegenwoordig  taferelen waar ik niets van begrijp. Als laatste in de competitie eindigen zou mij niet vrolijk maken en zeker niet naar een, bruine rakker’ doen grijpen. Een nederlaag met dikke cijfers in de nacompetitie, vieren met dikke potten bier, ik denk dat ik nooit meer een minuut voor de desbetreffende club zou spelen want aan die ongein zou ik niet meedoen.

Chagrijnig naar huis, je tas in de hoek donderstralen, de eerste de beste die zou vragen naar de uitslag even vernietigend aankijken en vervolgens terugtrekken op je eigen kamer was in mijn jeugdjaren een normale volgorde . Tegenwoordig gaat het echter anders wat volgens mij betekent dat ik een, oude man’ aan het worden ben.

Eigenlijk ben ik er wel een beetje trots op dat ik mij een, oude man’ noem want ik moet er, hoewel ik het voetbalspelletje nog steeds fantastisch vindt, niet aan denken dat ik in sommige gevallen onderdeel zou zijn van de gekte dat een nederlaag met veel bier gevierd moet worden waarbij paaldansen vervangen wordt door tafeldansen.

Ik begrijp dat niet want in mijn beleving vier je een overwinning en lik je na een nederlaag je wonden. Zaterdag was ik bij het duel Viboa-HZVV waarin een ontketende thuisploeg de gasten in de tweede helft aan flarden speelde. Ik kan mij niet voorstellen dat  HZVV rond half zes in de polonaise de bus is ingedaan omdat ze in de tweede helft gewoon de prullenbak zijn ingespeeld door Viboa.

Zo stond ik er vroeger namelijk wel in en wat mij vanmorgen deed beseffen dat het inderdaad verstandig was geweest om in 2007 een punt achter mijn eigen voetbalactiviteiten te zetten.

De tijden veranderden namelijk steeds meer want regelmatig werden er wedstrijden gespeeld op doordeweekse dagen omdat het veel spelers niet uitkwam om op zaterdag of zondag te voetballen. Daar ergerde ik mij mateloos aan omdat zoiets in mijn gedachtegang ondenkbaar was. Maar ik bedacht mij vanmorgen dat ik dat toch minder erg vond dan dat nederlagen tegenwoordig met veel bier en idiote danspasjes gevierd moeten worden. Dat ik blij was dat ik daar mij nooit aan heb hoeven ergeren... want dan was ik namelijk al thuis ..... en facebook hadden we toen nog niet.