Noordpool kampioen door juiste keuze zomer 2012

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zaterdag 18 mei 2013 zal bij Noordpool UFC de boeken ingaan als de dag dat het eerste elftal kampioen werd in de vijfde klasse F waardoor het in het seizoen 2013-2014 in de vierde klasse zal uitkomen.
481665 4340205683484 1575014255 n
          Noordpool kampioen na juiste keuze in de zomer van 2012

Na het seizoen 2009-2010 speelde Noordpool als zondagvereniging nog mee in de nacompetitie om een plaats in de vierde klasse van het zondagvoetbal. Maar binnen de vereniging gingen steeds meer stemmen op om het prestatievoetbal naar de zaterdag te verplaatsen. Dat zorgde er voor dat toen eenmaal duidelijk werd dat promotie er niet meer inzat de koers in Uithuizen radicaal anders werd en er voor de zaterdag werd gekozen.

Een moeizaam begin werd het voor Noordpool dat in eerste instantie geen trainer kon vinden die aan het avontuur met Noordpool wilde beginnen. Uiteindelijk werd Fré Lokken als trainer aangetrokken maar al snel in het seizoen werd duidelijk dat Lokken en de spelersgroep geen klik met elkaar hadden. Oud-trainer Louis Koorenhof werd vervolgens benaderd om het trainerschap over te nemen en het voetbaldier uit Groningen kon en wilde het verzoek van Noordpool niet weigeren want zo vertelde de aimabele Louis Koorenhof, Noordpool vind ik nog steeds een mooie en warme vereniging en ik hoefde ook niet lang over het verzoek na te denken.

Onder leiding van Koorenhof bereikte Noordpool uiteindelijk de vierde plaats wat net niet genoeg was om de nacompetitie te bereiken wat Koorenhof, zo gaf hij zaterdagmiddag in Groningen aan, nog steeds jammer vind want zo zei de oud-trainer, Noordpool hoort in de vierde klasse te voetballen.

Na het eerste seizoen als zaterdagclub werd Koorenhof opgevolgd door Willem Kluin. De jonge trainer kwam van Warffum over en had ook daar al laten zien dat bouwen aan een team hem wel toevertrouwd was. Kluin was ook de man die er voor zorgde dat routinier Geert Jan Zijlstra nog een jaar voor het eerste elftal bleef spelen. Zijlstra speelde een prima seizoen waarbij het opvallend was dat het aantal gele en rode kaarten wat hij normaliter in ontvangst mocht nemen bijna tot nul werden gereduceerd.

Een tweede plaats in de competitie zorgde er voor dat Noordpool samen met Zweelo mocht uitmaken wie er naar de vierde klasse zou promoveren. Na een 3-2 uitzege zag het er prima uit voor Noordpool maar werd het vervolgens een drama in het thuisduel toen het met 4-1 werd verslagen en het over was met de promotiekansen van de Uithuizers.

Zo bleef het dus bij de vijfde klasse en waar Noordpool vervolgens ingedeeld werd in een poule met ondere andere clubs als Zuidhorn, Stedum, Rood Zwart Baflo, Engelbert, Pelikaan S en ZEC. Verenigingen uit de regio maar ook clubs, Zuidhorn, die zich aardig versterkt hadden.

Maar daar kwam verandering want in de zomer van 2012 schreef ik in een artikel dat ik het vreemd vond dat VVSV’09 voor bijna al zijn uitwedstrijden naar Friesland moest terwijl Niekerk of Zuidhorn daar geografisch gezien minder kilometers hoefden af te leggen. Dat zorgde vervolgens voor een ruiling tussen Niekerk en VVSV’09. Dat vertelde ik aan Willem Kluin en die vroeg hoe dat precies gegaan was. Ik vertelde Willem het verhaal en vervolgens ging het balletje rollen. Noordpool vond in Potetos een vereniging die liever niet naar Oost-Groningen wilde zodat Noordpool in 5F terecht kwam. Want in Uithuizen wilden ze maar een ding, promoveren naar de vierde klasse. Binnen Noordpool dacht men meer kansen te hebben in deze klasse dan in een poule met derby’s waar andere belangen spelen of in duels waarin teams het iets minder nauw nemen met het, waterdicht’ pasjessysteem van de KNVB.

Het eerste duel werd echter direct verloren van WVV en het leedvermaak was groot. Want velen vonden het een belachelijke beslissing van de zaterdagclub uit Uithuizen.

Maar na een moeizaam begin, van de acht duels verloor Noordpool er vier, kwam het team op stoom en werd er in de resterende 18 duels niet een keer meer verloren. Zo naderde Noordpool concurrent GVAV Rapiditas meer en meer ondanks dat die ploeg op een gegeven moment tien punten voorsprong had. Door een slechte tweede helft verloor GVAV Rapiditas meer punten dan ze wilden en met nog vier duels te gaan kwam Noordpool langszij. Vier finales die we moeten winnen gaf Willem Kluin aan en dan zien we wel wat er uit komt. Want mocht GVAV ook alles winnen dan zou een beslissingsduel antwoord op de vraag moeten geven wie van de twee kampioen zou worden en wie tot de nacompetitie veroordeeld zou worden.

Maar GVAV won al zijn wedstrijden niet want Amicitia VMC bleek in de voorlaatste speelronde te sterk voor de bespelers van Kardinge. Dat zorgde er voor dat Noordpool aan een punt tegen hetzelfde Amicitia voldoende had om te kunnen feesten want dat ene punt zou namelijk het kampioenschap betekenen.

Daar slaagde de ploeg van Willem Kluin uiteindelijk ook in en wat betekende dat de beslissing die in de zomer van 2012 genomen werd de juiste was. Want ook Noordpool was in 5E namelijk geen kampioen geworden omdat Zuidhorn met alle tegenstanders in die klasse deed wat het wilde.

Dat werd het nu wel en bereikte men dat wat men graag wilde, terug naar de vierde klasse waarbij het doel alle middelen heiligde. Want Noordpool, maar vooral Willem Kluin, kregen de strontkar over zich heen aan het begin van het seizoen. Maar beide bleven rustig en werkten gezamenlijk naar maar een doel en wat op 18 mei 2013 bekroond werd met een kampioenschap waar Puurvoetbalonline ze van harte mee feliciteert.